Varastopunkki

Varastopunkin suhteen on kaksi mielenkiintoista, mutta ei kovinkaan mieltäylentävää asia.

Ensimmäinen on einen historiallinen. Silloin barffin kulta-aikana, kun ruoka-aineallergiat nousivat muotiin, niin varastopunkkiallergia oli todella tavanomainen diagnoosi. Sen sijaan haimatulehdusta diagnosoitiin hyvin harvoin, jos koskaan.

Sanokaa, jos kuulostaa tutuilta oireilta:

  • koiralla on huomattavia ruokaongelmia, kuten närästystä, kipuilua ja löysyyttä
  • aikajaksolla 1 - 3 kuukautta koira paranee

Kyllä, haimatulehdus. Sen sijaan tuohon maailmanaikaan kuivamuonaa pakastettiin, koska koiralla täytyi olla varastopunkkiallergia. Tapa lähti omistajilta ja siirtyi eläinlääkäreille, jotka sitten alkoivat opettamaan sitä kaikille.

Se, että pakastaminen ei tee mitään allergeenille, sillai niinku lipsahti ajatuksista.

Maailma meni eteenpäin. Keksittiin, että verikokeesta voi diagnosoida jopa haimatulehduksen — siis ainahan se on tiedetty, eläinlääkärit eivät sitä vain tehneet. Siitä sitten seurasi se, että haimatulehdusten määrä ampaisi nousuun.

Ei ne ole suurella todennäköisyydellä mihinkään lisääntyneet. Aina ollut, sitä alettiin vain diagnosoimaan. Aikaa kului ja eläinlääkärit oppivat ammattikoulussaan uuden asian. Haimatulehdus ei olekaan aina haimatulehdus, vaan se voi olla sappiongelmista johtuvaa. Ja nyt sitten niitä diagnosoidaan urakalla.

Kun oivallettiin haimatulehdus, niin aikaisempien varastopunkkidiagnoosien määrät tipahtivat. Kun innostuttiin sappirakosta, niin haimatulehdusdiagnoosit vähenivät. Samaan aikaan omistajat alkoivat tutkituttamaan koiriaan aktiivisemmin.

Tuo kaava vahvistaa yhtä oletettavaa ajatusvääristymää: koirat ovat sairaampia kuin ennen. Eivät ole, vaan terveempiä.

Ennen ihmisillä oli vaan keuhko- ja rintatauti. Niihin sitten kuoltiin, useimmiten nuorempana kuin mitä nykyinen eläkeikä on. Lääketiede kehittyi ja keksittiin tubi, keuhkosyöpä ja astma. Tai erilaisia sydänvikoja ja diabetes. Myös hoidot kehittyivät ja elinikä lähes tuplaantui.

Mutta koska sairauksien kirjo laajeni kahdesta kymmeniin, ja koska tutkitaan enemmän, ja koska ihmisiä on määrällisesti enemmän, ja koska elinaika on pidentynyt, niin yleinen käsitys on, että ihmiset ovat sairaampia. Eivät ole, vaan terveempiä, ja elävät kauemmin. Kuten koiransa,

Se, että on keksitty ihan uusia sairauksia, kuten kakkostyypin diabetes tai metabolinen oireyhtymä, on sitten oma juttunsa.

Se toinen hassu juttu, joka ei edes naurata.

Kun eläinlääkäri diagnosoi pätemättömän verikokeen perusteella varastopunkkiallergian, joka siis määritelmällisesti asuu kuivamuonissa, niin ihan yhden kerran saatte arvata mikä on eläinlääkärin hoitosuunnitelma.

Aivan, kuivamuona. Mutta ehdottomasti hypoallergiaruoka, koska — rumpujen pärinää — siinä on proteiinit hydrosysoitu ja koska se on hyporuokaa, niin sehän ei vaan voi aiheuttaa allergioita.

Syvä huokaus.

Jos hyväksyy ajatuksen, että kuivamuonassa on oireita aiheuttavia määriä varastopunkkeja, niin niitä on sitten siinä hyporuuassakin.

Se, että hyporuuasta yksi proteiininlähde on käsitelty, ei tarkoita todellakaan sitä, että se koskaan kaikkia proteiineja. Kuten vaikka varastopunkkia. Eikä koskekaan.

Muutoinhan kuvitelma siitä, että hyporuoka olisi jotenkin ihmeellinen allergisoimaton ruoka on omalla tavallaan sallittua tavalliselle tavan tallaajalle, joka ei tiedä eikä osaa. Mutta moinen kuvitelma lääketieteen ammattilaiselta on… kestämätöntä.

2 Likes