Tietoa alueesta Muut lemmikit ja harraste-eläimet

Koira ja kissa lienevät yleisimmät lemmikit. Mutta lemmikkien tai harraste-eläinten kirjo ei rajoitu kahteen tunnetuimpaan. Alue on suunnattu niistä keskusteluun, vinkkeihin ja neuvoihin.

Lemmikin ja harraste-eläimen jako on häilyvä. Jos omistajilta kysytään, niin jokainen omassa hoidossa oleva, ja omistajastaan riippuva, elävä olento on lemmikki. Mutta usein jako tehdään sen mukaan kuinka paljon eläin ottaa kontaktia ihmiseen, ja kuinka domestikoitunut se on.

Siksi kissat ja koirat, kuin myös hevoset sekä vastaavat, luokitellaan lemmikeiksi. Sen sijaan käärmeet ja muut matelijat, liskot, linnut, kalat, hyönteiset sekä muut selkärangattomat… itseasiassa lajikirjoltaan paljon suurempi ryhmä kuin perinteiset lemmikit… kuuluvat harraste-eläinten piiriin.

Toki monetkin eläimet oppivat tunnistamaan ihmisen, mutta pidetään ajatuksesta tai ei, niin ihminen on heille ensisijaisesti ruokinta-automaatti ja toissijaisesti lelu. Jos selkänsä kääntää tai häkin jättää lukitsematta, niin ne häipyvät omille teilleen.

Toki tuolla asetelmalla voitaisiin kysyä, että eivätkö silloin myös hevoset ja iso osa kissoistakin ole enemmän harraste-eläimiä kuin lemmikkejä? Kyllä, minusta asetelma on usein juurikin noin.

Oli filosofisempi suhtautuminen mikä tahansa, niin kaikkia koskee samat moraaliset ja eettiset vaatimukset: eläimen perusasioista on pidettävä huolta ja lajin tarpeet — myös asuinolosuhteiden suhteen — on tunnettava ja toteutettava.

Niistäkin asioista voi keskustella foorumilla. Tai sitten vain esitellä omaa harraste-eläintään — tai saa sitä lemmikiksikin kutsua.