Uroksen eturauhanen ja sulfa

Ditrim duplo, 2.1ml aamuin illoin 4 viikon ajan kun kastroidulla oli eturauhanen ilmeisesti tulehtunut.
4 viikkoa täyttyy tällä viikolla.

Juu todellakin on, kerran koettu kun joi varmaan lähemmäs 5dl vettä kerralla ja meni aivan tolkuttomaan kuntoon. Päivystykseen matka vei juhannusaattona.
Tätä lihaliemellä maustettua ei niin hotki mutta juo mieluummin kuin pelkkää vettä. Ja vaikka sanotaan että koira juo kun on jano ja itse tähän uskon ja luotan myös mutta kun ne virtsakiteet tarviis enemmän vettä.
Ruuaksi saa lihaa ja nappulaa, nappulaa hieman enemmän kuin ennen kun se lisää juomista mutta tiedä sitten auttaako se lisäjuominen just niihin kiteisiin.

Ahhas, eli sulfaa. Joo, meillä ihmismiehillä sitä käytetään aika paljonkin juurikin eturauhasen takia.

Ei se juomisen murehtiminen niin olennaista ole, kunhan juo — tai siis koiralle juottaa tavalla tai toisella — normimäärän. Se munuaissaostuma on aika harvinainen riski ja liittyy muihin munuaisiinkin liittyviin ongelmiin.

Okei, no ei oo silti hukkaan menny meiän vedenjuonnin harjoittelu. Paitsi koiraa kyllästyttää kun jatkuvasti nenän eteen tarjoillaan pelkkää vettä :rofl:

Torstaina meillä kontrollikäynti. Elli ei pari viikkoa sitten puhelinkeskustelussa osannut sanoa mitä pitäis tehdä jos vaiva kastroinnista huolimatta uusii. Kun on kuulemma harvinaista.
Mielenkiinnolla odotan käyntiä.

Mutta tän ketjun aiheena ei nyt ollu eturauhanen vaan ihan joku muu :woman_facepalming:

Olet väärässä, sillä tämän ketjun aihe on juurikin eturauhanen :joy:

Ootko Jakke ite törmänny kuinka usein tälläisiin tapauksiin eli kastroitu mutta silti kehittää tulehduksen eturauhaseen?
Ja jos siellä on tulehdus edelleen neljän viikon lääkityksen jälkeen niin mitä sille vois tehdä? Kemiallista elli vähän väläytteli muttei tosiaan osannut sanoa mikä tollaseen vaivaan oikeasti auttais :woman_shrugging:

Vai meneekö se vaan ajan myötä ohi?

En kertaakaan kastroidulla. Mutta ei se mitään todista, koska onhan se siellä ja elävää kudosta, ja tietysti voi tulehtua. Silti väitän, että ei moinen ole yleistä ja oma ajatus oli — valitettavasti — että onkohan lääkäri nyt ihan varma.

Mutta jos jokin on harvinaista, niin se ei tarkoita mahdotonta, eikä saanut lohduta ollenkaan harvinaisuus.

Itse tätä mietin myös mutta eturauhasen katsoi ultralla kaksi lääkäriä, toinen vastavalmistunut ja toinen 25 vuotta ellinä ollut ja molemmat päätyi samaan: kasvaimia ja kystia ei ole, rauhasen koko noin 1cm x 1cm.
Sormella tutkiessa aristi eturauhasta joten sen perusteella diagnoosi tuli, olivat sitä mieltä ettei voi mitään muuta siinä samassa kohtaa aristaa.

Narttujen pissa ja hajut kiinnostaa kastroinnista huolimatta (haistelee, nuolee niitä ja leuat loksuu jos asiaan ei puutu), vatsan löysyys loppui kuitenkin tämän lääkityksen aikana mutta mua edelleen yrittää nylkyttää kun itsellä lähestyy kuukautiset ja nuorempaa taloudessa asuvaa uroskoiraa. Sen nylkyttäminen tuntuu stressipohjaiselta.
Ikää tällä koiralla 3.5 vuotta. Täytyy toivoa että rauhottuis parin vuoden päästä, varsinkin jos tulehdusta tekee jatkuvasti ja on kipeä eikä asiaan keksi helpotusta.

Kontrollikäynti tehty ja lääkekuuria jatkettiin vielä viikko. Enää ei ollut niin kipeä eturauhasesta kuin kk sitten mutta elehti että ehkä oli vielä hellä. Pohdittiin sitten yhdessä että ennemmin viikon lisäkuuri vaikka elehtiminen olis ollu vaan epämukavuutta.

Ehdotti myös jotain stressiä poistavaa valmistetta. No näihin en itse kauheasti usko, hinnat vaan huimaa päätä, mutta kaapissa olevan serenen tarjoilen nyt tyypille niin pääsee siitä eroon ja pääsen todennäköisesti toteamaan ettei siitä mitään apua ollut :woman_shrugging:

Noita kannattaisi kaupata ihmispuolellakin. Siis lekurien toimesta, ei vain Ruohonjuuren valikoimissa.

En nyt tarkoita sinun stressiäsi :wink: vaan että lääkäreillä ei näköjään ole minkäänlaisia henkisiä rajoituksia siirtyä vedätystuotteiden pariin. Ihmisillä on mieliala- ja masennuslääkkeet, ja niissäkin on ongelmansa — koirilla ei ole. Niin no, diapam mutta ei kai hän sentään sitä tarkoittanut.

Aika pitkää sulfakuuria työntää.

Kyllä stressiä pukkaa viimeistään siinä vaiheessa kun kassalle menee :rofl: onneksi tällä koiralla vakuutukset, laskin että aika hyvin oon niiden kautta tähän hetkeen säästäny.

Itse sanoin että jos vähänkin miettii että pitäiskö niin pitäis. Ihan jo siksi etten halua mennä kahden viikon päästä uudestaan saman vaivan takia jos 4 viikon kuuri ei oliskaan tehonnu tarpeeksi.
Mutta tässä on tämä etten tiedä mitä haittaa liian pitkä kuuri aiheuttaa ja ajattelen lääkintää ihmisen näkökulmasta eli jos itellä joku tulehdus niin kyllä sen haluaa pois kerralla eikä että jäis muhimaan ja taas saat mennä samasta vaivasta uudelleen.

Tilasin muuten testiin Puhdas+ L-Tryptofaania jos auttais lievittää stressiä. Purkin kyljessä oli ihmisille ohje mittalusikallinen joka on 1ml eli tyyliin teelusikan kärjellinen, ja jostain katiskan tekstistä luin että koiralle vois antaa saman annoksen. Pitääkö paikkansa? Vai onko liian suuresta annoksesta jotain haittaa?

Edit. Ja heti tuli mieleen: tilasin ensin ja vasta sitten kyselen :rofl: jos ei koiralle passaa niin syön itse :see_no_evil:

Kuhan (tai ahvenen) nyt laitan, että saadaan samat asiat yhteen.

Ja…

Tulin siihen tulokseen että tyylillä huomenna sataa tai ei sada eli auttaa tai ei auta. No purkki ei maksanu paljoa, ja kun ei siitä haittaakaan ole niin testaan miltä näyttää.

Kerta aiheena eturauhanen ja sulfat niin kerrompa mitä kävi meillä.

10-v. kastroimaton kleiniuros kolmatta kertaa puolen vuoden välein käveli katkarapukyyryssä ja pissasi tummaa. Oli saanut kahdesti jo antibiootit, eturauhanen kuulemma tunnustellen ja ultratenkin normaali. Tällä kolmannella kerralla lääkärillä meni kolme neulaa huti, kun koitti täpötäydestä rakosta saada näytettä otettua. Tietysti oli päivystysaika, eikä vaihtoehtoja ollut, kun koira tällä kertaa selvästi kipeä. Lääkäri sattumalta eri klinikasta huolimatta sama, kuin 1. kerralla.

Lopputulema: laitetaan sulfakuurille, eturauhanen normaali, soitan viljelystä, mutta pikana ei näkynyt tulehdusta.

Puhelu tuli ja viljelyssä ei kuulemma mikään kasvanut, ei kokenut tarvetta lähettää eteenpäin tarkempiin tutkimuksiin. Käski syöttää 2 vk kuurin loppuun.

Kahdeksantena sulfapäivänä illalla lenkillä koira törmäsi kävelytien varrelle pysäköidyn auton renkaaseen. Lenkillä juoksi ojaan. Kotiin kun päästiin niin kunnon valon kanssa testattiin ja todettiin, että koira on sokeutunut täysin.

Eipä sitten kuin puhelua hoitaneelle lääkärille. Ensimmäinen kysymäni silmälääkäriklinikka käski vielä odottaa hoitaneen lääkärin vastausta ennen silmien tutkimista. En uskonut ja soitin toiselle, päästiin heti seuraavana aamuna tutkittavaksi. Idiopaattinen näköhermon tulehdus, hevoskuuri kortisonia ja vain ripaus toivoa, että näkö palaa. Oikeassa silmässä näköhermo todella ärtynyt ja turvonnut, vasemmassa vähän paremman näköinen.
Ja mikä yllättävintä, tämän lääkärin tunnustelun perusteella eturauhanen selvästi luiskahtanut edemmäs ja turvonnut. Eli kortisonin kylkeen Ypozane.

Näkö palasi vasempaan silmään hiukan jo ensimmäisenä kortisonipäivänä ja palautui lopulta. Ypozane rauhoitti katkarapuilun ja kipuilun. Silmiä kontrolloitiin muutamaan otteeseen ja kortisoni ajettiin hiljalleen alas 4 kk aikana.

Puolisen vuotta Ypozanen jälkeen hormonit lähti taas hyrräämään ja koira on ollut jälleen miesvaivainen, pallit lähtee parin viikon päästä. Kyseinen uros on koko ikänsä ollut urokseksi todella helppo ja vähän neitimäinenkin joskus. Urosvihaiset on sitä sietäneet jne. Olisinpa uskonut intuitiotani jo ensimmäisellä kerralla, kun virtsatietulehdusta ei pikatestissä näkynyt.

Jäi mietityttämään tuo sulfan osuus tarinaan. Google kun siitä kertoi, että pääsee pienen kokonsa ansiosta vaikuttamaan paikkoihin, mihin muut antibiootit ei pääse, esimerkkinä mainittiin silmät. Idiopaattinen näköhermon tulehdus itsessään on syiltään tuntematon. Kumpikaan lääkäri ei yhteyttä uskonut, mutta ensimmäinen kuitenkin käski kuurin lopettaa, kun sokeutumisesta kerroin. Olin sen toki jo lopettanut heti sokeutumisen huomattuamme, enkä odotellut tyypin mielipidettä.

Tämmöistä meillä, toivon aloituksen koiralle huomattavasti parempaa onnea ja että toimiva hoito löytyy -eikä toimimattomia jatketa tarpeettoman pitkään.

1 Like

Meillä ei oo tullu mitään sivuoireita, ainakaan sellaisia jotka olis selkeästi huomattavissa. Tän ylimääräisen viikon kuurin jälkeen ei enää uusintaa, seuraava kontrolli 2kk päästä.

Meillä siis kastroitu vajaa vuosi sitten pahan eturauhastulehduksen jälkeen. Tai se tulehdus oli reilu 1.5 vuotta sitten, sillon laitettiin kemiallinen kastraatio. Se puol vuotta oli ihan ok, mutta vaikutus kun lakkas niin oireet palas. Eli kastraatioon meni.
Nyt vein kk sitten löysän vatsan takia ellille ja siellä huomattiin että reagoi eturauhaseen sisätutkimuksessa. Ultra näytti ok:ta eli ei mitään kasvaimia tai kystia. Nyt kontrollissa ei ollut kipuherkkä enää samalla tavalla eli lääkekuuri oli tehonnut. Kysyin myös varmuuden vuoksi että voiko olla jostain muusta kohdasta siellä eturauhasen kohdalla kipeä mutta ei siellä kuulemma mitään muuta ole ja selkeästi reagoi rauhaseen koskiessa.

Ikävä toi teiän tapaus @Jellona mutta onneksi olit tuntosarvet koholla ja lopetit kuurin heti. Kyllä sitä onneksi oman koiransa tavat ym tietää ja osaa aika äkkiä laskee 1+1 jos tulee jotain ihmeellistä.

Jännäähän tuo kyllä on, jos kastrointikaan ei vaivaa lopullisesti teillä poistanut. Pidän peukkuja ettei enää uusi. Mikä siellä nyt sitten tulehtuukaan ja miksi, luulisi lääkärin siihen osaavan vastata. Vaan en taida kyllä enää edes yllättyä, jos ja kun eivät osaa.

On kuulemma tosi harvinaista tällänen mutta itse toivon myös ettei enää uusiudu.
Tai jos uusiutuu niin sit täytyy tutkia vielä tarkemmin kaikkia paikat läpi.

Itseasiassa se ei ole kovinkaan jännää :wink: Kastrointi tehdään sen takia, että testosteroni romahtaisi ja lopettaisi sukuvietin. Silloin eturauhanen lakkaa olemasta aktiivinen, koska ei tarvita spermaa.

Ja sitten se mutta. Astuneilla uroksilla kastrointi ei useinkaan tapa sukuviettiä, koska ne ovat jo oppineet mistä on kyse. Sillloin eturauhanen pysyy aktiivisena. Samaten testosteronia erittyy muistakin kudoksista — lihakset, lisämunuaisten kuorikerros jne. — ja jos se tuotanto on riittävää, niin eturauhanen ei nukahda.

Kyse ei ole pelkästään testosteronista, vaan myös estrogeenista. Urokset erittävät myös estrogeenia (ja nartut testoa). Estrogeeni eräällä tavalla syrjäyttää testosteronin niille herkille vastinsoluilla. Joten kun testosteroni tipahtaa, niin estrogeenin osuus suhteessa testoon nousee ja se syrjäyttää entisestään testosteronin vaikutusta. Mutta jos uroksella on luontaisesti matala estrogeeni, ja korkea testosteroni, niin kastraatio ei ihan riitä muuttamaan suhdetta vahvasti estrogeenin suuntaan.

Se, että ihmismiehillä kivesten poiston suhteen ääni nousee, parrankasvu vähenee ja tissit kasvavat, johtuvat molemmista tekijöistä. Sama pätee uroksilla, mutta sitä ei vaan nähdä yhtä selvästi.

Sivuhyppy. Kemiallinen kastraatio ei vähennä testosteronia, vaan siinä tuodaan elimistöön estrogeenin kaltaista hormonia, joka syrjäyttää testosteronin. Käytännössä tehdään tismalleen sama asia kuin miehille sukupuolen korjauksessa.

Pääsääntöisesti estrogeenin lisääminen miehillä ja testosteronin lisääminen naisilla on ihan helvetin huono idea. Molemmat hormonit kun säätelevät ihan kaikkea sukupuoleen liittyvää. Jos tuo ei vielä herättänyt miettimään miksi kemiallinen kastraatio on monessakin suhteessa ongelmallinen, niin otan toisen esimerkin — useimmilla foorumilla olevilla ei ajankohtainen, kun olette niin vaaveja vielä, mutta käsitteellisellä tasotta tuttu — ja käytännössäkin, jos omalla äidillä on riittävästi ikää.

Uroksille kemiallinen kastraatio sotkee elimistön samalla tavalla, mutta käänteisesti, kuin naisilla vaihdevuodet.

Mutta takaisin eturauhasen tulehdukseen.

Sehän on usein bakteeripohjainen. Silloin on ihan sama kuinka aktiivinen eturauhanen on, tulehdus tulee kuitenkin. Se, että miten systeemi toimii on koirilla aika hämärän peitossa, mutta jos mietitään ihmispuolelta, niin syyksi arvaillaan mm. ahdasta virtsaputkea (koirilla muuten yleisempää kuin tiedetäänkään), liiallista pidättämistä ja rakenteesta johtuvaa virtsan takaisinvirtausta.

Naisilla on ikiajat syytetty kylmässä istumista virtsatietulehduksista. Miehillä tiedetään, että ristiselän kylmettyminen altistaa. Sama saattaa päteä uroksillakin. Se, että miksi aika ajoin eturauhastulehdus muuttuu krooniseksi, onkin jo vaikeampi juttu.

Minulla on ollut eturauhastulehdus (itseasiassa minun ikäisilläni aika yleinen, mutta esiintyy nuoremmillakin; noin joka viidennellä miehellä on jossain vaiheessa elämäänsä). Minulla oli lievä, mutta oli perin juurin vittumainen. Mutta onneksi minulta ei viety sen takia kiveksiä, tai työnnetty estrogeeniä :wink:

Miehillä muuten seksuaalinen aktiivisuus suojaa hieman. Siemensyöksy on tuolta osin hieman kuin naisten kuukautiset — samalla puhdistetaan totkut ja rassataan putket puhtaiksi. Uroskoirilla vaan harvemmin on tuota mahdollisuutta.

Mutta pointti on siinä, että ei kastrointi suojaa eturauhastulehduksilta. Kastrointi auttaa eturauhasen liikakasvussa, joka johtuu sukupuolisesta kiihtymyksestä, joka koirilla johtuu kulmakunnan kiimaisista nartuista. Ja kun uros on vakaasti sitä mieltä, että kohta päästään astumaan, niin eturauhanen turpoaa ihan luontaisestikin, eikä se ole sellaista liikakasvua, jota pitäisi hoitaa. Oikeammin — se ei ole liikakasvua ollenkaan.

Eli ei se, että eturauhanen ei ole aktiivinen, ole mikään suoja tulehdusta vastaan. Se on kuitenkin elävä elin. Sen voi miettiä vaikka umpisuolen kautta — ei sekään mitään tee, mutta tulehtuu aika ajoin. Saahan osa ihmisistä jonkun hemmetin aivokalvontulehduksenkin, vaikka tiettävästi eivät ole koskaan käyttäneet aivojaan.

1 Like

No olipas kattava vastaus, täytyy lukea taas varmaan useamman kerran että kaikki asiat sisäistää. Kiitos!
Tää meiän uros ei oo astunu ketään mutta ehkä riittää niiden pissojen lipsutus ym, pitämään sen vietin korkealla.

Näistä meillä ei pitäis ainakaan johtua pidättämisestä, muuta ei sitten olla tutkittukaan. Täytyy varmaan lääkärille ehdottaa jos vaiva näyttää vaan uusivan.

Milläs tätä sit lähtis helpottaa? Talvella joku takki vaikka paksu turkki onkin?

Takki juu. Ja estämällä veto makuupaikassa, jos se on riski.

1 Like