Voiko lohen syöminen värjätä koiran turkin?

Toisaalla kysyttiin:

Voiko lohi muka oikeesti vaikuttaa koiran turkin väriin? Että kun valkkareilla on yleensä enempi tai vähempi keksiä turkissa niin lohi voimistaisi sitä? Mun aivot ei osaa prosessoida et miten ihmeessä muka. :grin:

@marika.karulinna antoi ketjussa ainoan järkevän vastauksen (eräs vihjaisi flamingoista, joka pohjaa samaan kuin Marikan vastaus, mutta vihjeet eivät ole avuliaita tai edes hyödyllisiä). Mutta Marika vastasi nopeasti ja myöhään illalla :wink:

Voi, väriaine astaksantiini kerääntyy kudoksiin, myös karvaan. Jos lohi ei syö astaksantiinipitoista ruokaa, sen liha on semmosta harmahtavaa.

Ja sitten minä:

Ei voi. Marika selittää teoriaa ja partakarvoja :wink: Koira ei kykene syömään sellaisia määriä lohta, rapuja tai mitään, että astaksantiini kerääntyisi.

Siksi toiseksi on kyseenalaista kerääntyisikö astaksantiini ylipäätään nisäkkäillä.

Mutta tuokin vastaus oli lyhyt. Hyvin pitkälle siksi, että alan olla kyllästynyt Facebookiin. Joten laajennetaan sitä hieman.

Nisäkäsmaininta tuli siitä, että astaksantiinin aiheuttama ulkoasun värjäytyminen tunnetaan vain linnuilla — eli niillä flamingoilla. Edes mainittu lohi ei värjäydy ihostaan, ainoastaan lihastaan.

Mutta lintujen ja kalojen aineenvaihdunta eroaa täysin nisäkkäistä. Eikä ole kaloilla ja linnuillakaan suuremmin tämän suhteen yhteistä keskenään.

Jos unohdetaan se, että flamingo on lintu, niin yksikään koira ei kykene syömään katkoja tai lohta sellaisia määriä kuin flamingot. Tiettävästi koirien rehupuolella eniten astaksantiinia sisältää Nutrolinin lohiöljy, koska se on lisätty sinne antioksidantiksi. Mutta edes se ei pysty värjäämään koiraa. Ainoa mitä sillä pystytään värjäämään on lattia tai matot, jos sen laaduttoman peltipurnukan erehtyy tipauttamaan lattialle.

Vasta jokunen vuosi sitten varmistui, että astaksantiini ylipäätään imeytyy nisäkkäillä. Sekin tieto palvelee enemmänkin lisäravinneteollisuutta kuin antaisi edes kevyen vinkin siitä, että ihminen kykenisi edes isoilla annoksilla puhdasta astaksantiinia syömällä värjäämään lihaksensa tai ihonsa punaiseksi. Tai koiralla saisi turkin värjättyä.

Antioksidanteilla kun tuppaa olemaan yksi rajoite: niitä ei suuremmin varastoida, eikä koskaan iholle tai karvatuppeen. Tai lihaksistoon.

Tämä on muunnos ikivanhasta kuvitelmasta, että porkkanan beetakaroteeni värjäisi ihon porkkananoranssiksi. Ei se värjää. Yhtä vähän kuin paprikoiden karotenoideilla saataisiin iho keltaiseksi.

Kun koiran turkin sävy muuttuu, niin selitys on paljon yksinkertaisempi. Sen aiheuttaa, yhdessä tai erikseen:

 • koiran turkin paksuus ja karvan pituus (näkyykö alta uutta karvaa)
 • geneettinen vaihtelu (vastaava kuin miksi blondit ihmiset tummuvat maantien värisiksi)
 • auringon UV-säteily (ns. kulottuminen, jossa esim. musta saa punertavan sävyn)
 • ravitsemukselliset puutteet
1 Like

Sitten ketjuun tuli vastauksia, jotka alleviivaavat vahvasti nykyistä käsitystäni siitä, että Facebookissa ei saisi koskaan kysyä yhtään mitään.

Ne jakautuivat kahteen pääryhmään, kuten aina:

 • puhutaan eri asioista, kuten ulkoisesta värjäytymisestä
 • sotketaan kuvitelmia, uskomuksia ja luuloja (ja väitetään niitä mielipideasioiksi)

Tämä on esimerkki ulkoisesta värjäytymisestä:

Muuta en tiiä mut esim meijä malamuutille ei voi lohiöljyy antaa, kohta valkeet kohat lohen värisii ja tassukarvat myös jos ovat valkeita :grimacing:

Kun koira syö vahvasti värjäävää, ja esimerkiksi nuolee jotain kohtaan, niin se värjäytyy. Mutta kyse ei ole sen kummallisemmasta kuin jos koira kieriskelee tuoreessa vastaleikatussa nurmessa, niin se saa vihreää väriä turkkiinsa.

Tuosta syystä kukaan täysipäinen vanhempi ei osta lapselle valkoisia housuja.

Samaan kategoriaan kuuluu ns. entsymaattinen värjäytymä. Tuttuja ovat kyynelnesteen aiheuttama värjäytyminen silmäkulmiin ja poskiin. Tai hien aiheuttama värjäytymä anturoiden välissä. Jopa hiivan synnyttämät värjäytymät ovat samaa.

Mutta samalla pääsemme uskomusakselille. Ja nyt on kopioitava koko haara, koska olemme syvällä perusongelmissa.

Lohiöljy punastuttaa monilla vaaleilla koirilla.

Ei punastuta. Tuo on pelkkä muunnos ikivanhasta väitteestä, että kupari punastuttaa.

kyllä vaan punastuttaa , ihan omakohtaista kokemusta useammasta vaalean koiran turkista . Samoin tekee porkkana mustalle koiralle. Kupariputkissa kulkeva vesi värjää vaaleaa tukkaa ihmisillä vihreäksi ei punaiseksi . Ei silloin kun sitä vettä juodaan , vaan kun sillä pestään hiuksia pitkän aikaa

Kun ei punastuta. Se on mahdotonta. En kyseenalaista kokemuksiasi, ainoastaan arvaustasi syy/seuraussuhteista. Kuten vaikka porkkana, joka ei ole edes teoriassa mahdollista, kuten olisi astaksantiinin suhteen.

Ja tuo kupariputkiesimerkki on yksinkertaisesti huono.

Kyllä. Nutrolinin lohiöljy, joka on kyllästetty astaksantiinilla, kykenee värjäämään ulkoisesti kun sen laaduttomasti tehdyn peltipurnukan tipauttaa. Mutta se ei liity mitenkään syömiseen.

Nyt yrität selittää aineenvaihduntaa tukkavärillä. Yrittäisit edes pysyä aiheessa.

no se mikä on fakta ja itse todettu ei muuta mun mielipidettä asiasta vaikka sinä olet tästäkin asiasta eri mieltä kuin minä

Taas: tämä ei ole mielipideasia. Sinulla voi olla mielipide esimerkiksi siitä miten koiraa kannattaa palkita. Mutta tämä asia ei riipu mielipiteistä ja se mitä nyt kutsut mielipiteeksi on luulemista. Aivan eri asia.

Ja sen takia myös ajattelit, että kahden totaalisesti eri asian vertaaminen toimii vain siksi, että siinä on sama sana: väri.

Samaan uskomukseen, että

 • asiat ovat mielipiteitä ja jotenkin muuttuvat sen mukaan mitä mieltä on
 • jokainen mielipide olisi yhtä arvokas

törmäsi toisaallakin ketjussa:

Kissan turkkiin vaikuttaa ainakin.Mitään lohiöljyjä en anna.Pääsääntönä vaan noissa öljyissä on mitä halvempi sen pahempi,eli huonompi,eli paskempi.

Ja taas mentiin:

Kumpikaan noista [väitteistä] ei pidä paikkaansa.

sehän on sitten sinun mielipiteesi.

Taas: se ei ole mielipide.

Kissa ei ole koiraa kummallisempi. Mutta käsitys siitä, että kalaöljyn hinta jotenkin korreloisi laadun kanssa, on vain mainosten aikaansaamaa harhaa ja illuusiota — laatua sitäkään ei tällaisissa ”mielipiteissä” koskaan määritellä, mutta kaipa se jotenkin liittyy ajatukseen rasvojen härskiintymisestä ja sen merkityksestä.

Kalaöljyt menevät saman prosessin läpi. Se siitä.

2 Likes

Unohtui siitä kuparijutusta.

On ihan sama miten blondit värjäytyvät kuparipitoisella vedellä, mutta yleinen ja ikiaikainen uskomus on, että

 • kupari värjää koiran turkin punaiseksi

Se, että porkkanaan uskova ei tuota tiennyt selittyy kolmella:

 • elää kuplassa eikä tiedä mitä muualla tapahtuu
 • harrastusvuosia on niin vähän, että ei vaan tiedä
 • haluaa välttää oman uskomuksen romuttuminen romuttamalla toisen uskomuksen

En vaivaudu mainitsemaan mikä noista kolmesta oli perustana tällä kertaa. Mutta viimeinen vaihtoehto se oli.