Toksoplasmoosi

Katiskan Facebook-ryhmässä kysyttiin tällästä:

Löytyykö koirani suosimista jänisten, peurojen, hirvien, kauriiden, (ehkä mäyrien, supikoirien) jätöksissä toksoplasmoosia? (Kissoilla on, sen tiedän!) 10-vuotiaalla koiralla löytynyt toksoa, ei akuttia vaan kroonista ja toivoisin ettei johtuisi raakalihasta, jota se on koko elämänsä syönyt nappuloiden kanssa…… :flushed::thinking:

Ja siihen vastattiin mm näin:

Jänikset levittää ainakin. Tarkempaa tapaa en tiedä.

Naudan, sian ja lampaan liha (raaka ja liian medium) mainitaan ihmisillä todennäköisimpänä tartunnan lähteenä kissan kakan lisäksi. Joten onhan se mahdollista että on tullut ravinnosta. Ainoastaan kissan ( ja ilveksen ) uloste toimii tartunnanlähteenä, muilta nisäkkäilta sen saa vain syömällä sen toisen nisäkkään. Vain kypsennys tuhoaa sekä lepotilaiset kudoskystat että ookystat. Pakastus ei tuhoa ookystia.

Ja joku kysyi oireista ja sai alkuperäiseltä kysyjältä tälläisen vastauksen:

Koira ollut väsynyt, kankea, vähän hankalaa nousta makuulta (toki nivelrikkoa polvissa), syönyt huonosti, löysä uloste. Ultrassa ja normi verikokeissa ei näkynyt mitään erikoista. Kuvattiin polvet, lonkat, selkä, ei mitään uutta. Ortopedi kopeloi koiran kauttaaltaan, ja sitten rupesi miettimään toksoa, ja sitähän se oli!

Voiko siis toksoplasmoosi oikeasti tarttua koiraan syödystä raa’asta lihasta?

Raa’asta kyllä. Mutta ei pakastetusta.

2 Likes

Mites kun tuolla kommenteissa mainittiin että pakastus ei tuhoa jotain ookystia, mitä ne on ja miksei tuhoa?

Ookysta on (yleensä) alkueläimien yksi elinvaihe. Voit miettiä sen munana. Tai vahvana toukkana. Se on ikäänkuin suojamuuri ulkoisia olosuhteita vastaan, jolloin leviäminen turvataan. Hiukan kuin siementen tai pähkinöiden kuori, joka suojaa itse sinänsä heikkoa siementä.

Ruokavirasto väittää melkein kaikessa, että pakastus ei tuhoa Ja noin 5 sekunnin googletuksella sitten selviääkin, että tuhoutuu.

Aika harva kestää itseasiassa pakastamisen, koska jäätyminen rikkoo proteiinirakenteen. Eri asia, mutta saman tekee suolaaminen vetäessään veden pois kudoksista tai kypsentäminen denaturoidessaan proteiinit.

2 Likes

Voiko sitä siis olla vaikka kaupan lihatiskiltä ostetussa naudan paistijauhelihassa? Että onko nekin parempi pakastimen kautta kierrättää jos koirille antaa?

1 Like

Ruokaviraston mukaan voi olla, koska he väittävät sitä löytyvän koirien jauhelihoista, jotka on tehty siitä ihan samasta naudasta…

Silti ihmisillä varmuudella ruokaperäistä toksoa on suunnattoman harvoin ja kun on, niin löytyy maitotiloilta.

Joten, en minä miettisi koko asiaa sekuntiakaan. Enkä mietikään.

2 Likes