Wille Rydman, naiset ja sopivampi poliittinen ympäristö

1 Like

Sain postia käyttämältäni mastodontti.fi palvelulta:

Varoitus

Saimme toisalta instanssilta raportin Wille Rydmania koskevasta viestistäsi. Poliitikon pitää kestää kovaakin kritiikkiä ja Rydmanin toimissa on paljon syytä kritiikkiin. Suljen raportin tämän viestin myötä.

Suosittelen silti harkitsemaan kaikkia käytössä olevia työkaluja silloin, kun kirjoitat erityisen kuumia otteita ajankohtaisista poliittisista aiheista. Niitä ovat esimerkiksi:

  • Kirjoitusten laittaminen sisältövaroituksen taakse. Silloin kaikki lukijat tietävät, että mitä viestissä on luvassa ja voivat itse miettiä, haluavatko nähdä sen.
  • Viestin lähettäminen muulla kuin julkisella näkyvyydellä, esimerkiksi listaamaton julkinen tai vain seuraajat. Silloin viestin näkevät kaikki, jotka haluavat nähdä sen (esim. koska seuraavat sinua), mutta viesti ei päädy yleiselle aikajanalle.

Toivoisin lisäksi, että mietit millaista keskustelukulttuuria luot toimillasi. Toisin kuin Twitter, meillä on suhteellisen pieni joukko ihmisiä juttelemassa asioista. Twitter tunnettiin vihamielisestä keskustelukulttuuristaan. Mastodon on tuottanut monelle yllätyksen siinä, miten erilainen kulttuuri täällä on. Et ollut ainoa Rydmania arvostellut henkilö – se oli päivän puhutuin aihe – mutta arvostelun tyylissä oli suuria eroja.

Terveisin,
Mastodontti.fi-moderaatio

Tuossa kehoitettu sisältövaroitus on samankaltainen temppu kuin spoiler-varoitus täällä. Eli viesti ei näy, ellei sitä erikseen halua nähdä.

Suurin osa mastodon-käyttäjistä, ilmeisesti, käyttää automaattista esitystä. Eli sisältövaroitettu viesti näytetään joka tapauksessa. Ihan siksi, että ne klikataan kuitenkin auki.

Muu kuin julkinen listaus on sama kuin julkaisin täällä jotain alueelle, joka ei näy koskaan uusissa ja jota ei voi tilata. Eli pitäisi mennä erikseen katsomaan mitä siellä mahtaa piileskellä. Se tarkoittaa silloin käytännössä nollanäkyvyyttä ja saman saa kun menisi pihalle yksinään huutamaan. Tai no, ei se ihan sama ole, koska naapurit voi kuulla.

Keskustelukulttuuri onkin mielenkiintoisempia aihe.

Mastodon on tekniseksi mikrobloggauksen some-alusta. Sama kuin esimerkiksi Twitter. Ero on siinä, että Twitter on yksi ainoa palvelu ja kaikki ovat siellä. Mastodon taasen koostuu useista eri palveluista, jotka käyttävät samaa tekniikkaa ja siten voivat siirtää viestejä palvelusta A kaikkiin muihin palveluihin B - Ö.

Eräällä tavalla siis samanlainen systeemi kuin sähköposteissa. Sähköpostipalvelimia on sen kiljuuna, ja silti voi jutella niin gmail-, hotmail- kuin omaa sähköpostia pyörittävän kanssa.

Kun Trump sai kenkää Twitteristä, niin hän perusti juurikin mastodon-palvelun. Suurin osa maailman muista mastodon-palveluista ei kuitenkaan vastaanottanut hänen liikennettään, eli se suljettiin muiden ulkopuolelle.

Mastodonin sisällä on yleinen käsitys, että ollaan parempia kuin Twitterissä. Kuvitellaan, että tekniikka on jotenkin merkityksellistä ja tekee käyttäjistä parempia kuin muissa vastaavissa. Applen käyttäjissä löytyy vahvasti samaa asennetta… Samaan aikaan mastodonin puolella ollaan hiljaa esimerkiksi Trumpista, tai että käyttämäni mastodon-palvelin on bannannut ainakin tusinan muita palvelimia. Useimmat syystä, en kiellä sitä.

Mutta oma paremmuus näkyy kuitenkin vahvasti siinä, että epämiellyttävyydet suljetaan pois omasta näköpiirista. Ja se sitten riittää.

:see_no_evil: :hear_no_evil: :speak_no_evil:

Ei tuossakaan sinänsä ole mitään uutta. Banni päivässä parantaa ihmeellisesti mielenterveyttä.

Minä sain varoituksen siksi, että vittuillessani misogynistin ja äärioikeistolaisen loikkauksesta toisten samanmielisten joukkoon, pahoitin jossain toisessa palvelussa olevan yhden käyttäjän mielen.

Tuo töötti (typerä vastaava slangisana kuin twiitti) oli laajasti jaettu ja jakamisia oli edelleenkin jaettu. Eli itseasiassa leviämisen myötä tavoitettu mielensäpahoittaja saattoi nähdä viestin jonkun kolmannen toimesta. Toki minä sen kirjoitin.

Eli minun täytyy hiljentää itseäni, että joku persu tai Rydmanin kaveri ei pahoittaisi itseään. Heidän ei kuitenkaan tarvitse hiljentää omia sanomisiaan — ja tässä ollaan näiden ”sivistyneiden” palvelujen perusongelmassa. Siellä ei tajuta, että oma toiminta, siis rajoitukset omassa piirissä, itseasiassa vahvistaa ulospäin näkyvää käsitystä, että kukaan ei arvostele tai kyseenalaista.

Otanko onkeeni tuosta varoituksesta? En. Minä kutsun edelleenkin kusipäitä kusipäiksi, naisvihamielisiä naisvihamielisiksi ja äärioikeistoa äärioikeistoksi. Minä en myöskään ala käyttämään mitään sisältövaroituksia, koska silloin joutuisin aina ja poikkeuksetta miettimään joka hemmetin julkaisussa, että kuka voi pahoittaa mielensä.

Kehu, että olipa hyvän makuista possupataa, niin ideologiset vegaanit pahoittavat mielensä. Totea, että tulipa kesäkurpitsasta hyvää, niin pohjanmaan maalaiset pahoittaa mielensä.

Joten aivan kaikki pitäisi laittaa sisältövaroituksen taakse.

Jatkan tavoilleni uskollisena ja jos mastodontti.fi laittaa tunnukseni jäähylle, niin teen trumpin ja käynnistän oman serverini. Joka on tietysti aika turhaa, koska mastodon-järjestelmän uhosta huolimatta moinen näkyisi muissa palveluissa vain ja ainoastaan samalla tavalla kuin sähköposteissa: jonkun täytyy seurata. Eli höpisisin itsekseni, koska kukaan ei tietäisi moisen olemassaolosta.

Ja tuo on suurin syy sille miksi mastodon ei koskaan tule pärjäämään Twitterille (eivät he haluakaan, kun omassa pienessä klubissa on hauskempaa).

1 Like

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 7 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.