Voiko koiran rikkoa ruokaa vaihtelemalla?

Eräs kasvattaja heitti väitteen, ettei pennun ruokavaliota saisi huvikseen muutella. Eli sitä ruokaa pitäisi syöttää, mitä kasvattajakin on syöttänyt. Hän väitti, että rodussa yleistyneet vatsa ja närästys ongelmat ovat omistajien aiheuttamia, koska he jatkuvasti testailevat uusia ruokia pennulle (tässä uusilla ruuilla tarkoitetaan lähinnä eri kuivamuonia). Onko väitteessä siis mitään perää? Onko ruokavalion muutokset pennulle haitallisia, vaikka niistä ei sillä hetkellä aiheutuisi mitään vatsavaivoja?

Taitaa olla päinvastoin :slightly_smiling_face:

“Yleensä niillä koirilla, joille on laitettu kuppiin koko ajan vähän kaikkea, kestävät myös ruuanvaihdot ongelmitta. Vatsa on eräällä tavalla oppinut tulemaan toimeen vaihtelevuuden kanssa.”

Tää ei nyt ollut juuri noihin nappulakokeiluihin täysin sopiva vastaus, mutta eka minkä löysin Katiskasta.

Linkitetään toinenkin:

Kasvattajat heittelee ihan mitä sattuu. Jos hyväksytään väite, että kasvattajan ennen luovutusta tekemää ruokintaa ja/tai suositeltua ruokintaa ei saisi muuttaa, niin hyväksytään olettamus, että kasvattaja on suunnitellut jollain poikkeuksellisella osaamisella pentujen ruokinnan – eikä mikään muu ruokinta voi sitä korvata.

Ihan puutaheinää.

Kasvattajien ruokinta perustuu siihen mitä heille on joku jossain joskus opettanut, tai sitten kasvattaja on ihan itse keksinyt pyörän uudestaan. Luovutuksen jälkeinen ruokinta perustuu suunnattoman vahvasti joko jonkun merkin kasvattajapaketteihin tai muutoin kasvattajan omiin ruokintahintoihin. Se siitä ravitsemuksesta.

Määrätyissä roduissa yleistyneet vatsaongelmat johtuvat huomattavan pitkälle siitä, että kasvattajat käyttävät jalostukseen sairaita koiria. Ei se sen kummallisempaa ole.

Toki totta toinen puoli. Osa koirien ruuansulatuspuolen ongelmista on puhtaasti elintasosairauksia, jotka syntyvät laiskuudesta. Tai kolikon toisena puolena stressistä. Eli vanhempana tulleet ongelmat saattavatkin johtua omistajasta, mutta jo pentuna olevat kylläkin kasvattajasta (joko perinnöllisenä tai synnynnäisenä ongelmana).

Ruuan vaihtelu ei koiraa riko. Valmiiksi rikkinäinen koira voi kylläkin hajota lisää, mutta se on jo oma juttunsa.

Ymmärrän minä kasvattajia. On paljon lohduttavampaa syyttää muita kuin todeta, että oma jalostuslinja onkin paskaa, ei konvehteja.

4 Likes