Voiko koiralle antaa liikaa omega-3 rasvahappoja?

Omega-3 rasvahappoja EPA ja DHA pidetään yleisesti terveellisinä, vaikkakaan koiralle ei ole olemassa saantisuositusta niille - joka tarkoittaa myös, että koiralle EPA ja DHA eivät ole ehdottoman välttämättömiä.

Samaan tahtiin kuin mitä koirille myydään joko tuotteena omega-3 öljyjä tai ylipäätään ajatusta niiden käyttämisestä, herää myös kysymys kuinka paljon on liikaa – voiko koiralle tai kissalle tulla myrkytys jostain määrästä omega-3 rasvoja.

Vastaus on yleisellä tasolla yksinkertainen. Omega-3 rasvahapot eivät vaikuta asiaan, vaan kyse on siitä mitä liika rasva ylipäätään voi aiheuttaa.

Lihominen on selvä seuraus pitkään jatkuneesta rasvojen yliannostuksesta, mutta sitä ei yleensä ajeta takaa, vaan mietitään myrkytyksiä tai muita akuutteja ongelmia.

Rasvaripuli

Yleisin lienee rasvaripuli. Se johtuu useimmiten niin yksinkertaisesta asiasta kuin että rasvan grammamäärät ylittävät koiran ruuansulatuksen sietokyvyn eikä rasvaa ehditä lyhyehkön suoliston mitalla imeyttämään. Silloin ripuli syntyy, paitsi ärsytyksestä ja eräällä tavalla liukastusaineena toimimisesta, suolistobakteerien kuolemisesta.

Bakteerit kykenevät käyttämään hyväkseen proteiineja ja hiilihydraatteja, mutta eivät rasvaa. Voidaan sanoa, hieman mutkia oikoen ja kuvaavilla merkityksillä, että kun huonolaatuisella proteiinilla ja sulamattomalla hiilihydraatilla saadaan bakteerikasvusto räjähtämään ja eri sukujen kansamurha käyntiin, niin saadaan hiivatulehdus aikaiseksi. Mutta isolla määrällä rasvaa tukehdutetaan enemmän bakteeriflooraa kuin antibiooteilla koskaan,´.

Useimmiten ensimmäinen merkki liiasta äkillisesti saadusta rasvamäärästä on kuitenkin oksentaminen. Ensin reagoi suolisto ja sitten munuaiset, ja kumpikin käynnistää oksennusrefleksi estääkseen suuremman vahingon.

Riippuu täysin koirasta kuinka paljon se sietää rasvaa. Toinen voi tyhjentää voikirnun ja pyytää lisää, toinen on ripulilla parista omega-3 kapselista.

Triglyseridit ja maksa

Aito vaarallinen riski syntyy siinä vaiheessa, kun rasva tosiaakin imeytyy, eivätkä munuaiset ehdi reagoimaan tarpeeksi nopeasti. Ensimmäinen seuraus triglysereiden määrän nousu huolestettuviin määriin ja siitä seuraa sitten kaikkea vähemmän ihanaa.

Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvayhdisteitä, joita mm. solut käyttävät energiakseen. Niitä tehdään itse maksan voimin, tai sitten saadaan ruuasta. Kuten niin usein muissakin asioissa, niin se mitä me kutsumme ravintoarvoksi, on sitä kaikkea, mitä se ennen ruuaksi muuttumista eliö on itse tarvinnut. Siksi mm. lihassa on korkeammat triglyseridipitoisuudet kuin vaikka öljykasveissa.

Samasta syystä eläinrasva aiheuttaa suuremmalla riskillä vakavia ongelmia kuin kasviöljyt – toki tuokin oli rajaava yksikertaistus, mutta pätevä, jos puhutaan akuutista myrkytysriskistä.

Kun iso annos rasvaa sadaan imeytettyä ohutsuolesta ja kierrätettyä parin mutkan kautta verenkiertoon, niin – taas ollaan kuvaavassa esimerkissä – niin veri lakkaa olemasta vesimäistä, ja muuttuukin vaseliiniksi.

Ihmisillä pidempiaikainen todella ison määrän nopeiden sokereiden nauttiminen nostaa veren triglyseridipitoisuutta. On hyvinkin epävarmaa toimisiko sama koirilla, mutta se selittäisi osalla kohonneet pitoisuudet – olkoonkin, että useimmiten asialla on maksa tai haima.

Kun sanotaan, että niin kalaöljyn kuin omega-3 rasvahappojen isompi jatkuva annos laskee plasman triglyserimäärää, niin silloin puhutaan ihmisistä ja kuitenkin järkevillä määrillä. Jos koira ryöstää kilon kalaöljypurkin, niin taatusti sen plasman triglyseridimäärät nousevat niin korkeiksi, että hengenlähtö on todella lähellä ilman osaavaa eläinlääkäriä – ja silti ollaan veitsenterällä.

Eräs tuttu koira onnistui ryöstämään kilon kalaöljypurkin ja oli syönyt siitä arviolta 2/3. Koiran tajunta hävisi tunnissa ja henki kolmessa. Kotitalouden vahvat myrkyt löytyvät usein aivan muualta kuin kasveista ja rusinalaatikosta.

Jatkuva isompi saanti rasvoja, kuin myös megalomaaninen kerta-annos, vaikuttaa myös maksan toimintaan, eikä mitenkään positiivisesti. Mutta kummassakaan ei puhuta ruokinnassa normaalisti syödyistä grammoista, vaan ylitetään ns. rekikoirapitoisuudet rajusti.

Iso annos ei riko sisäelimiä eikä tapa verenvuotoon

Iso annos, tai jatkuva korkea saanti, ei aiheuta haimatulehdusta eikä sappikiviä. Ei ole koskaan aiheuttanut. Ja grillimakkaravaroituksen osalta eläinlääkäreistä ovat vain säälittäviä ja huono vitsi. Moiset heitot kertovat masentavaa tarinaa siitä miten kehnosti ymmärretään mitä koira syö, miten ruoka-aineet elimistössä toimivat ja mitä elimistön perustoiminnoissa tapahtuu.

Omega-3 rasvahappojen syömisen lopettamista ennen operaatioita tai mitään, jossa on verenvuotoriski, on suositeltu jo pitkään. Ne varoitukset eivät oikein perustuneet mihinkään, vaan varovaisuus rakennettiin solututkimusten ja muutaman heikon viitteen antaneiden eläintutkimusten (kuten kanojen) varaan. Pelättiin, että omega-3 heikentää veren hyytymistä - toimii siis kuten rotanmyrkky, jos moinen vertaus sallitaan, sillä siitä perimmiltään oli kysymys.

Sittemmin alkoi tulla vahvempaa faktaa ja nykyinen tieto on, että omega-3 rasvahapot, ja kalaöljy, eivät vaikuta mitenkään hyytymistekijöihin[1][2].

Paljonko on riittävästi?

EPA:n ja DHA:n kohdalla ei tiedetä paljonko on liikaa. Valitettavasti ei myöskään tiedetä mikä olisi hyödyllinen määrä – varsinkin kun pitäisi määritellä ensin se tavoiteltava hyöty.

Jos kalaöljykauppiaita kuuntelee, niin hyödyllinen annos on juuri se mitä he suosittelevat. Kannattaa joskus vaivautua kysymään kauppiaalta mihin annos perustuu. Vastaukset ovat… aika viiihdyttäviä. Siis jos ohittaa sen, että jutut on keksitty siksi, että saataisiin asiakkaan rahat. Kun sen pointin ottaa huomioon, asia muuttuukin kertaluokkaa masentavammaksi.

Riippuen keneltä kysyy, niin “suositeltava” EPA+DHA määrä voisi olla 100 mg/kgEP, kun puhutaan nivelistä. Se on sitten aika paljon. 20 kg koira tarvitsisi silloin 2 grammaa päivässä. Möllerin Tuplassa on 265 mg/kapseli, joten niitä menisi 8 päivässä. 100 kapselin purkki kestäisi silloin alle kaksi viikkoa.

75 - 100 mg/kg ei kylläkään ole mikään suositus, siksi laitoin aiemmin hipsut. Se on annos, jonka NRC arvioi vielä turvalliseksi. Ei kuitenkaan liene yllätys. että se on sitten useissa yhteyksissä siirretty suositusannokseksi.

Toinen tapa miettiä annostus on hakea se omega-6:omega-3 suhteen kautta. Itseasiassa suhteeksi voi valita melkein minkä tahansa ja aina löytää viitteen. jonka mielestä sen on hyvä idea.

Useimmiten taidetaan kuitenkin puhua suhteesta akselilla 10:1 … 2:1. Kuten huomataan, niin haarukka on tolkuttoman leveällä ja silti kaikille tuossa välissä annetaan samat terveysväitteet.

Laskeminen on sinänsä helppoa. Ynnätään ruuan kuutosten määrä, kuin myös kolmoset ja sitten vain lisätään purkista niin paljon, että saadaan haluttu suhde. Jos hiukankaan teoria kiinnostaa, niin tuo kannattaa laskea, kun on einen turhan paljon vapaa-ainaa. Nimittäin jos nivelille 8 kapselia/20 kg tuntui korkealta, niin 2:1 suhde vasta onkin korkea.

Muutama Katiskan artikkeli aiheesta...

Tee-se-itse öljylisä | Katiska

Omega-3 säätöä | Katiska

Omega-3: Paljonko on riittävästi

Kannattaa myös muistaa, että o-6:o-3 suhde pitää sisällään useita eri vaihtoehtoja, joista saa aina valita haluamansa:

  • LA:ALA
  • LA:EPA+DHA
  • AA:EPA+DHA
  • tot-6:tot-3

Syy siihen miksi jäin kertaamaan tarvelaskuja on aika yksinkertainen. Kun mietitään millaisia määriä mikäkin suositus antaa, niin ollaan niin isoissa annoksissa, että ei niitä ylitetä sillä, että pohtii onko ehkä 4 kapselia kissalle tai pienelle koiralle vaarallinen. Eivät ne ole.

Onko haitallista määrää olemassa?

On. Se on se annos, joka sairastuttaa koiran. Mutta ei tiedetä mikä se on.

On olemassa hyvä muistisääntö:

  • aina kun koira syö täyden purkin, voidaan olla ongelmissa

Useimmiten mitään ei tapahdu. Mutta jos koira alkaa horjua eikä se enää ilmiselvästi ole tässä maailmassa, niin on syytä päästä lääkärille ja äkkiä – aiva riippumatta mikä se syöty annos oli.


  1. Fish oil LC-PUFAs do not affect blood coagulation parameters and bleeding manifestations: Analysis of 8 clinical studies with selected patient groups on omega-3-enriched medical nutrition. Jeansen et al. Clin Nutr. 2018 Jun;37(3):948-957. ↩︎

  2. High-dose omega-3 fatty acids have no effect on platelet aggregation or coagulation measured with static and flow-based aggregation instruments and Sonoclot; an observational study in healthy volunteers. Bagge, Schött, Kander. Scand J Clin Lab Invest Nov-Dec 2018;78(7-8):539-545. ↩︎

1 Like