Tylosin kuuri ensimmäistä kertaa ja mitä ruuaksi

Koira sai ensimmäisen kerran Tylosiinia vasta/suolisto oireisiin maanantaina. 10 pv kuuri, ei yhtään ylimääräistä taplettia.

Pieni historia alkuun:
Koira on 11 kk vanha ja löysä vatsaisuutta on ollut pienestä saakka.
Meillä oli noin 3-4kk parempi vaihe, kakka oli pääosin kiinteeää, jos löystyi välillä palasi normaaliksi mitään kummempia tekemättä. Koira söi Maukkaan raakapullia, voittoa ja vienoa kypsanä. Välillä kanankauloja. Sonninsuteja. Hevosennahka luita, joskus siankorvan.
Naudan maksaa noin kerran viikossa. Välillä kalkkunaa sekä kennel rehun sika-nauta pentujauhelihaa. Nutrima health digestion nappulaa sekä Natural Menu nappulaa koulutusherkkuina.

Joo saanut aika lailla kaikennäköistä viime aikoina, mutta pidin ruokapäiväkirjaa ja näytti, että nämähän sopii hänelle, niin mikäs siinä, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan.
Ei olisi ehkä pitänyt antaa niin paljon erillaisia juttuja, tavallaan kuitenkin lyhyen ajan sisällä, ehkä olisi vain pitänyt pysytellä yhdessä lihassa tai tuotteessa? Ajattelin että se voi hyvin ja voi antaa, jos kakka pysyy hyvänä.

Koiralla alkoi viime viikolla yhtäkkiä löysä uloste, veisirupuli ja öisin löysä läjä tuli sisälle. Ei mennyt ohi vaikka annoin Promaxia ja vain vähän kypsää lihaa.
Ensimmäisen kerran eläinlääkäri suostui antamaan tylosiinia. EL ohjasi vatsaontelon laajaan ultraäänitutkimukseen jollekin erikoiseläinlääkärille ja mahdollisesti tähystykseen ja koepalojen ottoon. Vilautteli IBD:tä yms. Mielestäni koiralla ei ole närästystä, eikä koira oksentele. Ollaan käyty jo kerran normieläinlääkärillä ultrassa. Sisäelimet ok.
El mielestä, tarvitsee mennä nyt spesialistille. El suositteli anallergenic koiranruokaa välittömästi. Lupasin hankkia, mutta en kyllä taida hankkia, jos ei nyt ihan pakko ole…

Menenkö ultraan, en ainakaan halua mitään koepaloja suolistosta/mahasta, tässä vaiheessa. Mitä se hyödyttäisi? Meillähän meni jo paremmin.

Tylosin tuntuu auttavan, tosin nyt koira on ulostanut vain kerran päiviässä.
En tiedä onko se normaalia kuurin aikana?
Mitä minun kannttaa antaa nyt ruuaksi koiralle?
Entä kuurin loputtua?

Lisään vielä, että koiralta otettu laajat verikokeet viime vuoden loka-marraskuussa aiemmin, kun löysää ulostetta oli jatkutkunut pitkään. Ihmeytymisarvot oli silloin ok, ei ongelmia haimassa, maksa-arvoissa tai b12 vitamiinissa.
Nyt otettiin myös verenkuva, kaikki viiterajoissa, kalsiumkin oli nyt viitearvojen sisällä.
(se oli kerran hieman yli viitaevon, josta eläinlääkäri sai minut ihan pelästymään pahemman kerran)

Ootko kokeillut antaa vain yhtä asiaa?

Meidän kroonisella närästelijällä kaikki nahkarullat aiheutti löysää vatsaa, possunkorvat joskus (luut ja rustot oksensi). Joten ennen anallergenicia ja erikoiselliä testaisin onko rullien, rustojen yms “ylimääräisen” pois jättämisestä apua (jos ei ole vielä kokeiltu).
Tai no, anallergenicin skippaisin kokonaan :expressionless:

Joo, yhdessä vaiheessa oli kaikki possunkorvat, purutikut ja sun muut nahkrullat pois.
Sitten aloin antaa joitain yksitellen ja seurasin mitä oireita tulee vai tuleeko ja näytti että koira pystyy syömään niitä, ainakin pienissä määrin.

Kun ripuli alkoi viime viikolla, niin heti jätin kaikki nuo pois, mutta ei tunutunut auttavan.
En kyllä tiedä miten selvitään, jos mitään pureskeltavaa tuolle ei voisi koskaan antaa.
Se on nyt jo alkanut purkaa mattoja, suolistamaan ja suorittamaan raajanpoisto-operaatioita leluille, mitä se ei tee jos sillä on joku luvallinen nakerrettava saatavilla lattialla.

1 Like

Ymmärrän tuon pureskeluhaasteen. Meillä oli pitkään bambuluu pureskeltavana (saa muistaakseni prismasta). En senkään terveellisyydestä osaa sanoa, mutta ei meidän koiran tapauksessa aiheuttanut mitään oireita. Lisäksi kaikki pehmolelut suolistetaan.

Alkuvuodesta oli koiralla oli suolitukos, aiheuttajana ainakin kepinpalaset. Varmuuden vuoksi koiralta on nyt kerätty pois bambuluu ja kaikki pehmolelut, jäljellä on enää paksuja köysiä joita saa nakertaa valvotusti.
Seurauksena tästä kaukosäädin ja muutamat kengät on syöty käyttökelvottomiksi :woman_facepalming:

Kerta kaikki pureskeltavat on jo poistettu, itse antaisin koiralle vain yhtä lihaa. Ja kun tilanne paranee, yksi asia kerrallaan lähtisin kokeilemaan aiheutuuko ripuli jostain ruoasta. Jos sitä kautta ei löydy ratkaisua, veisin koiran lisätutkimuksiin. Enkä ostaisi anallergenicia.

Johonkinhan se pureskelutarve pitää purkaa ja ihan ymmärrettävää, että alkaa tuhoamaan jotain “luvatonta” jos luvallistakaan ei ole saatavilla.
Toki eipä sitä närästystä, ripulia kuin suolitukostakaan halua aiheuttaa.

Annan sille nyt possua, sitä se on aiemmin saanut, silloinkin kun maha oli ok. Luulisi sen sopivan. Sitä on helppo ostaa aluksi ihan ihmislaatuisena kaupan hyllystä. Keittelin äsken sian sydäntä treeniherkuksi. Toisaalta mietin että pitäisikö yrittää keksiä liha, jota se ei ole aiemmin saanut ja lähteä sillä liikkeelle?
Riittääkö pellavansiemenrouhe ainoana kuituna, vai tarvitseeko jonkun hiilarin rinnalle?

Oudointa on se, että olen aiemmmin antanut yksi kerrallaan juttuja lisää ruokavalioon ja ajan vietteeksi, mutta sitten yhtäkkiä alkoi ripuli.
Ärsyttää, kun en tiedä mistä se johtuu, en ollut lisännyt mitään uutta ennen sitä.
Luulin kaiken antamani sopivan ja koiran suoliston olevan jo paremmassa kunnossa.
En tiedä johtuuko nappulasta, jostain lihasta, rasvasta, jostain tietystä ylimääräisestä pureskeltavasta, vai mistä ihmeestä.
Mikäli, jos ja kun maha/suolisto saadaan possulla/jollain muulla lihalla kuntoon, niin kai lisäykset pitää tehdä sitten tooodella hitaasti?
Vaihdanko lihaa, jos ripuli jatkuu, tai siirrynkö johonkin pelkkään nappulaan?

Mikäli tylosiini auttaa, niin pitäisikö sitä jatkaaa pidempää, pienentää annosta pikkuhiljaa?
Kukahan eläinlääkäri suostuisi siihen ilman koepaloja suolistosta, kun en aimmin edes saanut sitä vaikka kysyin aika monelta eläinlääkäriltä.

Suosittelen tätä vaihtoehtoa :+1:

1 Like