Youtube-videoiden upottaminen

Youtube on tyypillinen sosiaalisen median sivusto, jonka sisältöä halutaan jakaa toisille sivustoille niin, että video on toistettavissa ilman hyppimistä toiseen osoitteeseen.

Tuota kutsutaan upottamiseksi.

Youtuben kohdalla upotus toimii, ei toimi tai toimii pienellä viritämisellä. Riippuu hieman siitä millaista videota haluat tarjota katseltavaksi.

Tavalliset Youtuben videot

Tavallisen Youtube-videon upottaminen on helppoa. Laitat vain videon linkin omalle rivilleen yksinään. Jos rivillä on muutakin tekstiä, niin linkki pysyy linkkinä (toki saat tehtyä linkin ihan normaalistikin).

Joten tämä:


https://youtu.be/y5qZrrovpuw

tekee tämän:

Shorts-videot

Youtube esitteli shorts-videot, eli lyhyet klipit. Moisiahan on jo suunnilleen joka paikassa — osaa kutsutaan reeleiksi, osaa keloiksi ja milloin miksikin.

Shorts-videot (eli suomeksi lyhyet) rikkoivat aika monessa paikassa upotukset, koska niiden osoiterakenne on erilainen. Muutoinhan ne ovat ihan täysin samanlaisia videoita, eikä ketään kiinnosta teknisessä mielessä onko videon pituus 15 sekuntia vai 15 tuntia.

Foorumilla shortsit eivät tällä hetkellä tee upotusta automaattisesti. Tilanne varmasti muuttuu jossain vaiheessa, mutta tuskin ihan heti lyhyellä aikavälillä. Tuo johtuu niin tylsästä syystä kuin että valtaosa foorumiohjelmistoa käyttävistä sivustoista on joko isoja yrityksiä ja niiden tukipalveluja, tai sitten koodareita sekä muita ohjelmistonikkareita.

Yhteistä heille on, että shorts-tyyppisiä videoita ei tarvita eikä suuremmin arvosteta. Joten motivaatiota koodata korjaus upotukselle ei ole. Ainakaan vielä.

Kaksi tapaa upottaa shorts

Jos käytät shorts-videon linkkiä kuten Youtuben ”normaaleissa” videoissa, niin saat aikaiseksi vain linkin. Kuten tässä:

https://youtube.com/shorts/9_Dn13RORMQ?feature=share

Mutta jos hieman muokkaat urlia, teet siitä samannäköisen kuin normaaleissa, niin ylläripylläri se uppoaakin. Tai ei siinä ole sinällään mitään yllättävää, koska… shorts on vain video Youtubessa.

Alkuperäinen linkki, jonka saa Youtuben jakonapista, on siis https://youtube.com/shorts/9_Dn13RORMQ?feature=share

Se pitäisi muuttaa muotoon:

https://youtu.be/9_Dn13RORMQ

Helppoa kuin se kuuluisa heinänteko.

  • poista lopusta feature=share
  • poista keskeltä shorts/
  • muuta youtube.com muotoon youtu.be
  • laita muutettu urli yksinään omalle rivilleen, ja voilá:

Oliko tuossa liikaa vaiheita? No, voit oikaista mutkia. Muuta shorts muotoon embed ja saat tismalleen saman.

Eli tämä:

https://www.youtube.com/embed/9_Dn13RORMQ?feature=share

antaa aivan saman upotuksen:

Voit tehdä vastaavan hieman teknisemmin, mutta vähemmällä vaivalla. Tällä kertaa otat jaosta iframe-kohdan ja liität sen suoraan postaukseesi.

Se näyttää jotakuinkin tältä:

<iframe width="338" height="601" 
src="https://www.youtube.com/embed/9_Dn13RORMQ" 
title="Impossible 21m handstand dive off a tiny platform 🤸" 
frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-
write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" 
allowfullscreen></iframe>

Lopputulos on kuin kopio siitä, mitä Youtube itse näyttäisi:

Mutta kun en saa moisia jakoja…

Riippuen täysin laitteestasi, aidommin siitä youtube-appista, jota käytät, niin saattaa olla, että saat vain shorts-linkin. Et esimerkiksi sitä hienoa iframe-rotlaa.

Sellaista se on. Valita vaikka Googlelle, koska he sen appin ovat tehneet. Mutta silloin vaihtoehtosi ovat vähissä. Sinun on pakko muokata osoitetta ainakin sen verran, että muutat shorts muotoon embed kirjoituseditorissa. Tai sitten jaat vain linkin. On sekin mahdollisuus.

Yleistä päänsärkyä somesta

Some-palvelut ovat aina olleet ongelma. Perimmäinen syy on siinä, että ne eivät missään tilanteessa halua päästää käyttäjää pois sivuiltaan. Kyse on koko ajan valvonnasta ja seurannasta. Siksi Facebook avaa lähtevät linkit omaan selaimeensa ja estää mahdollisimman pitkälle Facebookin sisällön upottamisen mihinkään muualle.

Kaikki samaa tekevät. Twitter on hyvin tunnettu siitä, että kaikki ulkoisiin liittyvät asiat rikotaan vähintään kerran vuodessa. Instagram on aivan mahdoton.

Kaikki tuo oli alustusta sille, että jos tai kun haluat jakaa tai upottaa sisältöä joltain sosiaalisen median alustalta, niin on tyypillisempää, että upotus ei toimi kuin että se toimii. Tai kun upotus toimii, niin se lakkaa toimimasta ensi vuonna. Ja tuo pätee myös Youtuben kohdalla.

1 Like