Viestin upottaminen mastodon-palvelusta

Mastodon on hajautettu palvelu, joka on tarkoitettu mikrobloggaamiseen. Eli vastaava kuin Twitter, mutta sen hallinto on täysin erilainen, kuin myös jossain määrin myös tekninen toteutus.

Twitterin viestien upottaminen on tehty vaikeaksi, käytännössä mahdottomaksi. Pystyt liittämään linkin, mutta aika pitkälle siinä se sitten olikin. Mutta mastodinin viestit pystyt upottamaan — ainakin pienellä kikkailulla.

Kuvakaappaukset ovat Mastodonin selainversiosta Safarin kautta. Suunnilleen kaikissa pitäisi kuitenkin olla suunnilleen samat toiminnot — paitsi että välttämättä ei ole. Tämän kirjoituksen päivämäärällä appi-tarjonta on vähäisyydestään huolimatta kirjavaa, eivätkä kaikki tarjoa edes perustoiminnallisuuksia, mutta tuo muuttunee ajan myötä. Ehkä.

Ensimmäiseksi tarvitset upotuskoodin. Saat sen kun klikkaat viestin (jota mastodonin slangissa kutsutaan tootiksi, tuutiksi tai töötiksi) lisätietoja, eli kolmea pistettä.

Sitten valitset aika loogisesti kohdan upota.

Saat popup-ikkunan, josta kopioidaan upotusta varten tarvittava koodi. iPadillä koko rotla ei sitten mahdu ikkunaan, mutta tietysti kopioituu kaikki, kun sen valitsee.

Koodi on tämänkaltainen:

<iframe src="https://mastodontti.fi/@jagster/109375542625679201/embed" 
class="mastodon-embed" style="max-width: 100%; border: 0"
 width="400" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>
<script src="https://mastodontti.fi/embed.js" async="async">
</script>

Ongelma on siinä, että viesti leikataan korkeussuunnassa, eli käy näin:

Joten sinne tarvitaan korkeusmäärittely, ja se vaatii ehkä hieman kokeilua. Niin tai näin, niin ehkä 400 on hyvä arvo kokeilla? Ainakin jos viesti ei ole korkeussuunnassa päättömän iso.

Lisää width=”400” jälkeen height=”800” ja katso toimiiko:

Ja sitten ne huonot uutiset. Nimittäin nyt törmätään laite- ja ympäristöriippuvaiseen ongelmaan nimeltään lainausmerkit. Lainausmerkki kun on ohjelmille erilainen sen mukaan miltä moiset hipsukat näyttävät, ja erilaisuutta ei suvaita.

Joten nämä ovat eri asia:

  • ”800”
  • "800"

Se mitä täytyy käyttää on suorat lainausmerkit. Kaarevan kiharat eivät kelpaa. On sitten ihan luojan ja tekniikan hallussa mitä saat esim. shift+2 yhdistelmällä.

On erilaisia tapoja saada halutun näköinen merkki, mutta ne sitten riippuvat laitteista. Joten helpoimman vaivan tie on kopypeistata esimerkiksi width-määrite ja muokata siitä haluttu height eli korkeus.

Sitten on toinenkin ongelmanpoikanen, joka saattaa estää upotuksen: serverien osoite.

Mastodon ei ole yksi keskitetty järjestelmä, kuten vaikka Twitter tai Facebook. Mastodon-servereitä on useita, ja jokainen on oma yksikkönsä. Kuka tahansa voi perustaa mastodon-serverin, tai liittyä mihin tahansa (ainakin periaatteessa voi liittyä, aika monet ovat rajoitettuja).

Upottaminen sinällään on rajoitettu, koska se voi olla turvallisuusriski. Ainakin teoriassa, sisällön suhteen toki myös voi olla ongelmia. Tätä kirjoitettaessa upotus sallitaan palvelimilta

Jos yrität upottaa muualta, niin se ei onnistu. Mutta se saadaan onnistumaan, kunhan kerrot serverin nimen ylläpidolle — chatti tai priva toimii.