Vatsaongelmainen oksenteleva koira

Voiko kyse olla närästyksestä jos koira syö klo 21 aikoihin illalla ja oksentaa aamu klo 9?
Eka ajattelin et on tyhjän vatsan oksentamista, mutta nyt teki sen vaikka sai klo 6.30 ruokaa…

Taustaa sen verran 4 v leikkaamaton uroskoira jolla oli noin 3 vk sitten rajua oksentelua, useamman tunnin tuli kaikki pihalle. ELL diagnoosi oli gastriitti. Röntgenissä näkyi maha olevan hiukan tulehtunut. Maha näytti hetkeksi tässä rauhoittuvan kunnes nyt taas 3. aamu putkeen kun oksentaa kertaalleen lähes tismalleen samaan aikaan.

Syömisen jälkeen usein röyhtäilee. Ja ennen oksentelua lipoo huuliaan paljon. Myös pitkään (tuntuu että aina) nuollut vähän joka paikkaa, ihmisiä, seinää tms…

Ruokana syö nappulaa. Nyt ton “vatsataudin” jälkeen söi jonkin aikaa ELL suosittelemaa purinan Gastrointestinal ruokaa. Ja nyt oon lisännyt sen lisäksi vanhaa royal caninin digestive care ruokaa.
Viime vuonna söi myös pitkään eliminaatiodieetillä royal caninin anallergenic ruokaa. Ruoka allergiaa ei löytynyt, diagnoosina atopia.

Niin sanottua tyhjän vatsan oksentelua tuo. Mutta kyse koko termin suhteen on siitä, että sillä tarkoitetaan sappinesteen tapaisen yökkäämista, jossa ei ole ruokaa ollenkaan mukana tai on hyvin vähän. Aidostihan koiralla on noissa tilanteissa aika harvoin vatsa aidosti tyhjä, vaan kyse on siitä, että kun vatsassa oleva ruoka on jo lähes sulanutta, niin ruokasula ei nää eräällä tavalla imeytä vatsanesteitä ja happamuus nousee (eli pH laskee). Tuo sitten ärsyttää vatsaa, saa aikaiseksi tavalla tai toisella huonon olon ja koira yökkää.

Se, että miten tuo huonovointisuus sitten nimetään, riippuukin. Joskus se on jotain mitä kutsutaan närästykseksi. Joko vatsa on ottanut sen verran kipeää, että se ei kestä kovempaa happamuutta ja se alkaa korventamaan. Tai hapan sylki nousee nieluun, a se alkaa polttamaan. Noita kaikkia sitten kutsutaan närästykseksi, vaikka niiden syy on hieman eri.

Osalla koirista nopeampi syöminen tai ylipäätään syöminen aamulla aiheuttaa huonon olon (ei se poikkeuksellista ole ihmisilläkään ja siksi minä en syö aamulla mitään). Jos se samalla kytkeytyy ns. tyhjän vatsan oireiluun, niin ollaanhan siinä hankalassa jamassa: jos koira ei syö, niin se oksentaa; jos se syö, niin se oksentaa.

Noissa sitten pyritään taiteilemaan tuossa välissä. Oman itseni kohdalla ratkaisen sen kupilla (tai no, kolmella…) kahvia. Jos huushollissa on sellainen harvinainen tilanne, että pöydällä pyörii suklaalevy, niin pari palaa auttaa. Koirilla tehdään hieman vastaavaa. Se voi olla lihapulla tai pari, maksalaatikkoa hiukan tai loraus piimää. Vaatii hieman kokeilua, mutta sellainen kuvaava selitys on, että silloin tehdään kaksi asiaa:

  • herätetään vatsalaukku ja ruuansulatus (samaa mitä ihmisille höpötetään lasillisesta vettä)
  • annetaan hieman jotain helposti mössöytyvää, mutta ei raskasta, syötävää, joka imisi itseensä sitä lisääntyvää happamuuta

Tilaa voi yrittää, jos ei ihan estää niin ainakin rajoittaa, antamalla myöhään illalla isompi annos ruokaa, jossa olisi enemmän jotain kuiduksi miellettyä ja enintään keskitason rasva. Idea on yrittää hidastaa ruuansulatusta.

Mutta kuten aina, niin edellä olevat ovat niitä yleisiä ja helppoja ratkaisuja. Mikä sitten on syynä juuri sille yksilölle joudutaan haarukoimaan koiran historian, ruuan, käyttäytymisen, terveystietojen jne. perusteella. Pyritään samaan kokonaiskuva ja eräällä tavalla koulutettu arvaus siitä mikä on pielessä ja rakennetaan kokeilut sitten sen mukaan.

1 Like