Vihti: Pääksniemi, toukokuu 2022

Aloitettiin jalkavoimin tehtävä luonnon kiertäminen kaudeksi 2022 tutusta paikasta, Vihdin Pääkslahdesta. Reput selkään ja hetkeksi kiertämään maisemia sopivassa noin +16 lämpötilassa, mutta tuuli hieman navakasti — tosin ei se metsässä suuriakaan haitannut.

Pääksniemen alue alkaa olla jo sen verran tuttua, että mitään uusia kokemuksia ei enää löydy — ainakaan niin kauan kun pysytään reiteillä. Mutta luonto on luontoa, ja voisi jopa sanoa, että tässä ollaan samoissa asioissa kuin tutun laulun, elokuvan tai kirjan kohdalla. Tuttuus itsessään viehättää, vaikka juonen jo tunteekin.

Koivut vahvistavat lehtiään koko ajan ja pajut alkavat olla valmiita kukkimisensa kanssa. Kaikki muut lehtipuut antavat vielä odottaa itseään. Kukkasrintamalla ollaan tukevasti alkukeväässä, joten paljon muuta ei vielä löydy kuin sini- ja valkovuokkoa, ja jonkin verran leskenlehteä.

Paikat olivat kohtuullisen kuivia ja siellä missä oli mutaa on kosteaa aina siihen asti, että helle on piinannut viikkotolkulla. Yhden täysin varjossa olevasta kurumaisesta ojasta löydettiin vielä jäätä, mutta muutoinhan kaikki talveen viittaava alkaa olla kadonnut.

Kierrettiin molemmat niemen laavut, Rysätarha ja Puumanni. Yleensä Rysätarha on aika hyvin tuulen suojassa, mutta nyt tuuli jostain lounaan suunnasta, niin siellä lähti hyvin hilse päästä. Sen sijaan Puumanni oli tällä kertaa hieman paremmin tyvenen puolella.

Rysätarha on kauempana parkkipaikasta ja kakkamaisen mäen takana. Siellä saa olla yleensä kohtuullisen rauhassa. Mutta se on myös ränsistyneempi, monin tavoin. Puumanniin on helppo tulla ja matka on lyhyt — parkkipaikalta ehkä 500 metriä — ja se on paljon puunatumpi sekä alueeltaan vahvemmin puistomainen. Siksi siellä on aina porukkaa ja Puumanniin tullaan usein lasten kanssa.

Kuusista osa oli menettänyt latvuksena, ja talven jättämiä vahinkoja näkyi muutenkin reippaamman puoleisesti. Kulkemista moiset eivät haitanneet ja jos joku runko olikin polulla, niin sen pääsi kiertämään hyvin.

Lintuja oli kohtuullisen reippaasti, enkä tunnistanut kuin murto-osan. Hetken kuluttua siellä lienee melkoinen kakofonia, jahka yöt lyhenevät entisestään.

Yhden kerran poikkesimme reippaammin reitiltä. Minua moinen ei haittaa, juurikin päinvastoin, mutta Minna haluaa pysyä tiukemmin merkityillä poluilla.

Vaikka poluilta poikkeaminen ei sinällään avaa mitään luonnon ainutlaatuista aarrearkkua, ainakaan merkityksessä suhteessa ympäröivään luontoon, niin aina sieltä jotain sellaista löytää, mitä ei ole ennen nähnyt.

Koska Pääksniemi on ulkoilualue, niin siellä ei ole kansallispuistojen rajoitteita, Kulkea saa missä huvittaa ja jos siltä tuntuu, niin yöpyä voi heti kun paikka tuntuu sopivalta.

Suurin osa kuitenkin yöpyy laavujen lähellä, ja syykin on ilmiselvä: laavuilla on vessat.

Pääksniemi on tyypillinen päiväkohde. Jos menee merkityt reitit läpi, niin kilometrejä kertyy jotain 7 - 10 km, ehkä. Eli ultrapitkiä harrastaville tuo ei ole kohde. Mutta jos hylkää reitit ja menee eräällä tavalla siksakkia alueella, ja vilkaisee karttamerkkejä, niin siellä saa ihmeellisesti kulutettua aikaa ja tutustutta erilaisiin metsä- ja maastotyyppeihin.

Minä saisin siellä kulutettua helposti pitkän viikonlopun.

Tällä kertaa matkamittariin kertyi jotakuinkin 5 km. Kello sanoo einen vähemmän, mutta unohdin pariin kertaa ottaa sen pois paussilta — molemmat suorat viivat ylhäällä ja vasemmalla alhaalla.

Kävelyaikaa käytettiin puolitoista tuntia, joten kohtuullisen rauhallisesti edettiin.

Minulla oli repussa mukana tarppi, mutta se oli tuomassa vain lisäpainoa. Halusin totuttaa hartiat ja kropan taakkoihin. Jos nyt 6 kilon reppua ja kameraa voi taakaksi kutsua…

Ruokaa ei tällä kertaa tehty, edes grillauksen vertaa. Kahvin voimalla ja muutamalla erittäin surkealla mandariinilla (kieltäydyn kutsumasta niitä klementiineiksi) sekä kourallisella pensasmustikoita pärjättiin.

Mä kutsun noita pieniä sitruksia aina satsumoiksi.

Onko toi sellanen paikka että vois koirien kaa lenkkeillä myös?

On. Aina siellä joku koira vastaan tulee. Puolet merkityistä reiteistä on myös ratsastukseen luvallisia.

2 Likes