Vanhuksen ruokkiminen

1 Like

Hiilihydraatin suhteen asia ei ole aivan niin yksioikoinen kuin mitä jutussa annettiin ymmärtää. Vaikka koiralle hiilihydraatit eivät olekaam välttämättömiä, niin aika ajoin vanheneva koira pysyy paremmassa painokunnossa, kun ruuassa on hiilihydraattia mukana.

Toki tuo(kin) on yksikökysymys.

1 Like

Ikäkysymys on aina mielenkiintoinen. Koirilla on aivan sama kuin ihmisillä, toiset vaan pysyy nuorekkaampina kauemmin kuin toiset. Osaksi se johtuu elintavoista, osaksi geeneistä.

Mutta biologia on mik√§ on. Vaikka pienet koirat tyypillisesti el√§v√§t kauemmin kuin j√§tit, niin silti ik√§√§ntyminen tapahtuu samalla tavalla. Ven√§l√§isten miesten elinik√§ennuste on huomattavasti matalampi kuin vaikka japanilaisten naisten. Silti molemmat edustavat lajia homo sapiens ja lajinomainen elinik√§ on sama ‚Äď siit√§ huolimatta, ett√§ toinen el√§√§ kauemmin.

Toki esimerkki oli ontuva, koska ven√§l√§isten miesten elinaikaennustetta laskee useampikin ulkoinen tekij√§, mutta silti koira on 10 vuotiaana aivann yht√§ vanha rodusta riippumatta. Joku ihminen el√§√§ 70 vuotiaaksi, kun toinen pinnistelee yli 100 vuoden ‚Äď silti molempien biologia on samanlaista 65 vuoden kohdalla.

Myönnän, tuo on raju yleistys. Vastaava vertailu ei nimittäin toimi pentuna. Mutta asia on tärkeä asennepuolella. Se, että koira 12 vuotiaana pirteä, ei tee siitä kuitenlaan nuorta. Vaikka ikääntymistä säikkyvät väittävät, että ikä on vain numeroita. niin ei se ole ja pirteälläkin vanhuksella täytyy olla sama oikeus ikääntymisen tuomaan huolenpitoon kuin jo hidastuneemmalla lajikumppanilla.

Onko jotain/joitain lisiä, mitä voisi tai kannattaisi vanhemman koiran ruokaan lisätä? Aidostihan haluaisin jotain, millä kääntää kellon kulkemaan toiseen suuntaan, mutta sitä odotellessa jotain yleistilaa boostaavaa.

T√§ss√§ tapauksessa ‚Äúvanhempi koira‚ÄĚ on reilu 11v, ja nyt alkaa vanhuuden merkit jo n√§ky√§‚Ķ Lihakset on tippunut (toki aiemmin suht rankan harrastukset puolesta olikin melko hyv√§ss√§ kunnossa), uni maistuu hyvin, eik√§ en√§√§ vaivaudu sinkoilemaan kuin nuorempana. Sy√∂ 30/20-nappulaa. Kyljet on v√§h√§n ‚Äúpehmentynyt‚ÄĚ, mutta ei ole lihava.

Saman toistoa kuin facessa ‚Äď ei oikein ole mit√§√§n sellaista lis√§√§. 11 vuotias vastaa ihmisell√§ suunnilleen samaa kuin 70 - 75 vuotias (ei sen ikiaikaisen 7x ajattelun mukaan, vaan enemm√§ltikin suhteessa elinaikaoletukseen). Vanha on vanha.

Jotain voi kuitenkin tehdä, mutta nyt siirrytään vahvasti uskojen ja toiveiden maailmaan. Oikeastaan kaikki perustuu oletukselle, että maksa ja ylipäätään aineenvaihdunta alkaa olla myös vanha ja väsynyt.

Korvaa osa nappulasta lihalla. Oletetaan, että ongelmia ei ole, niin lihan ei tarvitse olla mitään huippulaatua ja jos haluaa helpolla päästä, niin joku mallia Oscar kelpaa ihan hyvin. Ei sitä paljon tarvitse olla, mallia viidennes annoksesta.

Lisää joukkoon hiukan siirappia. 30 kiloiselle antaisin ruokalusikallisen verran per annos, laske siitä.

Jos syö kerran päivässä, niin siirrä kahteen ruokintaan.

  • Otetaan k√§ytt√∂√∂n hevosten BE-litku. Annostus menee yl√§kanttiin matikalla E-vitamiinia 8 mg/kgEP.
  • Anna C-vitamiinia, ehk√§ jotenkin py√∂ristettyn√§ kaavasta 15 - 20 mg/kgEP.
  • Lis√§√§ hiukan kreatiinia (n. 30 mg/kgEP).

Jos sinulla on kipulääkettä, niin kokeile jollain puolikkaalla annoksella vaikuttaako.

Rauhallista liikkumista niin paljon kuin koira haluaa, mutta jos se on siirtynyt akselille nukutaan-23-tuntia, niin aletaan olla kilometrien lopussa. Hullua revittelyä kannattaa välttää, mutta ei sitä tarvitse estääkään - ei kuitenkaan yllytetä.

Kevyt hierontasessio kotona pari kertaa viikossa ei ole koskaan väärin. Mutta tee itse.

Pidä se lämpimänä. Myös sisällä. Tuon toteuttamisen helppous sitten riippuu koirasta. kuinka paljon asteita on sisällä ja millainen on koiran turkki. Mutta aika ajoin takkia voisi käyttää sisälläkin, ja sadekeleillä ja kovemmilla pakkasilla aina ulkona.

Annetaan ylipäätään sellaista ruokaa mistä koira tykkää. Se on eläkkeellä ja jos ei ole muita syitä, niin saa ottaa rennommin ruokakiponkin kanssa.

@Heydi ‚Äď siirsin aloituksesi Katiskan jutun yhteyteen. Saa pidetty√§ samanlaiset asiat yhdess√§. Joten √§l√§ h√§m√§√§nny kun ketju on muuttunut erilaiseksi.

Kiitos näistä, ja enhän minä tietenkään mitään vanhoja ketjuja osannut kaivaa! :smiley:

Kaikki muu on selkeää ja pitkälti jo valmiiksi käytössä, mutta lihan lisäyksen syy jäi epäselväksi. Mikä hyöty siis on lisätä lihaa, jos sen laadulla ei ole mitään väliä? Mitä siitä saa sellaista, mitä ei hyvästä kuivasta saa? Ja siis jos joku sanoo, että koiran elinikä pitenee varmasti, kun syöttää sille sisäfilettä, niin minähän syötän, eli en ole lihavastainen! :smiley: Satunnaisesti tuo on lihaa syönytkin.

Siitä saa vettä hitaammin imeytyvässä muodossa, koska yleensä ei haluta ehdottomasti huuhtoa munuaisia (tiedät taatusti mitä tapahtuu, jos juo muutaman tuopin… lisätty vesi käyttäytyy samoin).

Mutta oleellisempaa on se, ett√§ huonostakin lihasta saadaan enemm√§n tarvittavia v√§ltt√§m√§tt√∂mi√§ aminoja, kuin hyv√§st√§ kuivamuonasta ‚Äď koska lihaa on enemm√§n.

Silti aika monet vanhukset tarvitsee myös hiilaria joukkoon. Ja omien kokemusten mukaan tuo näyttäisi koskevan nimenomaan narttuja. Voin minä keksiä jonkun teorian moisen tueksi, mutta en minä aidosti tiedä onko noin vai onko kyse vaan valikoivasta havainnoinnista.

2 Likes

Miksi siirappia lisätään vanhan koiran ruokaan?

Ajaisiko hunaja saman asian?

Miten ihan aidosti piristyykö tai hyötyykö vanhus lisäravinteista esim Aktivait, Seroquin jne.?

Siirappi
20210103_211629

Hunaja
20210103_211612

Jos kaloreita tai hiilihydraattia halutaan niin hunaja sopisi. Sen enempää en tiedä, mutta aihe sai ihmettelemään sitä, miten siirapissa voi olla kalsiumia. Mutta ompa tuota näköjään monessa muussakin asiassa.

@Jagster saisko seuraavan Perjantaitarpeet aiheesta kalsium? Nään jo itseni annostelemassa 27kg koiralle 1600 grammaa siirappia muutamalla lehtikaalin lehdellä höystettynä kalsiumin saantiin :laughing:

1 Like

Voisikohan ajatella, että Nutri-Plussan sijasta antaisikin siirappia?

Siis, mulla on aina varalta ollut yksi tuubi np varastossa.

@Jagster minäkin haluaisin tuon @Lafalin mainitseman kalsiumin perjantaitarpeisiin :blush:.

Että saataisiin nopeita sokereita. Sulavuus on lähellä 100 % ja osa on aina glukoosia, joten eräällä tavalla päästää ohituskaistaa maksan ohi.

Juu, hunajaakin voi toki käyttää. Siirapissa on vaan mukavampi kilohinta ja aika ajoin parempi sokerikoostumus, vaikka hunajassa aika ajoin on enemmän sokeria kokonaismääränä. Mutta tuo riippuu siirapista ja hunajasta, koska ne eivät ole samoja.

Joten kun tsekkaatte ravintoarvoja, niin itseasiassa pitäisi penkoa nimenomaan sokereiden koostumukset, ei paljonko mukana on kalsiumia :upside_down_face:

Tästä pääsee eteenpäin yleisellä tasolla aiheessa mitä siirappi on:

Ei hyödy mitään. Mutta jos omistajasta tuntuu mukavammalta, niin kai silloin hyötyy…

Voi ajatella. Kannattaa vilkaista mitä NutriPlus niinkuin aidosti on. Minä en ole sitä pitänyt kotona enää vuosiin.

Juujuu, teen kalsiumin :rofl:

2 Likes

Kun on koko ikänsä mennyt sillä ajatuksella, että syömällä maitotuotteita saa riittävästi kalsiumia ja se sitten siitä aiheesta, niin maailma saattaa joskus yllättää :laughing:
Ehkä mä korvaan mun kahvimaidon siirapilla. Koira saa lehtikaalit.

1 Like

Jatka mieluummin. Mutta sen tiesitkin :smile:

Mutta joo. Se, että periaatteessa ihminen/nainen (on kuulemma sama asia, mutta dunno) saa hoidettua kalsiumin saantinsa maidolla, kiusaa edelleenkin koirien ruokintaa.

1 Like