ūüĎČ Ulkoasu ja teema

Foorumin ulkon√§k√∂√§ voi muutella. Ei paljon, mutta silti enemm√§n kuin mit√§ br√§ndeist√§√§n tarkat Facebook tai Instagram antavat ‚ÄĒ ja silloinkin kun ulkoasu ja fiilis muuttuvat, niin muutokset tulevat k√§ytetyst√§ ohjelmasta, appista, eiv√§t k√§ytt√§j√§n halun mukaan.

Meta/KATISKA tarjoaa kourallisen teemoja, tai tyylejä, jos se on terminä tutumpi. Osassa ympäristöjä puhuttiin aikoinaan skineistä. Löydät ne hampurilaisvalikon takaa.

Oletuksena on teema Air Theme (ainakin tätä kirjoitettaessa, saattaa aika ajoin muuttua). Sen teeman, joka on sinulla käytössä, tunnistat nimen perässä olevasta asteriksista (eli tähti, *). Saisi olla vaikka lihavoituna, mutta sitä ei minulta kysytä…

Vaihdat teeman simppelisti näpäyttämällä uutta nimeä. Osassa laitteita joudut lataamaan sivun uudestaan, mutta useimmat osaavat päivittää ulkomuotonsa heti.

Pystyt vaihtamaan teeman, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Silloin mikään muutos ei jää muistiin, vaan joudut tekemään muutoksen joka kerta saapuessasi foorumille. Sen sijaan kirjautuneilla muutokset ovat voimassa, kunnes joskus vaihdat ne uudestaan.

Kaikissa teemoissa on jotakuinkin samat toiminnallisuudet, mutta ikonien kuvat ja layout, taitto, vaihtelevat, kuten myös värimaailma.

Tumma tila

Nykyään tumma tila on melkoinen hype. Se on kuulia ja kaikkien palveluiden täytyy tarjota sellainen. Jos tummaa tilaa ei ole, niin vähintäin alle kaksikymppiset kaikkoavat.

Se, että tumma tila, eli mustahko tausta ja vaaleahko väri, on eräs epäergonomisin värimaailma valkoisen taustan ja keltaisen tekstin jälkeen, on useimmille toissijaista.

Tumman tilan idea on akun säästö. Valkoinen väri vaatii ruudun pikseleiden sytyttämistä, joka vie sähköä. Musta on sammutettu kuvapiste ja harmaaseen viedään sähköä kuin 20 watin hehkulamppuun (jos olet tarpeeksi iäkäs ymmärtämään vertauksen).

Foorumilla saat tumman v√§rimaailman k√§ytt√∂√∂n automaattisesti, jos laitteessasi on tumma tila asetettuna p√§√§lle ‚ÄĒ tietysti edellytyksell√§, ett√§ teema tukee tummaa tilaa. Ne teemat, joissa ei ole tummaa tilaa, on merkitty (vaalea).

Pystyt laittamaan tumman tilan päälle tai pois foorumillakin. Avaa hampurilaisvalikko, ja löydät sen puolen välin tienoilta tämän:

kuva

Automaattinen on juurikin sitä miltä se kuulostaa: silloin tilaa vaihdetaan tumman ja vaalean välillä sen mukaan mikä on laitteesi asetus.

Jos haluat vaihtaa käsin tummaan tilaan, niin sitten klikkaat Vaihda tummaan tilaan. Jos jos olet tummassa tilassa, niin valintana olisi Vaihda vaaleaan tilaan. Manuaalinen tilan vaihto kytkee automaattisen pois päältä.

Jos käytät Discourse-appia (miksi et käyttäisi :flushed: ) niin vaalea/tumma-pikavalinta saattaa näkyä vasta kun olen poistunut foorumilta apin kirjautumisikkunaan ja palannut takaisin.

Se onnistuu joko sammuttamalla appin tai klikkaamalla puhelimessa alareunassa olevaa nuoli alas kuvaketta - tableteissa se on yläreunassa (tuo siis Applen laitteilla, mutta tuskin eroaa androideista). Läppäreillä saattaa joutua lataamaan ikkuna uudestaan.

Värimaailma

V√§rit ovat l√§ht√∂kohta√≠sesti teeman tekij√§n k√§sialaa. Pystyt vaihtamaan v√§rimaailmaan, mutta toimivuus saattaa olla joskus hieman niin ja n√§in. Johtuu siit√§, ett√§ teemojen suunnittelijat eiv√§t l√§hesk√§√§n aina toimi k√§ytt√§j√§n ehdoilla, eiv√§tk√§ edes noudata alustan suosituksia ‚ÄĒ mutta tuo on valitettavasti yleisell√§kin tasolla hyvin ylenen ongelma, eik√§ siihen ole oikein mit√§√§n l√§√§kett√§.

Jos valitset käyttöön teeman, joka on ilmoitettu toimivan vain vaaleassa tilassa, mutta käytät jossain laitteessa kuitenkin tummaa tilaa, niin silloin värimaailman säätäminen on jopa suositeltavaa. Muutoin saatat törmätä tilanteeseen, jossa on mustaa tekstiä mustalla pohjalla tai foorumikirjoitusten taustaväri on kirkuvan punainen.

Valitan, tuo johtuu edelleenkin surkeasta koodauksesta, enk√§ pysty asiaa suuremmin korjaamaan ‚ÄĒ perussyy on siin√§, ett√§ vaaleiksi merkityt teemat eiv√§t vaan kykene tajuamaan tummaa tilaa.

Jos käytät vaikka läppärillä tavallista vaaleaa tilaa, ja kännykällä tummia värejä, niin silloin kannattaa laittaa laitteisiin omat teemat käyttöön. Tuon asentaminen on helppoa, kunhan olet kirjautuneena.

Värimaailman asettaminen

Jos sinulle kelpaa foorumin oletusteeman värit, niin sinun ei tarvitse koskea värimaailman asetuksiin ollenkaan. Sen sijaan jos käytät erilaista teemaa eri laitteissa, niin piipahda vilkaisemassa.

Värimaailma asetetaan oman profiilin asetuksissa. Klikkaa oikeasta yläkulmasta profiilikuvaasi, avatarta. Auenneesta ikkunasta valitaan profiili:

kuva

Valitse avautuneesta pikavalikosta asetukset.

kuva

Sen j√§lkeen n√§kym√§ muuttuu k√§ytt√§m√§si laitteen ruudun koosta riippuen ‚ÄĒ k√§yt√§nn√∂ss√§ tableteilla ja sit√§ suuremmilla on sama n√§kyv√§, ja kaikki puhelimet menev√§t samaan.

Puhelimet

Klikkaa Asetukset valikkolaatikon vieressä olevaa alasvetolaatikkoa, jossa näkyy ensimmäinen vaihtoahto Tili

Klikkaa kohtaa käyttöliittymä.

Isommat näytöt

Klikkaa kohtaa käyttöliittymä.

Saavut välilehteen, jossa muutat ylipäätään sellaisia asioita, jotka vaikuttavat siihen miltä foorumi näyttää.

Koska ollaan ihmettelemässä värejä, niin vilkaistaan alasvetovalikoita otsikon Värimalli alta.

  • riippuen onko sinulla p√§√§ll√§ vaalea tai tumma tila, niin alasvetolaatikot ovat aktiivisena mustalla tekstill√§ ja passiivisena harmaalla; niit√§ voi siit√§ huolimatta valita

Aika turvallinen tapa on valita värimalliksi vaaleassa tilassa teeman oletus. Mutta jos haluat kokeilla muita saatavilla olevia värimalleja, niin tässä se onnistuu.

Tumma tila on hieman haastavampi. Valinnat eivät ole aivan yhtä selviä.

kuva

Air (tumma) on Air-teemalle rakennettu tumman tilan värimaailma. Latte on tummahko hitusella kahvin väriä ja on aivan omasta mausta kiinni sopiiko se omaan silmään. WCAG-värit ovat saavutettavuusvaatimusten mukaisia, mutta johtuen teemojen design-ongelmista, niitä ei pysty käyttämään kaikkien kanssa ja molemmat, niin vaalea kuin tummakin, ovat Light/Dark-teeman oletusvärimaailmat.

Jos olet valinnut teemaksesi vaalean perustuvan ulkomuodon, kuten vaikka Zeronoise, niin silloin tummaksi tilaksi kannattaa valita ensimmäinen vaihtoehto: Sama kuin oletus.

Tässä törmätään koodarimaailman erilaiseen käsitykseen. Tässä oletus ei tarkoitakaan tumman tilan oletusta, vaan että tummassa tilassa käytetäänkin samaa kuin mitä on asetettu vaaleaan tilaan.

Sekavaako? Taatusti! Mutta tarkoittaa sitä, että aina kun käytät vaaleaa teemaa, niin tule tänne ja vaihda tumman tilan värimaailmaksi Sama kuin oletus.

Ehkä tämä joskus korjaantuu.

Oletukset ja eri laitteet

Jos sinulle sopii, että eri laittella on samanlaiset asetukset, niin kaikki on hyvin ja mihinkään ei tarvitse koskea. Mutta jos olet samassa tilanteessa kuin minä, että et käytä tabletilla tai läppärillä samaa teemaa kuin puhelimessa, niin sitten täytyy tulla ottamaan pari täppää pois päältä.

Ja valitan, se täytyy tehdä molemmissa laitteissa.

kuva

Käytän iPadillä vaaleaa Zeronoise-teemaa. Se sopii minun silmiini parhaiten, koska teen sillä suurimman osan teksteistä. Puhelimessa sen sijaan on akunsäästöä varten tumma tila päällä, ja koska pääsääntöisesti vain luen sillä tai kirjoitan lyhyitä vastauksia, niin käytän teeman yksinkertaisempaa Light/Dark-teemaa

Siksi minun täytyy ottaa pois täpät molemmista kaikkien laitteiden oletuksista, niin teeman kuin värimallien kohdalla.

  • puhelimessa sinulle ei luultavasti ole valintaa oletusteema; se ei kuulemma ole bugi, mutta minusta on

  • Sinulla ei v√§ltt√§m√§tt√§ ole oletusv√§rimallit valintaa n√§kyviss√§. Se tulee n√§kyviin vain jos k√§yt√§t vaalea/tumma-tilaa ja sinulla on eri laitteissa eri teemat

Puhelimessa vastaavat asetukset olisivat:

kuva

Sekaisin ja eksyksissä?

Onnistuitko sotkemaan koko värimaailman tai haluaisit muuttaa jotain, mutta ei hajuakaan miten? Varsinkin värien suhteen asetukset ovat kaikkea muuta kuin helpot ja selvät.

Mutta mehän olemme… foorumilla :wink:

Joten kysy vaikka tässä ketjussa, yksityisviestillä tai chatissa. Kyllä ne kuntoon saadaan, ainakin tekniikan rajoissa.