Tunnisteet/avainsanat eli tagit

Tunniste (eli tagi tai avainsana) ei ole Instan tai Facen tapaan mikään omituinen tyyli laajentaa tekstiä tai kertoa fiiliksiä. Moiset menevät akselilla hashtagit ja niistä ei ole mitään hyötyä kenellekään. Eivätkä ne ole ollenkaan niin hauskoja kuin mitä kirjoittaja kuvittelee.

TLDR; (liian pitkä, en lukenut)

 • tagit ovat kuin kategoriat, mutta paljon parempi
 • tagit löytää foorumin aloituksista, haulla tai tagihakemistosta
 • tagit kertovat yleensä mistä on foorumialoituksessa kyse, ei keskustelun yksittäisissä vastauksissa

Tämän aloituksen tagit ovat

Niistä saat näkyviin kaikki foorumiketjut, jotka aloituksen suhteen liittyvät juurikin foorumilla kirjoittamiseen tai taksonomiaan, eli millä tavalla asioita luokitellaan.

Mikä ihmeen tagi?

Avansana/tunniste on osa sellaista termihirviötä kuin taksonomia. Se on asioiden luokittelua ja ryhmittelyä. Kun kategoria on alaspäin tarkentuva, kuten vaikka ruoka > ravintoaineet > proteiini niin tagit tekevät saman, mutta vaakatasossa.

Silloin tunniste proteiini näyttäisi ruuan lisäksi myös vaikka munuaisasiaa, ruokien ravintoarvoja tai palauttamista, koska niihin liittyy olennaisesti proteiinit.

Kategoriat vastaan tagit

Kategorioissa on yksi oleellinen heikkous: ne ovat liian rajaavia. Kun jako on vaikka verkkokauppamallinen Naiset → jalkineen → kävelykengät → kesä niin ollaan aika simppelissä tilanteessa. Mutta mitä tehdään, jos asiakas haluaakin ostaa Salomonin kengät liikkumista varten — pitääkö asiakkaan silloin penkoa läpi useampi alakategoria kenkien alapuolella, kuten

 • juoksukengät,
 • polkujuoksukengät,
 • paljasjalkakengät,
 • nollapohjakengät,
 • vaelluskengät
 • jne

Ei. Asiakkaan ei tarvitse mennä koskaan hakemistojen syövereihin, koska avainsanalla/tagilla salomon hän saa koko malliston aivan riippumatta mihin kategoriaan joku kenkämalli on arvottu.

Tagit ovat niin oleellinen asia foorumille, ja ehkä tärkein tapa löytää tietoa (heti hakutoiminnon jälkeen)), niin otetaan vielä yksi esimerkki.

Koira syö niin sanotusti 50/50-malliin, eli sekoitetaan kuivamuonaa ja lihaa, ja sillä on vatsa sekaisin, korvissa hiivaa, iho hilseilee ja se rikkoo kaikki lelunsa.

Mihin kategoriaan tuollainen aloitus kuuluisi laittaa? Laitetaanko se 50/50-ruokintaan, sairauksiin, suolisto-ongelmiin, ihoaiheisiin, hiivan hoitoon, allergiaan vai käytöspuolelle? Tapaus kun mahtuu kaikkiin.

Se laitetaan kategoriaan koirat, ja sen jälkeen aloitus tägätään noilla kaikilla. Silloin joka kerta kun joku hakee asiaa vaikka kuivasta ihosta, niin myös tuo tulee näkyviin.

Tämä on oleellinen ero:

 • aihe voi olla vain yhdessä kategoriassa
 • aiheella voi olla monta tagia, jotka tarjoavat lisää samaa aihetta

Kun etsii tietoa, niin valikot täyttävä kategoriarakenne vain näyttää organisoidulta. Mutta se itseasiassa vaikeuttaa asian löytämistä ja rajoittaa todella paljon.

Siksi Katiskan Meta-foorumilla on vain kourallinen pääkategorioita ja asiat on luokiteltu tageilla.

Foorumialoitukset ja kommentit

Normaalisti sivustoilla, on se sitten blogi, tietopankki tai verkkokauppa, tagit kohdistuvat juuri siihen juttuun. Vaikka olisi kommenttejakin, niin kukaan ei edes oleta, että tagit liittyisivät niihin mitenkään. Olemme oppineet, että kommentointi (edes silloin harvoin kun moista löytyy) ei liity mitenkään sivuston sisältöön, eikä mikään haku edes löydä moisia.

Mutta nyt ei olla sellaisella sivustolla. Nyt ollaan foorumilla ja foorumien perusluonne on keskustelu. Aloitus on vain ensimmäinen postaus, ja se voi toki olla blogimainen juttu, mutta se voi olla myös kysymys (tai ihan mitä tahansa). Silloin keskustelu, ne kommentit aloituksen jälkeen, ovat vähintään yhtä tärkeitä, ja joskus jopa tärkeämpiä.

Tagit laitetaan yleensä aloituksen aihepiiriin mukaan. Ihan siksi, että pyritään pysymään aiheessa ja jos aihe karkaa muuhun suuntaan, niin tehdään uusi aloitus.

Mutta keskustelun ja kommentoinnin perusluonne on sellainen, että keskustelu velloo sinne ja tänne, eikä ole todellakaan suoraviivaista. Useimmiten suoraviivaisuus koskee vain kysymyksiä malliin ”miten teen tämän asian” tai ”mikä tämä on” — eikä aina niissäkään ole yhtä oikeaa vastausta, vaan vastauksia saattaa olla useampi, ja jokainen suunta kaipaa omaa tagiaan.

Yksi esimerkki moisesta, jossa avainsanat kuvaavat ketjua, ei aloitusta, voisivat olla tagin #päiväkirja alla olevat megaketjut.

Siksi aika ajoin ihan jokainen tagi ei kuvaakaan aloituksen aihetta, vaan jotain vastauksista — mutta tuo on eräällä tavalla poikkeustilanne ja lähtokohtaisesti tagit ryhmittelevät asioita ketjun aloituksen aihepiirin mukaan.

Miten tagit löytää?

On neljä tapaa:

 • surffailla aloitusten joukossa ja klikkailla juttujen tageja
 • alkaa kirjoittamaan hakusanaa ja jos sopivaa tagia tarjotaan, niin klikkaa sitä
 • vilkaisee tagi-arkistosta mitkä kaikki tagit ovat käytössä ja klikkaa sieltä

Löydät jokaisesta jutusta niihin liitetyt tunnisteet otsikon alta ja kategorian perästä. Mutta sijanti riippuu vahvasti käytetystä teemasta.

 • tässä teemassa tagit esitetään alempana

Esimerkissä on

 • yksi ns. meta-tagi
 • yksi määrättyä asiaa kuvaava erikoistagi
 • yksi kategoriatyyppinen tagi

Metatagi on sellainen, joka ryhmittää asioita niiden sinänsä sisältöön liittymättömillä asioilla. Kuten että #blogit esittää aihepiiristä riippumatta blogimaiset rakennetut aloitukset, siis kertomustyyppiset. Niitä on foorumilla kourallinen käytössä, kuten vaikka #katiska, joka näyttää kaikki sivustolta katiska.eu linkitetyt aloitukset.

Erikoistagi on vain hieman viritetty tavallinen tagi. Se ryhmittää aloituksia jonkun nippelin mukaan, kuten tässä #gps esittää sellaiset aloitukset, joista löytyy jonkun paikan GPS-koordinaatit (minun täytyy vaihtaa tuo, koska gps voi tarkoittaa myös juurikin sitä miltä se kuulostaa…).

Kategoriatagit ovat… ihan vaan tageja niiden perimmäisessä tarkoituksessa. Foorumin tageista varmaan 99 % on näitä — käytän tuota termiä vain auttamaan tagien käytön hahmottamisessa. Joten #retkimelonta esittää kaikki aloitukset, jotka liittyvät retkimelontaan. Ne voivat olla blogeja, reittisuunnitelmia, varuste-esittelyjä tai vaikka kysymyksiä — kunhan aihe liittyy retkimelontaan.

Ei sinun tarvitse noita eri käyttötapoja sen syvempää sisäistää. Kunhan oivallat, että tagi näyttää aihepiiirinsä julkaisut riippumatta koskevatko ne ihmistä, koiraa, hevosta, harrastuksia… eli se on vaakatasolla oleva ”kategoria” kategorioiden välillä.

Sinua ei siis kiinnosta koirat, vaan ihmiset — tai päinvastoin? Kyllä, tuota voi rajoittaa, ja usein kannattaakin, mutta palataan siihen hieman myöhemmin.

Tuo tietysti pätee, jos aloituksen tehnyt on erikseen tägännyt juttunsa tunnisteella. Hänen mielestään juttu on silloin jollain tavalla varsinaisesti liittynyt käytettyyn tunnisteeseen.

Tagi-listaus (tai arkisto)

Pääset jokaisen foorumilla käytössä olevien tagien listaukseen hampurilaisvalikosta:


Saat hyvinkin riisutun oloisen sivun eteesi.

Osa avainsanoista on ryhmitelty saman otsikon alle. Ne ovat vain suuntaa antavia ryhmittelyjä, eivätkä pakota käyttämään tageja juuri niissä asiayhteyksissä. Otsikoinnit kuvaavat tyypillistä asiayhteyttä ja niillä vain pyritään auttamaan asian löytämisessä.

Kun selaat sivua alemmas, niin viimeinen otsikko Muut avainsanat kattaa kaikki ne tagit, joita ei ole laitettu johonkin ryhmään. Vaikka ryhmä on viimeisenä, niin se saattaa olla omalla tavallaan kuitenkin oleellisin paikka etsiä.

Numero tagin jälkeen malliin x2 kertoo kuinka monta osumaa tagilla löytyy. Suurinta osaa tageista on käytetty vain kerran ja siinä tulee ehkä näkyviin avainsanojen suurin ongelma: niitä on helppoa ylikäyttää.

Kun jokin asia on tägätty vain kerran, niin avainsana ei palvele asian etsimistä — se löytyisi ihan yhtä helposti hakutoiminnon kautta. Mutta tagi palvelee kahta muuta asiaa, jotka toki menevät jo hieman jatkokurssin puolelle foorumin syvemmässä käytössä: pystyt säätämään saamiasi ilmoituksia tai asioiden piilottamista myös tagien avulla.

Kerran käytettyjen tagien poistaminen tietysti hieman hidastaa seuraamista, jos haluaa erikseen ilmoituksen omaan mielenkiintoon liittyvistä aiheista. Mutta siihenkin on kiertotie — ja kuuluu myös sarjaan kehittyneempi tapa käyttää foorumia: pystyt tallentamaan haun niin, että saat aina ilmoituksen kun haku antaisi uuden osuman.

Mutta edistyneempiin tapoihin palataan myöhemmin uusien ohjeiden parissa. Nyt on hyvä tietää se, että avainsanojen käyttö ylipäätään on foorumilla evoluution kourissa ja etsii käytäntöjään. Joten jotain nippelitason asioita voi muuttua, mutta tagien peruskäyttö ei.

Tagit vai haku?

Tagit, avainsanat, eivät ole sama kuin joku oikotie hakutuloksiin. Jos haluat löytää kaikki ketjut ja vastaukset, joissa löytyy edes kerran sana hiilihydraatti, niin siihen käytetään hakua.

Mutta jos haluat löytää aiheita, jotka liittyvät nimenomaan aiheeseen hiilihydraatti, niin tagi on fiksuin.

Otetaan esimerkki.

 • ”Ei hyttysmyrkkyjä tarvitse pelätä samoilla kestämättömillä kuvitelmilla kun mitä hiilihydraatit saavat niskaansa” — tuo löytyy haulla hiilihydraatti mutta ei liity sinällään mitenkään hiilihydraatteihin
 • ”Hiilarit ovat pelkkää energiaa, mutta nettohyöty riippuu sulavuudesta” — tuo ei löytyisi haulla kirjoitusasun takia, mutta kylläkin tagilla hiilihydraatti, koska se liittyy juurikin hiilihydraatteihin
 • yleisellä tasolla: suomen taivutusmuodot rikkovat helpostikin haut, koska hiilihydraatti ei ole sama kuin hiilihydraatit (tuossa voisi kikkailla tekemällä haun hiihydraat)

Ihmiset eivät oikein osaa hyödyntää avainsanoja, koska sivustot pääosin käyttävät niitä totaalisen väärin tai eivät ollenkaan. Katiska on valitettava esimerkki tagien vajaakäytöstä. Foorumilla kuitenkin yritetään käyttää tunnisteita riittävissä määrin ja jopa ylläpitää niitä.

Tunnisteet ovat jossain määrin jopa tehokkaampi tapa löytää asiaa, kuin haku. Juurikin siksi, että tunnisteen pitäisi oleellisesti liittyä asiaan, kun taasen haku löytää kaikki ilmentymät yhden maininnan sivulauseita myöten.

Toki koko ajan kannattaa muistaa, että tunnistekin on hehtaaripyssy — jos etsit tunnisteella e-vitamiini koiran tarvetta, niin saat myös osumat ruokien säilöntään, syöpiin ja turkin hoitoon.

Tagien löytäminen hakutoiminnoissa

Foorumilla on kaksi erilaista tilaa:

 • työpyötänäkymä isommille näytöille (tabletin ja isommat)
 • mobiilinäkymä puhelimille

Nuo näyttävät asioita eri tavalla ja välillä näkyvä toiminta on hieman erilaista. Johtuu itsestäänselvyydestä, sillä isoilla näytöillä voidaan esittää enemmän tietoa. Mutta osa eroista tulee mobiilien tekniikasta, joka on monellakin tapaa poikkeava tyypillisemmistä tietokoneista — voisi jopa sanoa, että aika ajoin puhelimet ovat rajoittuneempia.

Jos avaat hakukentän puhelimella ja alat kirjoittamaan hakuasi, vaikka laihdutus, niin mobiileilla löydät itsesi ikkunasta, jossa joudut erikseen säätämään mihin kohtaan sivustoa hakusi kohdistuu.

Jos etsit nimenomaan tagia, niin valitse Alueet/tagit. Kun ainat enteriä, tai klikkaan hakunappia, niin saat tulokseksi vain hakuusi sopivat tagit (tai alueet, jos sopiva kategoria löytyy).


Työpöytäversio on… hieman mukavampi. Se nimittäin esittää kaikki vaihtoehdot kerralla — alueet, tagit ja tekstiosumat.

Haun rajoittaminen kategoriaan (ja moneen muuhun)

Hakusana laihdutus näyttää kaikki tagatut piittaamatta onko kyse ihmisen laihdutuskuurista, ylipainoisesta koirasta tai liikaa heinää pupeltaneesta hevosesta. Mutta jos sinua kiinnostaa vain oman vyötärön kaventaminen, niin koirien tai hevosten dietaaminen tuskin kiinnostaa.

Tämä on harkittu asia. Sillä on poistettu tarve miettiä, että mitä tagia käyttäisi. Laihdutus on laihduttamista eläinlajista riippumatta, ja kohdennuksen omaan tarpeeseen tekee tietoa hakeva — kirjoittaja ei valikoi muiden puolesta missä yhteydessä jokin aihe näytetään.

Vaivattomin tapa on vain etsiä.

Jos kiinnostaa vain ihmisaspekti, niin ohittaa #Koiramaailma kategorian ja keskittyy vain ketjuihin, jotka löytyvät esimerkiksi alueelta Ulkoilu ja fysiikka.

Mutta vaikka eri pääkategoriat on pyritty erottamaan toisistaan väreillä, niin on helpompikin tapa, joka antaa heti oikean osuman. Käytetään edistynyttä hakua.

Tällä kertaa tehdään haku kohteeseen Aiheet/postaukset, ei muihin — ei niissä edistynyttä edes voi käyttääkään.

Mobiileissa klikkaat kohtaa Edistyneet suodattimet:

Työpöytänäytössä taasen vastaava toiminto löytyy säätönappulaikonina hakukentän oikeasta laidasta:


Saat auki sivun, jossa voit valita hauamasi suodattimet. Niitä on useampikin kuin vain kategoriavalinta. Kun niitä oppii hyödyntämään, niin saa kohdennettua hakunsa melkoisen tarkkaan. Väitän, että tuo on ehkä tehokkain työkalu foorumilla.

Joten kun nappaat auki haluamasi alueen, vaikka ulkoilu ja fysiikka, niin hakusi ei näytä koira- ja hevosaiheita (edellytyksellä, että moisia ei ole tuohon ryhmään julkaistu; silloinkin oletus on, että aihe kertoo vaikka koiran ulkoiluttamisen tai ratsastamisen eduista tai rajoituksista laihdutuksessa).

Mutta tehdään tehohaku. Aiheena on ylipaino, ja halutaan löytää siitä aihepiiristä tägillä laihdutus merkityt aloitukset — eli ohitetaan kommentit — jotka on julkaistu alueella Ulkoiluja fysiikka.

Se olisi tällainen:

 • aloitat normaalisti kirjoittamaan hakukenttään ylipaino
 • klikkaat itsesi edistyneeseen hakuun
 • valitset alueen Ulkoilu ja fysiikka
 • valitset tagiksi laihdutus
 • valitset vain avausviestit

Esimerkki oli hieman huono, koska kaikki ehdot täyttäviä aloituksia ei foorumilta löytynyt. Tai ainakaan tätä kirjoitettaessa ei löytynyt.

Tagien synonyymit

Osalla tageista on synonyymi. Kuten vaikka avainsanan #laihdutus synonyymiksi on asetettu tagi #laihduttaminen. Joten vaikka käytettäisiin tagia laihduttaminen, niin muuttuisi muotoon laihdutus.

Samaten on aivan sama kummalla tagilla haetaan, niin aina päästään samaan lopputulokseen.

Pieni kauneusvirhe on sen sijaan se, että molemmat muodot näkyvät hakutuloksissa, joka antaa kuvan, että niillä olisi erilainen halutulos. Tosin tuo tulee vastaan vain samankaltaisialla hakusanoilla, kuten laihdutus vastaan laihduttaminen.

Sen sijaan jos ylilihavuudella olisi synonyyminä lihavuus, niin ne eivät niin helposti olisi samaan aikaan näkyvissä, ja kummallakin pääsisi samaan lopputulokseen ilman tarvetta miettiä, että täytyisikö kirjoitusasua muuttaa.

Kuka ja miten tageja käyttää?

Jokainen, joka kirjoittaa ketjun aloituksen, käyttää tageja. Vastauksissahan ei edes pysty tageja laittamaan.

Oikeammin — voi käyttää. Avainsanojen laittaminen on suositeltua, mutta ei pakollista. Ja jos haluamaani tagia ei löydy, niin sitten sellainen luodaan. Mutta tagien laittaminen ei ole pakollista.

kuva


Jos, tai kun, avainsanat puuttuvat tai niitä kannattaisi foorumin suhteen muuttaa, niin joku sen tekee. Ei se ole edes vaiva. Eli aivan sama kuin kategorioiden suhteen — on ihan se ja sama mihin kategoriaan julkaiset, koska sen vaihtaminen vie noin 3 sekuntia. Pääasia, että kirjoitat — tagit ja kategoriat ovat vain kirsikkana kakussa.

Tagit eivät ole asia, jota murehditaan kirjoitettaessa. Eivät ne uuden aloituksen tekemiseen mitenkään liity. Tagit on tehty muille käyttäjille sitten myöhemmin, että he löytäisivat saman aihealueen aloituksia ja ketjuja.

Joten kun alat kirjoittamaan, niin älä suuntaa hampurilaisesta avainsanojen listaukseen. Mutta sitten kun surffailet muuten vaan, tai et ihan tiedä mitä hakusanoja käyttäisi, niin avainsanojen kooste voikin olla hyvä vaihtoehto.

2 Likes

Nyt on suurin (aivoton) työ tehty tagien suhteen. Niitä on yhdistelty ja yhdenmukaistettu. Seuraavaksi lähden menemään läpi yhden osuman tageja ja vilkaisen, että voisiko ne korvata jollain yleisemmällä tai paremmin asiaan liittyvällä avainsanalla.

Kun iso osa noista on sellaisia, että ihan vaan simppeli haku toimii yhä hyvin.

Jo julkaistuja ketjujakin varmaan pitäisi mennä läpi ja tehdä hienosäätöjä… mutta oikeasti, siinä on niin hemmetin iso duuni, että ei todellakaan nää vaivaa. Muokataan ja muutetaan sen mukaan kun kohdalle osuvat.

Mutta jos ette ole vilkaiseet, niin piipahtakaa avainsanat-sivulla. Löytyy hampurilaisesta tai suoraan tästä:

https://foorumi.katiska.eu/tags

Se mitä kaipaan on lähinnä ajatuksia siitä mikä tökkii tai tuntuu vaikealta. Mikään tuolla ei ole kiveenhakattua (tai… melkein kaikki on muutettavissa). Tagiryhmätkin ovat vain esittelyjä tai ehdotuksia aihepiireissään, ei sitovia tai ehdottomuuksia — enemmänkin malliin näyteikkuna.

Niitä oli jossain vaiheessa enemmänkin, mutta huomasin ajavani asioita (ja itseni) samoihin ongelmiin kuin kategorioiden kanssa.

1 Like

Tätä hämmästelin hetken, kun on ryhmä Fyysisemmät, mutta esim agility on ei-ryhmitellyissä. Kerta ne on enempi esimerkkinä, niitä voisi olla muutama vähemmän…
Sinällään ei siis mitään ihmeempää merkitystä niiden määrällä, tuo oli ensimmäinen asia mihin kiinnitin huomiota.

Tähän on helppo päätyä :joy:

Toinen asia oli ryhmittelemättömien tagien listan pituus. Ässään asti jaksoin kelata, sitten aloin jo toivoa pikalinkkiä ä-kirjaimeen.
Jos tulisin tänne nyt uutena käyttäjänä ja olisi paljon luppoaikaa jolle keksiä täyttöä, saattaisin käydä koko listan läpi ja käydä tsekkaamassa, mitä alotuksia jonkin kiinnostavan sanan takaa löytyy. En tiedä moniko tuollaista tekee :laughing:

Tuo on syy miksi olen miettinyt ylipäätään noiden näyteikkuna/oikopolkuryhmittelyjen mielekkyyttä. Mitkä kaikki moisiin nostetaan, vai kaikki, kuten mineraaleissa ja vitamiineissa.

Plus ne lisäävät entisestään listan pituutta — oikeastaan antaa illuusion, koska jokianen ryhmitelty poistuu ryhmittelyistä, mutta silti.

Siellä on äkkiseltään katsottuna ainakin parikymmentä tagia, jotka voisi siivota. Mutta… eihän tuon listan tarkoitus ole sinällään toimia pääsääntöisenä lähtöpaikkana, vaan enemmältikin jonain, jos ei ihan tiedä mitä etsii.

Tai siis noin minä sen mielellän.

Koska jos etsin asiaa vaikka agilitystä, niin hakuunhan minä alan kirjoittamaan ja sitten ensin klikkaan tarjottua tagia #agility ja saan ne jutut suoraan eteen. Turha sitä on lähteä aakkostetusta listasta etsimään (vaikka alkupäässä onkin).

Minulle tuon listan merkitys on taatusti erilainen kuin teille, koska se helpottaa hallintaa, synonyymien yhdistämistä jne. Mutta minähän en moisia tagiryhmiä edes tarvitse.

Tagiryhmät ovat tehokkaimmillaan *hallinnassa silloin kun niihi kohdistuu jotain rajoituksia. Kuten että jotain tageja ei voi käyttää kuin yhdessä jonkun ”päätagin” kanssa. Tai jossain määrätyssä kategoriassa voi käyttää vain määrättyjä tageja. Tai vain joku määrätty käyttäjäryhmä voi käyttää joitain tageja. Tai jotkut tagit ylipäätään näkyvät vain jollekin käyttäjäryhmälle.

Tuossa on se ongelmanpoikanen, että kun joku tagi ryhmitellään, niin se poistuu ryhmittelemättömistä (mutta tagi voi olla monessa ryhmässä). Joten ryhmittelemättömät ei ole aakkosellinen lista kaikista tageista, sellaista listaa ei edes ole.

Toki voisin tehdä aakkosryhmät, ja poistaa (useimmat) noista yleisemmistä ryhmistä.

Tai sitten vaan pitää kaikki (paria lukuunottamatta) ryhmittelemättöminä, jolloin se on suoraan pitkä aakkostettu lista — ainakin niin kauan kunnes järjestys muutetaan käyttömäärien mukaan.

Mutta eräällä tavalla varsinainen ongelma on nuo vain kerran käytetyt. En vaan oikein just nyt keksi miten sen ratkaisisi.

1 Like

Tietäähän muuten kaikki, että tageja voi seurata samalla tavalla kuin alueita?

Kyllä siitä mun mielestä joskus mainittiin jotain :thinking: mä en tätä seuraamista (jos tarkoitat vaikka niinku kirjanmerkki ketjuissa) tiedä miten tageihin tehdään mutta osasin kerran katsoa yhden tagin kautta jotain aihealuetta, tais olla mikäs muukaan kuin närästys. Hyvin onnistui.

Tarkoitan tätä:

Klikkasin tägiin närästys. Kellonkuvasta saa valikon, joka määrää saako jostain aihealueesta ilmoituksia ja milloin, vai näkeekö moista ollenkaan.

Ilmoitusten säätäminen on heti haun jälkeen paras ystävä. Jos seuraa muutoin kaikkea mitä foorumilla tapahtuu, niin erillisten ilmoitusten pyytämisessä ei ole oikein mieltä. Mutta ketään ei kiinnosta kaikki, aidosti, jolloin turhia ilmoituksia saa vähennettyä, kun valitsee Vaimennettu.

Jos nyt vaikka tekeekin päinvastaisen, eli ottaakin tagille #närästys kohdan Seuranta eli saa aina ilmoituksen lukemattomasta viestistä ketjussa, vaikka ei olisikaan kommentoinut sinne, niin sehän toimii vain, jos ketjussa on avainsana närästys.

Mutta jos närästys kiinnostaakin laajemmin, ja haluaa ilmoituksen jokaisesta aloituksesta ja vastauksesta, jossa mainitaan närästys, niin sitten kannattaa tehdä tallennettu haku:

Aktiivisimpia nuo tuskin kiinnostavat — mutta vaimentaminen saattaa silti olla paikallaan jossain aiheissa (saa sen tehtyä koko kategoriallekin).

Sen sijaan sen ison lauman, joka vaan lukee, kannattaisi noita käyttää. Mutta sehän tietysti edellyttää, että rekisteröityy.

(Eräs kommentoi minulle, että moinen systeemi on outo ja vaikea. Eihän ole. Se on edelleenkin tismalleen sama kuin Facebookissa ryhmiin liittyminen tai käyttäjän hiljentäminen. Ainoa ero on siinä, että asiat on päinvastoin — Facebookissa täytyy erikseen liittyä, kun täällä täytyy erikseen erota)

2 Likes

Mitä jos otan pois nuo ”näyteikkunaryhmät” tageilta ja laitan ne vaan aakkosten mukaisiksi — malliin ryhmät olisivat A, B, C … Ä, Ö, numerot, erikoismerkit.

Vai onko niilläkään mitään merkitystä?

2 Likes

Kannatan :+1:

1 Like