Trakeakollapsi?

Tänään tapahtui taas mutta haukkumisen jälkeen. Kahtena edellisenä kertana liian lämmin ilma. Kaikki viikon aikana.

Kesken lenkin siis koira 3v alkaa hengittää tiheästi ja hengitysääni on sellasta korisevaa, hengittäminen raskasta.

Trakeakollapsia olen miettinyt jo aiemmin mutta erilaisissa olosuhteissa ja koska koira on pieni, on hengitystiet myös ahtaat.

Alkukesästä samainen koira kävi liukuhihnalla tutkittavana heinän takia nenässä/nielussa. Yhdessä paikassa heinä nähtiin nielussa muttei ollut välineitä joilla se oltaisiin saatu pois sieltä syvältä. No samalta istumalta lähdettiin toiseen paikkaan missä puhelimessa sanottiin että kyllä pystytään tekemään. No ei pystytty. Heinää ei siellä sitten enää näkynyt vaikka huuhteluakin tekivät.

Ajatus viedä koira tuon vaivan takia ellille koska vaikuttaa vointiin alentavasti.
Mutta: näkeekö trakeakollapsin oikeasti röntgenkuvissa niin helposti mitä olen ymmärtänyt? Tai jos kyseessä ei ole se, voiko heinä kuitenkin edelleen olla jossain ja ärsyttää sitten tietyissä toimissa (esim haukkuminen) nielua ja aiheuttaa nielutulehduksen kaltaisen tilan?

Nämähän on asioita joita ei voi tietää varmuudella etukäteen, ainoastaan arvailla mutta koska koira joudutaan rauhottamaan toimenpidettä varten niin paras olis tehdä kaikki mahdolliset toimenpiteet sitten samalla kertaa.

Kokemuksia siis otetaan vastaan kaikesta yllämainitusta ja millä oireet ovat helpottaneet ja voiko esim tulehtuneita nielurisoja poistaa jos vikaa niissä? Miten leikkaus onnistuu? Parantuminen siitä? Uusiutuuko? Sen tiedän että trakeakollapsiin ei ole järkevää leikkausta vaan hoidetaan oiretta.

1 Like

Kyllä näkee rtg-kuvassa ja henkitorvi on ahtautunut tai painunut.
Onnistuu ilman rauhoitusta.

Tietysti tähystämällä näkisi onko heinä kuonossa tai nielussa. Tähän vaatisi rauhoituksen.

1 Like

Onnistuuko? Sehän olis hienoa koska oon ajatellu että pitää rauhottaa :+1:

Tähystys piti tehdä mutta ei Espoon eläinsairaalassa ollu niin pieniä välineitä että ois onnistunu. Rauhotettiin sinä päivänä kahdesti ja viikko aiemmin kertaalleen (sillon eka heinä saatiin pois). Hän on tällänen heinien suurkuluttaja, vitsailinkin että pitäis olla 10.kerta ilmaiseksi. Ei ois kannattanu vitsailla. Pilkka osu omaan nilkkaan :woozy_face:
Mutta siis, ehkä myös oma moka kun en puhelimessa muistanu painottaa koiran kokoa vaikka sanoin että “tosi” pieni koira. Viikki ainoa meiän lähellä (sinnekin silti yli tunnin matka) jossa välineet siihen.
2 vuotta sitten nimittäin siellä käytiin samaisessa hommassa.

Ehkä käydään siis tutkii ensin toi trakeakollapsi rtg koska se onnistuu tossa vakipaikassa helpommin mitä ajattelin.

2 Likes

Tuolla pitäisi lukea JOS henkitorvi jne…

Eli ilman rauhoitusta menee kyllä rtg-kuvat.

1 Like

Riippunee myös koirasta. Me yritettiin muutaman kuvan verran, mutta koska koira aina säpsähti ääntä sen verran, ettei kuvista saanut selkoa, sille kuitenkin annettiin lopulta rauhoite.

2 Likes

Totta.
Yleensä jos mahdollista niin keuhkokuvat/henkitorvi mielummin ilman rauhoitusta.
Ainahan tätä ei voida ilman rauhoitusta tehdä.

2 Likes