Tietosuojaseloste

Foorumi (foorumi.katiska.eu) ei ole velvollinen noudattamaan henkilötietolain määräyksiä GDPR:n osalta, mutta määräyksiä noudatetaan silti. Tietosuojakäytännön muutoksista tiedotetaan foorumilla

--

Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste

Rekisterinpitäjä

Rekisterinpitäjä ja
Rekisteriasioista vastaava henkilö

Jakke Lehtonen
jakke.lehtonen@katiska.eu

Muut rekisterin käyttöön oikeutetut henkilöt
Minna Turunen

  • ylläpidollisissa tehtävissä Jakke Lehtosen ollessa estynyt
  • kertaluontoisilla luvilla tarkasti määrättyihin tehtäviin

Yksityisyyden suojasi on tärkeä

Foorumi kunnioittaa yksityisyyttäsi. Noudatamme meihin sovellettavia lakeja, emmekä käsittele käyttäjien henkilötietoja ilman tietosuojalainsäädännön mukaista oikeusperustetta. Käsittelemme vain niitä henkilötietoja, jotka ovat tarpeen

  • sivuston hoitamiseksi,
  • laadukkaiden palveluiden tarjoamiseksi tai
  • toiminnan kehittämiseksi

Lisäksi tietojasi tarvitaan, jos haluat tiedon sinua kiinnostavista uusista sisällöistä ja ominaisuuksista.

Tämä tietosuojakäytäntö soveltuu foorumin tarjoamien palveluiden käyttäjien (”käyttäjä”, ”käyttäjät”) henkilötietojen käsittelyyn, ja siinä kuvataan keskeiset henkilötietojen käsittelyä koskevat periaatteet ja tarkoitukset.

Käyttäjät voivat olla foorumin kirjautumattomia lukijoita tai sivuston muita käyttäjiä, kuten kirjautuneet.

Palvelut voivat sisältää linkkejä kolmansien osapuolten sivustoille tai palveluihin. Näihin sivustoihin ja palveluihin soveltuvat niiden omat tietosuojakäytännöt. Foorumi ei vastaa kolmansien osapuolten tietosuojakäytännöistä tai niiden toiminnassa tapahtuvasta tietojenkäsittelystä. On suositeltavaa kiinnittää huomiota kolmansien osapuolten tietosuojakäytäntöihin ja niiden muutoksiin.

Rekisterin nimi

Meta/KATISKA -sivuston käyttötietorekisteri
Tullut voimaan 27.10.2021

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Foorumi ei kerää aktiivisesti kirjautumattomista lukijoista henkilötietoja. Rekisteröityminen sekä käyttäjän toiminta kirjautuneena aiheuttaa tietojen keruuta.

Rekisteröityessä foorumi tekee käyttäjätilin vaaaehtoisesti ilmoitetulle nimelle ja pakolliselle sähköpostiosoitteelle. Mikäli rekisteröinti tehdään SSO-palvelun (single sign-on) kautta, niin tieto kirjautumiseen yhdistetystä palvelusta annetaan siihen liittyvän sähköpostiosoitteen lisäksi. On syytä huomioida, että SSO-palvelu saattaa välittää käyttäjän nimen. Jos se ei ole haluttua, niin nimi kannattaa erikseen poistaa.

Myös sillä hetkellä käytetty IP-osoite tallennetaan. Muita henkilökohtaisin tunnisteita ei kerätä. Foorumi kuitenkin mahdollistaa muidenkin tietojen antamisen, kuten esimerkiksi tiliin liitetyn websivuston, mutta nuo tiedot ovat vapaaehtoisia.

Rekisteriä käytetään ainoastaan sivuston ja käyttäjän väliseen suhteen ylläpitoon sekä vapaaehtoisten julkisten toimintojen (esim. foorumeille kirjoittaminen ja vastaavat) henkilöittämiseen sivuston muille kävijöille.

Henkilöittäminen tapahtuu julkisesti valitun käyttäjätunnuksen kautta. Jos käyttäjätunnusta ei ole annettu, niin foorumi muodostaa sen sähköpostiosoitteen alun mukaan. Jos käytetty sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi, niin henkilökohtainen tunniste on julkisesti näkyvissä. Käyttäjätunnuksen voi muodostaa rekisteröityessä tai vaihtaa 90 päivän kuluessa rekisteröitymisestä, jos tehtyjä foorumialoituksia tai kommentteja ei ole.

Foorumille kirjoittaminen ja henkilökohtaisten ilmoitusten saaminen edellyttää rekisteröitymistä sivustolle. Pelkkä lukeminen ei vaadi rekisteröitymistä.

  1. Foorumi rekisteröi käyttäjästä ne tiedot, jotka hän itse ilmoittaa rekisteröityessään. Tällaisina tietoina kysytään vapaaehtoista henkilön nimeä ja pakollista sähköpostiosoitetta. Valokuvan eli ns. avattaren käyttö on vapaaehtoista. Sen voi itse siirtää tai se voi tulla Gravatar-palvelun kautta.
  2. Foorumi kerää teknisiä tietoja palvelun käytöstä sekä foorumin että käyttäjän välisestä yhteydenpidosta. Palvelun käyttöä kuvaavina tietoina foorumi voi kerätä tietoa käyttöliittymäelementtien käyttöön ja palvelun käyttöaktiivisuuteen liittyen.
  3. Foorumin käytössä ei tarvita henkilökohtaisia tai arkaluonteisia tietoja, eikä niitä kerätä.
  4. Automaattisten ilmoitusten saaminen, kuten sähköpostiin tulevat ilmoitukset uusista foorumialoituksista tai kommenteista, vaatii rekisteröitymisen.
  5. Sähköpostilista lähettää kuvien mukana liikkuvan tunnisteen, jonka mukaan tiedetään oletko avannut sähköpostin. Linkeissä on vastaava tunniste, joka kertoo oletko klikannut linkkiä. Tekniikka on käytössä käytännössä jokaisessa sähköpostissa. jonka saat käytännössä kaikilta sivustoilta tai yrityksiltä. Seurannan saa parhaiten estettyä olemalla lataamatta kuvia sekä kopioimalla avattavan linkin suoraan selaimen osoitepalkkiin ilman lopussa olevaa, usein kysymysmerkillä alkavaa merkkijonoa.
  6. Jos ainoastaan luet foorumia kirjautumatta, sinusta ei kerätä enempää tietoja kuin mitä WWW-sivujen palvelinten lokitiedostot yleensä keräävät, eikä niitä voida yhdistää sinuun. Voit halutessasi estää sen kieltämällä selaimesta evästeet. Huomioi kuitenkin, että jos otat eston käyttöön, niin vaikeutat samalla foorumin rakenteen suunnittelua sekä virheiden etsimistä. Seurantatiedon estäminen asettaa selaimeesi evästeen, jossa tieto kiellosta on. Jos vaihdat selainta tai poistat evästeen, niin tieto kiellosta katoaa. Voit myös asettaa selaimesta Do Not Track toiminnon päälle ja foorumin tilastointi kunnioittaa sitä.
  7. Täydellinen evästeiden kieltäminen saattaa estää foorumin käytön. Tämä johtuu siitä, että foorumin tekniikka vaatii evästeen varmistaakseen kirjautumisen sekä lukuhistorian. Sillä estetään myös murtoyrityksiä ja muita väärinkäyttöjä. Foorumin omat evästeet eivät ole seurantaevästeitä, vaan omaan käyttöösi liityviä ja niitä hyödynnetään ainoastaan laitteesi, selaimen ja foorumin keskinäiseen toimintaan.

Oikeusperusta ja henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Käsittelemme henkilötietoja seuraaviin tarkoituksiin:

  1. Pääosin käsittelemme tietoja palvelun tarjoamiseksi. Tämä henkilötietojen käsittely perustuu ensisijaisesti käyttäjän ja foorumin väliseen sopimukseen. Henkilötietoja kerätään rekisteröitymisen yhteydessä ja joitakin teknisiä tietoja tarvitaan, jotta palvelu toimii.
  2. Foorumin käyttörekisteriin tallennettuja tietoja voidaan käyttää yhteydenottojen hoitamiseen sekä pyydettyjen ilmoitusten lähettämiseen. Rekisteriä ei käytetä muuhun tarkoitukseen. Suoramarkkinointia voidaan tehdä vain sellaisen sähköpostilistan kautta, jossa siihen on liityttäessä pyydetty lupa.
  3. Foorumin tavoitteena on laadukkaan palvelun tarjoaminen. Näin ollen tietoja voidaan käyttää myös markkinoiden, käyttäjien ja palveluiden analysointiin palveluiden laadun kehittämiseksi ja parantamiseksi. Tämä tietojen käsittely perustuu oikeutettuun etuumme kasvaa ja kehittyä.
  4. Palvelimen logien kautta kerätyt käyttäjätiedot eivät ole yhdistettävissä henkilöön edes silloin, kun hän on rekisteröitynyt foorumille. Kyse on ainoastaan tilastoinnista yleisillä luvuilla.

Julkaisu foorumilla ja julkiset tiedot

Foorumin lukeminen ei paljasta julkisesti mitään tietoja sinusta (katso kuitenkin kävijätietojen tallennus alempana).

Kun julkaiset tai muokkaat mitä tahansa foorumiketjua tai kommentoit, olet julkaisemassa dokumenttia. Tämä on julkinen teko, ja sinut tunnistetaan julkisesti kyseisen muokkauksen tekijäksi. Mitään muuta sellaista toimintoa foorumilla ei ole, josta jäisi julkinen tunniste.

Muokkauksen tekijän tunnistus

Voit julkaista muokkauksen ainoastaan kirjautuneena. Kun olet kirjautunut sisään, käyttäjätunnuksesi tai nimesi ilmoitetaan muokkauksen tekijänä. Käyttäjätunnuksesi luontivaiheessa olet voinut valita käyttäjätunnukseksesi oikean nimesi tai nimimerkin.

Muokkauksesi voidaan tunnistaa myös käyttämäsi IP-osoitteen perusteella. IP-osoite on neliosainen numerosarja, joka tunnistaa Internet-osoitteen, josta teit muokkauksen. Internet-yhteydestäsi riippuen tämä IP-osoite saatetaan voida jäljittää palveluntarjoajaasi, kouluusi tai kotiisi, joissain tapauksissa myös yksityishenkilöiden toimesta. IP-osoite ei kuitenkaan näy julkisesti ja on vain fooorumin hallinnon selvitettävissä.

Tietyissä erikoistapauksissa, kuten viranomaisten suhteen, IP-osoitteesi voidaan välittää eteenpäin kolmansille osapuolille.

Palvelimen tilastot

Palvelimen keräämiä tilastotietoja ei luovuteta muualle. Foorumilla käytetään Google Analytics seurantaa, sekä sivuston omaa toteutusta, jossa mitään tietoja ei luovuteta muualle. Palvelimen keräämiä tietoja ei pystytä yhdistämään oikeaan henkilöön, vaan tilastointi ja seuranta tapahtuu IP-osoitteella. Jos IP-osoitteesi muuttuu, niin tilastointi suhtautuu siihen kuin uuteen kävijään.

Palvelin kerää teknisen tiedon lisäksi

  • IP-osoitteen
  • käyntiajan
  • mistä on tultu (jos lähettävä palvelin sallii sen)
  • millä sivulla on käyty
  • niin sanotun user agentin, joka on selaimen tarjoama tieto, joka kertoo laitteen merkin ja mallin, sekä selaimen nimen ja version

Palvelimen keräämiä tietoja ei voi estää, sillä ne ovat tekninen vaatimus internetin toiminnassa. Voit muuttaa selaimesi antamaa user agent tietoa, mutta osa sivustoista saattaa estää pääsysi. Tämä johtuu siitä, että internetissä olevat haitalliset robotit sekä murtoyrityksiä yrittävät erittäin usein muuttavat user agent tiedon, joten tunnistamatonta tietoa pidetään mahdollisena uhkana ja pääsy estetään.

Seurantaan käytettävä ohjelmisto tallentaa foorumin omalle serverille sivuilta ladatulla javascript-koodilla

  • IP-osoitteen
  • IP-osoitteen mukaan arvioidun kaupungin ja maan
  • millä sivuilla on käyty
  • kuinka kauan sivuilla on oltu
  • muita mahdollisia käyntiin liittyviä mitattavia asioita.

Jos kiellät seurannan, niin näitä tietoja ei tule foorumin tilastointiin. Ne ovat kuitenkin laitetietoja lukuunottamatta saatavilla palvelimen logitiedostoista.

Henkilötietojen luovuttaminen

Voimme luovuttaa henkilötietojasi kolmansille osapuolille seuraavissa tapauksissa:

  1. Voimme luovuttaa henkilötietoja lainsäädännön vaatiessa, kuten toimivaltaisten viranomaisten pyyntöjen noudattamiseksi.
  2. Kun vilpittömässä mielessä uskomme, että tiedon luovuttaminen on tarpeen oikeuksiemme turvaamiseksi, petosten tutkimiseksi tai muiden käyttäjien turvaamiseksi.

Henkilötietojen siirtäminen EU/ETA:n ulkopuolelle

Katiska voi käyttää toiminnassaan alihankkijoita. Henkilötietoja voidaan siirtää tarpeellisessa määrin palveluiden tarjoamiseksi EU/ETA:n ulkopuolelle. Siinä tapauksessa käytämme hyväksyttyjä vakiintuneita mekanismeja, kuten Euroopan komission hyväksymiä mallisopimuslausekkeita, jotka mahdollistavat henkilötietojen siirron alihankkijoillemme kolmansiin maihin. Ne palveluntarjoajamme, jotka ovat sijoittuneet Yhdysvaltoihin, ovat sitoutuneet EU:n ja Yhdysvaltojen väliseen ns. Privacy Shield -järjestelyyn. Lisätietoa Yhdysvaltojen kauppaministeriön ja Euroopan komission kehittämästä Privacy Shield -ohjelmasta ja siihen liittyvistä henkilötietojen käsittelyä koskevista periaatteista on saatavilla täältä.

Foorumi ei käytä tällä hetkellä mitään sellaista toimintoa, että Katiskan hallussa olevia tietoja luovutettaisiin EU/ETA-alueen ulkopuolelle. Mainosten katselu ja klikkaaminen saattaa aiheuttaa sen, koska kyseessä on Googlen palvelu.

Henkilötietojen säilyttäminen

Henkilötietoja säilytetään vain niin kauan kuin se on tarpeen tässä tietosuojakäytännössä määriteltyjen tarkoitusten toteuttamiseksi. Tämän jälkeen poistamme tiedot paitsi, jos lain tai osapuolten sopimukseen perustuvien oikeuksien ja velvollisuuksien mukaan olemme velvollisia säilyttämään tiedot.

Käytössä olevat automaattisen poiston aikarajat ovat:

  • käyttämätön käyttäjätili (ei kirjautumisia): 1 vuotta
  • palvelimen logitiedot: 2 vuotta (IP-osoite)
  • sivuston varmuuskopiot: 4 viikkoa
  • sähköpostitse kautta tehdyt yhteydenotot: sähköposti poistetaan, kun asia on käsitelty, mutta tietokoneen muistiin jäänyttä sähköpostiosoitetta ei erikseen poisteta
  • yhteydenottolomakkeen kautta tehdyt yhteydenotot: 6 kk sen jälkeen, kun asia on hoidettu

Tietoturva

Foorumi on toteuttanut tarpeelliset tekniset ja organisatoriset toimenpiteet henkilötietojen suojaamiseksi asiattomalta pääsyltä tietoihin ja vahingossa tai laittomasti tapahtuvalta tietojen hävittämiseltä, muuttamiselta, luovuttamiselta, siirtämiseltä taikka muulta laittomalta käsittelyltä. Manuaalista aineistoa ei ole. Pääsy sähköisesti käsiteltäviin tietoihin on rajattu foorumin sisällä käyttöoikeuksin salasanalla suojattuna ja tiedot on suojattu asianmukaisin tietoturvamenetelmin.

Evästeet

Evästeet ovat tiedostoja, joita käyttäjän laite vastaanottaa ja lähettää, kun käyttäjä käyttää foorumia. Foorumi voi käyttää evästeitä ja evästeiden kaltaisia menetelmiä palveluiden toiminnallisuuden tarjoamiseksi sekä niiden laadun kehittämiseksi ja käyttökokemuksen parantamiseksi.

Käyttämällä palveluitamme ja hyväksymällä evästeiden käytön internetselaimensa asetuksissa käyttäjä hyväksyy foorumilla evästeiden käytön.

Käyttäjällä on mahdollisuus kieltää evästeiden käyttö selaimen asetuksia muuttamalla. Tämä saattaa kuitenkin vaikuttaa palveluiden käyttökokemukseen eikä kaikki toiminnallisuuksia voida silloin taata.

Mainokset

Käytämme kolmannen osapuolen mainosyrityksiä mainosten näyttämiseen verkkosivuston vierailijoille, pääsääntöisesti Google Adsencen kautta.

Mainosverkostoja käyttävät yritykset saattavat käyttää käynneistäsi tässä ja muissa verkkosivustoissa saatuja tietoja (ei kuitenkaan nimeä, osoitetta, sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa) voidakseen näyttää sinua kiinnostavien tuotteiden ja palveluiden mainoksia.

Jos haluat lisätietoja tästä käytännöstä ja tietoja vaihtoehdoista, jos haluat kieltää näiltä yrityksiltä tietojesi käytön, käy tässä osoitteessa http://www.google.fi/privacy_ads.html.

  • Google on ulkopuolinen toimittaja ja käyttää evästeitä mainosten näyttämiseen sivustossasi.
  • Googlen DART-eväste mahdollistaa mainosten näyttämisen sekä omassa internetsivustossasi että muissa sivustoissa vierailleille käyttäjille.
  • Käyttäjät voivat poistaa DART-evästeen käytöstä siirtymällä Googlen mainosten ja sisältöverkoston tietosuojakäytäntöön, http://www.google.fi/privacy_ads.html

Käyttäjän oikeudet ja henkilötietojen laatu

Käyttäjillä on oikeus kieltää foorumia käsittelemästä häntä itseään koskevia tietoja suoramainontaa, etämyyntiä ja muuta suoramarkkinointia sekä markkina- ja mielipidetutkimusta varten.

Oikeus on foorumin tapauksessa tarpeeton, koska foorumilla ei ole mainittuja oikeuksia ylipäätään.

Sähköposti-ilmoitukset pystyy estämään, sekä ottamaan käyttöön, omista asetuksista. Rekisteröimätön käyttäjä ei pysty tilaamaan sähköposti-ilmoituksia.

Omien tietojen siirto

Käyttäjällä on oikeus siirtää itseänsä koskevat tiedot järjestelmästä toiseen, eli saada itseänsä koskevat henkilötiedot jäsennellyssä ja yleisesti käytössä olevassa muodossa ja siirtää ne toiselle rekisterinpitäjälle.

Oikeus pätee ainoastaan tapauksissa, jossa kyse on henkilökohtaisesta materiaalista, kuten omalla profiililla julkaistuista valokuvita. Foorumilla ei sellaista toiminnallisuutta ole.

Samaten tietopyyntö edellyttää, että on kilpaileva palvelu, johon ne voisi siirtää. Sellaista ei ole.

Siksi foorumi ei tarjoa mahdollisuutta saada omia tietojaan siirrettävässä muodossa.

Oikeus tulla unohdetuksi

Pyyntö on tehtävä foorumin yksityisviestillä ylläpidolle käyttäjätunnukselle @Jagster . Tällä varmistetaan, että poistopyynnön tekee oikea henkilö.

Anonymisoinnissa ei pääsääntöisesti poisteta kirjoitushistoriaa, koska se rikkoisi keskusteluketjut. Tiedoista poistetaan henkilön yksilöivät tiedot. Tämä tarkoittaa, että ainoastaan sinuun liittyvä kirjoittajatieto poistetaan ja se korvataan anon-alkuisella tunnuksella.

Myös käyttäjätili poistetaan. Muut tiedot, kuten varmuuskopioissa olevat, poistuvat niiden aikarajojen mukaan. Kolmansilla osapuolilla, kuten Googlella, oleviin tietohin ei voida vaikuttaa ja poistopyyntö täytyy tehdä niihin jokaiseen erikseen.

Muista, että poistoa ei voida peruuttaa kun se on tehty.

Omien tietojen tarkistus

Käyttäjällä on oikeus tarkastaa tallennetut häntä itseään koskevat tiedot ja pyynnöstä saada niistä kopiot.

Pyyntö tehdään lähettämällä foorumin ylläpidolle tunnukselle @Jagster .
Tiedot lähetetään viikon kuluessa pyynnöstä käyttäjätilillä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen.

Omien tietojen oikeellisuus

Foorumi pyrkii omien mahdollisuuksiensa mukaan huolehtimaan käsittelemiensä henkilötietojen laadusta. Ylläpito oikaisee, poistaa tai täydentää virheellisen, tarpeettoman, puutteellisen tai vanhentuneen henkilötiedon oma-aloitteisesti tai rekisteröidyn vaatimuksesta.

Käyttäjä on kuitenkin itse vastuussa itse antamiensa tietojen oikeellisuudesta. Käyttäjän vastuulla on myös ilmoittaa, mikäli hänen antamissaan tiedoissa tapahtuu muutoksia. Tietojensa korjaamiseksi käyttäjän suositellaan ottavan yhteyttä tässä tietosuojakäytännössä ilmoitettuun yhteyshenkilöön tai päivittää itse omat tietonsa käyttäjätilinsä kautta.

Valittaminen

Jos käyttäjä katsoo, että lakisääteisiä oikeuksia on rikottu, käyttäjä voi tehdä asiasta valituksen tietosuojaviranomaiselle Euroopan Unionin alueella. Suomessa valvovana viranomaisena toimii tietosuojavaltuutettu. Löydät tietosuojavaltuutetun yhteystiedot tästä linkistä.

Muutokset tietosuojakäytäntöön

Foorumi voi tehdä muutoksia tähän tietosuojakäytäntöön ja siihen liittyviin tietoihin.

On suositeltavaa, että käyttäjät käyvät katsomassa tietosuojakäytäntöä säännöllisesti saadakseen tiedon siihen mahdollisesti tehdyistä muutoksista.

Tietosuojakäytäntömme sisältää aina viimeisen päivämäärän, jolloin tietosuojakäytäntöä on päivitetty.