Uussuomalaiskansallinen hodari

Kuuma nakkisämpylä, kuuma koira, hotdog tai kavereiden kesken hodari on ikiaikainen pikaruoka — ajalta ennen hampurilaisia. Jos oli ravintolaillan jälkeen vain pikkunälkä, niin otettiin hodari yhdellä tai kahdella nakilla. Äijämäisempi saattoi haluta sämpylän väliin grilli- tai höyrymakkaran. Ja kunnon nälkää tyydytettiin lihapiirakalla, nakilla tai makkaralla.

Jossain vaiheessa hodarista tuli sitten niin epäseksikäs, että se menetti pikaruuissa asemansa. Se on kuitenkin kotioloissakin helppo ja nopea valmistaa, kun ketään ei kiinnosta ruuanlaitto. Se ei myöskään ole mikään varsinainen kaloripommi, joten uppoaa silloin tällöin laihduttajallekin.

Hodarista saa astetta terveellisemmän kun tekee kylkeen salaatin. Nakkisämpylä on muutenkin hyvin lähellä kasvisravintoa, kun välttää lihaisempia nakkeja — kunnon hotdogiin ei mitään lihapötköjä kuulukaan laittaa, vaan siihen pitää käyttää vanhoja tuttuja jauhonakkeja. Vegaaniruokaa siitä ei saa aikaiseksi, koska tarvitaan juustoa.

Nyt tehdään hodari tutulla tavalla, mutta säädetään sitä karvan verran suomalaiseen suuntaan, mutta kuitenkin hieman globaalimmalla twistillä. Silti tehdään toteutus niin, että yhden hodarin valmistamiseen ei mene 1,5 minuuttia kauempaa.

Valmistustarpeet

Yksi syöjä vaatii kolme nakkia per sämpylä, ja aikuinen mies syö ainakin kolme. Joten siitä saa laskeskella kulutusta

 • riittävän iso paketti nakkeja, kuten HK:n Popsi Iso viitonen
 • riittävän monta pakettia Vaasan Kauratyynyjä sämpyläksi
 • juustoa (Oltermannia, jos halutaan vähemmän makua, mutta ei milloinkaan Monterey Jackiä tai muuta sontaa, jota cheddariksi kutsutaan)
 • valmista paahdettua sipulia
 • Pirkka Meksikolainen ketsuppi
 • Pirkka Sinappikurkkusalaatti
 • Hellman’s valkosipulimajoneesi

Maut ovat siis kohtuullisen mietoja, ja sopivat sellaisellekin, jonka mielestä chili on pelottava vieraan maailman keksintö. Sinappia ei laiteta, koska se jyrää kaikki muut maut — Auran sinappia sen sijaan käytetään grillimakkaroissa, mutta se on oma juttunsa.

Pirkan meksikolainen ketsuppi tuo hieman tukevuutta makuun. Mutta se on aika litkua, joten annostellaan hieman varovaisemmalla ranneliikkeellä.

Pirkan sinappikurkkusalaatti on kohtuullisen liioittelemattoman makuista. Etikkaa ei ole liikaa ja sinappi ei ylitä muuta makua.

Hodarin kokoaminen

Koska kyseessä on perusruoka, niin sen osaa valmistaa sellainenkin, joka yleensä polttaa vedenkin pohjaan.

 • avataan sämpylä
 • laitetaan päällipuolelle riittävä määrä juustoa (höylää juustohöylällä)
 • laita paahdettua sipulia juuston päälle
 • laita toiselle puoliskolle 3 nakkia

Lämmitetään mikrossa noin minuutti.

Levitä reipas teelusikallinen kurkkusalaattia nakkien päällä. Laita maun mukaan ketsuppia. Koristele valkosipulimajoneesilla. Laita puoliskot yhteen ja syö.

Koska sämpylän puoliskot ovat eri osassa, niin talouspaperilla, ja aidolla hodaritaskulla, kannattaa paketoida kohtuulisen hyvin. Muutoin kaikki pursuaa sivusta ulos ja ainakin yksi nakki matkustaa lattialle — toivottavasti sinulla on koiria.

1 Like

Vegaanista juustoa on myös saatavilla :+1:

Nope. Ei ole olemassa myöskään vegenakkeja.

No “juusto” jos oikein tarkaksi haluaa alkaa.

https://www.valio.fi/tuotteet/kasviperaiset-tuotteet/valio-oddlygood-veggie-viipale-maustamaton/

Se ei ole juusto. Kuten että härkäpapu ei ole lihaa. Eikä voikukan juuri ole kahvia. Myöskään kesäkeitto ei ole ruokaa.

Tästä olen harvinaisen samaa mieltä :rofl:

Mutta siis joo, eihän ne oo, mutta noista voisin juustona puhua tosta “juustosta”, kaikille muille on selkeä oma nimi. Tai ehkä tällekin mutten oo kuullu.
Ja siis itse en syö tollasta, aitoa juustoa pitää olla ja vielä mahdollisimman rasvaista eikä mitään kumijuustoa.