Yksi vai kaksi ruokintakertaa päivässä

Yksi vastaan kaksi ruokintaa koskee yleensä terveitä ja ihan tavallisia koiria. Niillä silloin kyse on enemmältikin siitä miten ruokinta sopii omistajan aikatauluihin ja koulutetaanko koiraa vai ei (tai tekeekö se fyysistä työtä). Kysymys kahdesta ruokinnasta ei liity silloin mitenkään koiraan, vaikka niin halutaankin ajatella.

Ajatus ruokintakerroista muuttuu, kun kyse on sairaasta koiratsa. Tai ei sen tarvitse edes olla sairas – riittää, että sillä on ongelmia. Tyhjän vatsan oksentelu lienee tutuin. SIlloin ruokintaa käytetään työkaluna oireilua vastaan. Mutta tuossakin on ymmärrettävä, että siinäkään ruokintakerrat eivät tule koirasta, vaan oireista.

Koiralla on lyhyt suolisto ja kohtuullisen nopea suuan läpikulkuaika. Se tarkoittaa, hieman paradoksaalisesti ehkä, että mitä useammin ruokitaan, niin sitä nopeammin suoli toimii ja sitä heikommin ruoka ehtii sulamaan.

Toki silloin asiaa voidaan tasapainottaa syöttämällä todella usein päivässä erittäin pieniä annoksia. Osalle se toimii, osalle sitten huonommin. Siitä nimittäin seuraa myös se, että ruoka ei ehdi poistumaan vatsalaukusta ennen kuin tulee uutta tilalle. Silloin vatsan ruuansulatus ja happojen erittäminen on taukoamatonta eikä se ole todellakaan aina haluttua. Varsinkaan jos koiraa närästää.

Tuo onnistuu muuten helposti kahdellakin ruokinnalla, varsinkin kuivamuonilla. 12 tunnin välejä on vaikea noudattaa ja kuivamuona odottelee vatsassa helposti kauemminkin.

Asia on kuitenkin pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen:

  • jos ruokintakerroilla ei ole merkitystä, niin syötetään koira harvemmin, koska se on sille luoteenomaista (myös lapukoilla…)
  • jos ruokintakerrat vähentävät oireita, niin se toimii ja on ihan se ja sama mitä ruuansulatuksen teoria selittää

Eli tehdään vain hyödyllisiä asioita.

Kannattaa myös pitää mielessä, että ei ruokintojen tarvitse olla aina annokseltaan samankokoisia. Aamupalan ei tarvitse olla puolikas annos, vaan se vou tosiaan olla vain aamupala. Sama juttu välipalojen kanssa.

2 Likes

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Koiran tyhjän vatsan oksentelu

Tämä on sellainen nosto. Ihan siksi, että olen tänään puhunut aiheesta neljän ihmisen kanssa.

Oletteko huomanneet, että (lähes) kaikissa foorumin postauksissa on tagit, aihetunnisteet? Niistä pääsee käsiksi aloituksiin ja ketjuihin, jotka käsittelevät vastaavaa aihetta. Kuten vaikka tässä #ruokintakerrat

1 Like