Veriarvoissa kalsium arvo yli viitearvon

9 kk ikäiseltä koiralta otettu veriarvot ja Kalsium (Ca) (S/HP)
Tulos: 3.07 mmol/l
Viitearvot: 2.20-3.00

Tulos yli ylärajan, kuinka huolissaan olisit ja mitä kokeita seuraavaksi?

Ei merkitse yhtään mitään. Tuolla hetkellä systeemi on fiksannut alkavaa emäksisyyttä. Tai sitten on syöty. Tai riehutta. Tai stressattu.

Rajat on harvoin tarkkoja.

Siksi toiseksi noita aikuisten paastoarvoja ei saisi muutenkaan kovinkaan tarkkaan katsella pennulla.

@Jagster
Eäinlääkäri sai minut tosi huolestuneeksi soittaessaan tuloksista, kertoi vaikka mitä pelottavaa mihin kalsiumarvon nousu voisi viitata.
Suositteli ottamaan ionisoidun kalsiumin testin ja ehdotti addisonin taudin tarkempia kokeita. Voiko näitäkään tuloksia tulkita pennun kohdalla kovinkaan vakuuttavasti, jos testeihin mennään?

Mitä tarkoittaa tuo systeemi on fiksannut alkavaa emäksisyyttä?

Koira joutui odottamaan noin. 40 minuuttia odotustilassa ennen vastaanotolle pääsyä ja vielä 10 minuuttia pissanäytteenoton jälkeen. El tyhjensi myös anaalit ja tutki koiraa. Verikoe otettiin viimeiseksi. Koira
Tärisi kuulemma ja itkeskeli, joten mahdollista että stressitasot ovat siinä odottaessa ja muussa nousseet. Näkyisiköhän stressitasot nousu jo noin nopeasti kohonneessa kalsium arvossa verikokeissa?

Mitään ei oltu syöty ja riehuminen oli vain sylissä pyristelyä

Vai että addison rajalla olevan kalsiumin takia… Tämä on taas niin näitä. Jos koirallasi on addison. niin tuosta sitä ei todellakaan voi edes veikata. Vaihda suosiolla heti eläinlääkäriä.

Elimistö säätelee pH:ta tarkasti. Happamuutta, kuten rasituksen jälkeen, siedetään hiukan paremmin, mutta ei emäksisyyttä - jota alkaa syntyä esimerkiksi proteiinien käsittelyssä tai vaikka kovan läähätyksen jälkiseurauksena. Silloin vereen eritetään neutralisoivia, kuten vaikka kalsiumia.

El suositteli ACTH? testiä tai jotain sellaista, millä ilmeisesti mahdollisen addisonin voisi tarkemmin testata.

Kuitenkin kahdenkin eläinlääkärin mukaan epänormaali löydös tuon arvon kohoaminen yli viitearvon.
En nyt tiedä kannattaako se testi?

Toinen EL jolta kyselin suositteli tuota ionisoitua kalsiumia ensin.
El luetteli kyllä että pahimmassa tapauksessa kohonnut arvo voi viitata kasvaimeenkin tai lymfoomaan :pleading_face: :sob::sob:

Koira ei läähättänyt, eikä ollut riehunut.

Lähteäkkö selvittämään tuota tarkemmin, ottaa uudet verikokeet hetken päästä uudelleen vai mitä tehdä?

Koiran vointi on ok, vielä virtsakokeen bakteeriviljelyä odotetaan, mutta se ei käsittääkseni liitty nyt mitenkään tuohon kalsium arvoon vaikka virtsatulehdus olisikin.

Ei se silti ole mikään epänormaali. Mulla on suurin osa pennuista mennyt yli, kun niitä aikoinaan aika rutiinisti tutkittiin. Kisan juossut greyhound, joka on kylläkin ääriesimerkki, menee helposti 10x yli.

Edelleenkin verikoe edellyttää, että kyseessä on keskitason kuivamuonaa syövä laiska aikuinen 24 tunnin paastolla. Ja silloinkin rajoihin mahtuu noin 80 % koirista.

Mielenkiintoista, että yhden mitättömän ylityksen perusteella aletaan ehdottelemaan kalleinta tutkimusta harvinaisimmasta sairaudesta. Kas kun eivät munuaisista innostuneet, joka olisi tyypillisin. Tai D-vitamiiniöveristä.

Joten onko jotain muuta syytä miksi addison on pöydällä?

Kaikki muut veriarvot olivat kunnossa, kreatiini ja urea viitearvojen sisällä.
Maimistsi myös että voi olla jotain munuaisiinkin liittyvää.
En tiedä miksi ei sitten ehdottanut mitään lisätutkimuksia niihin, mitenhän niitä voisi sitten tutkia lisää tai onko tarpeellista kun urea ja kreatiini ok?

Koira alkoi pissaamaan sisälle, lähinnä tarkoitus oli ottaa vaan virtsanäyte mahdollisen virtsatulehduksen selvittämiseksi. Virtsan pH oli 6.5, mutta pikatestissä muuten ei näkynyt mitään poikkeavaa, bakteeri viljelyä ei vielä tullut.

Kyllä koira jonkin verran nukkuu, ehkä on vähän väsyneempi kuin aiemmin. Samoin löysää vatsaa on ollut aika ajoin, muorenpana sitä selviteltiin, tosin nyt viimeaikoina ollaan pysytty pökäleen muodossa vaikka löysempää välillä on. Oksentelua joskus, ei kuitenkaan usein ja yleensä on syönyt jotain sopimatonta. Lisääntynyt virtsaaminen. Ruoka maistuu ja hereillä ollessaan on energinen. Periaatteessa voisi olla oireita, mutta nuo voi olla kai ihan normaaliakin tai jotain muutakin.

Bakteeriviljelyn tulokset sain juuri, niissä ei kasvustoa, ei siis tulehdusta.
Mainitsin samassa puhelussa lääkärille, että mites stressin vaikutus tuohon kalsium arvoon, el tyrmäsi sen täysin. Edelleen oli sitä mieltä, että tuo on suuri nousu arvossa ja stressi ei nosta kalsium arvoa ja varsinkaan noin merkittävästi :open_mouth:. Suositteli edelleen ionisoidun kalsiumin ottoa ensin ja jatkossa lisätutkimuksia, lisäsi myös esimerkiksi munuaisten ultrausta.

@Jagster Voisiko tuo arvon nousu johtua D-vitamiinista, olen antanut koiralle D-vitamiinia, mutta en mielestäni liikaa kuitenkaan?
Vähennänkö D-vitamiinilisää?
Entä kalsium, voiko koira olla saanut liikaa sitä, vähennänkö puolestaan senkin saamista ruuasta?

Lisään vielä, että eräs El ehdotti että jätetään penturuoka ja d-vitamiini pois ja otetaan uudet veriarvot noin kuukauden päästä ja katsotaan mkä kalsiumarvo sitten on, jos on edelleen koholla niin lisätutukimuksiin.

Ei sitten jos elli niin sanoo. Nostaa silti. Merkittävästi? Suosittelen edelleenkin eläinlääkärin vaihtoa johonkin sellaiseen, joka osaa edes auttavasti ammattinsa perusteet – ja nyt en edes hymyile.

Mutta kysäises seuraavan kerran mitä elimistössä tapahtuu, rajattuna kalsiumaineenvaihduntaan, kun

  • kortisoli nousee
  • kun adrenaliini nousuu
  • kun läähätetään

Toki elliltä tulee vastaus suoraan, koska hän on asiasta noin vakaata mielipuolta.

(vinkki: jokainen noista lisää kalsiumin irtiottoa luustosta, 30 kg koiralla pari grammaa eli sekunneissa verenkierrossa on enemmän kalsiumia liikenteessä kuin mitä ruuasta on saatu ja silloin voidaan noilla rajoilla pyyhkiä persettä)

Ei voi. Elimistön säätely ohjaa kalsiumin käyttöä, ei D-vitamiini.

Ei voi. Edelleenkin säätely… ei kalsium imeydy ns. vapaasti, vaan ainoastaan tarpeeseen.

Sanon taas. Koirallasi ei ole minkäänlaista ongelmaa kalsiumin kanssa. Siksi toiseksi tuossa ei edes mitata ruuasta saatua kalsiumia, vaan se kuvaa mitä elimistössä tapahtuu hormonitoiminnan kautta. Voit jättää kalsiumin vaikka kokonaan pois ja asia ei muutu, ellei elimistön toiminnassa jokin muutu.

Mutta mitä väliä, edelleenkään tuo mitta-arvo ei merkitse yhtään mitään.

Eilisen asiakkaan koiralla oli kalsium ylärajalla. Eli yhden pykälän alle mitä sinun koirallasi on, ja sillä eläimellä oli vakava munuaisten vajaatoiminta. Eikä ketään kiinnosta. Nyt sitten kun sinun koirallasi on kierrossa muutama miligramma enemmän, niin syytä etsitään sairauspuolelta koirien ja kissojen kanssa.

Jos eläinlääkärisi väittää, että mitattu arvo on jotenkin poikkeuksellisen korkea, niin hän valehtelee. Siinä vaiheessa on aika toissijaista, että valehteleeko hän siksi, että saa teetettyä 1500 - 2000 euron tutkimukset (kyllä, tuossa hinta-arvioissa ollaan nyt tällä diagnoosiarvauksella) vai valehteleeko hän siksi, että on ammattitaidoton.

Eräs el voisi vaivautua vilkaisemaan ruokien kalsiumpitoisuuksia ja kerrata prosenttilaskujen alkeet. Kannattaa kysyä miksi el on sitä mieltä, että on jotenkin hyvä asia heikentää kalsiumaineenvaihduntaa. Voit myös kysyä, että eikö silloin ensin kannattaisi mitata D-vitamiinin määrä elimistössä, ennenkuin mennään täysin mitättömän raja-arvon takia huomattavasti kalliimpiin lisätutkimuksiin.

Ja miksi kuukausi? Moinenhan vaikuttaisi viikossa, itseasiassa päivissä.

Taas hyvä huono esimerkki siitä miten eläinlääkärit takertuvat lillukanlehtiin, Ja se johtuu vain siitä, että ei osata pätkääkään elimistön perustoimintaa, koska sitä ei vaivauduttu opettelemaan, koska niistä asioita ei tentata.

1 Like

@Jagster
Kiitos kattavasta selontoesta.

Olen nyt muutamalta, tarkalleen viideltä, eri eläinlääkäriltä tuosta kysellyt, ihan mielenkiinnostakin, sillä kysyminen ei onneksi maltaita maksa.
Uusinpana olen saanut kehotuksen ottaa sdma-arvo. Vain yksi näistä viidestä oli sitä mieltä että ei merkitystä ja sanoi kiitos näkemiin.

Aivan uskomatonta. En tiedä enää että jos tulee tarve mennä eläinlääkärille niin mihin mennään. Kehen voi luottaa ja mistä ihmeestä löytyisi se luotto elli.

Periaatteessa siis jos muut arvot viitearvojen sisällä, lukuun ottamatta MCHC arvoa 326 g/l, joka on alaraja 330. (Tästä kaikki ellit ovat olleet samaa mieltä ja sanoneet että ei merkitystä).
Niin summa summarum koiran voisi tulkita olevan ihan kunnossa?

Pienestä ylityksestä voi näköjään tulla iso asia, ainakin useat ellit ovat onnistuneet saamaan minut tosi huolestuneeksi.

1 Like