Valkosipuli ja koira

Valkosipulin koiralle aiheuttamaan hemolyyttiseen anemiaan törmää jatkuvasti. Juttu kertoo kuin teoreettisesta uhasta on kysymys. Otetaan kuitenkin esimerkki siitä miten tieteellisissä julkaisuissa näitä asioita rakennetaan.

Oboh julkaisi 2004[1] artikkelin, jonka pohti voitaisiinko määrätyillä vihreillä kasveilla vähentää valkosipulista aiheutuvan hemolyyttisen anemian riskiä. Hän aloitti tekstinsä näin:

Garlic (Allium sativum) is popularly consumed in Nigeria because of its health benefit in treatment and management of several disease conditions. However, excessive intake of garlic may cause hemolytic anemia.

Oboh siis totesi, että myös ihminen voi saada valkosipulista hemolyyttisen anemian – tosin ilman mitään viitteitä mihinkään, joten hän piti sitä kivenkovana ja tunnettuna faktana.

Hän tutki anemiariskin vähentämistä rotilla antamalla niiden ruoka-annoksessa 4 % valkosipulia. Jos mietitään pelkkää ruoka-annoksen kokoa, niin 300 gramman kuivamuonakipollisesta pitäisi silloin olla 12 grammaa eli ruokalusikallinen valkosipulia.

Akgül et al. tutki valkosipulia ja hiiriä vuonna 2010[2]. Hän kertoi tekstissään faktana:

Although the garlic formulation of AGE (aged garlic extract) has a significant anti-oxidant activity on sickle RBC, excessive garlic intake in animals often leads to hemolytic anemia.

Tuolle yleistävälle väitteelle annettiin viitteeksi Obohin paperi (joka käsitteli vain rottia) ja joka murehti kylläkin nigerialaisten hemolyyttisen anemian riskin vähentämistä.

Kyse ei ole siitä, että onko valkosipuli riski vai ei, eikä edes sitä millä annoksilla riski realisoituu, vaan väitteissä:

  • Oboh väittää ihmistenkin olevan anemiariskissä
  • Akgül yleisti rotat kattamaan kaikki eläimet

No, ei tuossa ole mitään uutta. Vastaavia, ja pahempiakin, löytyy pilvin pimein. Se vain tarkoittaa sitä, että kannattaa olla hereillä tieteellisten julkaisujen väitteiden kanssa, viitteet on syytä tarkistaa ja keskittyä vain aidosti paperin käsittelemään asiaan.

__


  1. Prevention of garlic-induced hemolytic anemia using some tropical green leafy vegetables - PubMed ↩︎

  2. Garlic Accelerates Red Blood Cell Turnover and Splenic Erythropoietic Gene Expression in Mice: Evidence for Erythropoietin-Independent Erythropoiesis - PMC ↩︎