Terveimmät koirarodut

On helppo antaa esimerkkejä sairaista ja ylijalostetuista roduista, mutta entäs terveistä roduista? Jos ainoa kriteeri rodun valitsemiselle olisi hyvä terveystilanne ja terve rakenne, niin mitä rotuja tulee mieleen? Ainakin jokaisesta itselleni tutusta rodusta löytyy enemmän tai vähemmän terveysongelmia, ja tuttavapiiristä ei taida löytyä yhtään täysin tervettä koiraa. Yleinen ilmiö tuntuu olevan, että ensin todetaan rodun olevan perusterve, mutta sen jälkeen kerrotaankin, että rodussa esiintyy sitä, tätä ja tuota sairautta :smiley: No tokikaan 100% varmaa tervettä koiraa ei voi koskaan saada, mutta ymmärtänette pointin.

2 Likes

Hitto.
Oikein miettimällä mietin ja aina kun keksin omasta mielestäni "terveen"rodun niin jo tuli seuraavaksi jokin sairaus mieleen.

Nyt jään tähän kyttikselle mitä rotuja ehdotellaan.

1 Like

Islannin lammaskoira? Tunnen yhden 12 vuotiaan, se on ollut terve :joy: tsekkasin rotusivustolta sairaudet, niitä oli melko vähän. Verrattuna esim Rhodesiaan, mikä ensimmäisenä tuli lähipiiristä mieleen. Rhodesialla olikin tolkuton lista mahdollisia ongelmia.

En sitten tiedä, riittääkö 300-500 yksilön tutkiminen määritelmään “terve rotu”. Tosin on myös mainittu " jolla ei ole tavanomaista enempää todettuja perinnöllisiä sairauksia."
Mikä on tavanomaista enempi? :thinking:

1 Like

Greyhound.

Se, että rotuihin ympätään piiiitkä lista sairauksia, ei kuitenkaan aina tarkoita, että rodulla olisi niitä. Plus pitäisi jollain tavalla määritellä, että koska joku ongelma on niin yleinen, että rotu voidaan leimata sillä. Riittää 1 %, jolloin yksi yksilö per 100 koiraa on sairas?

Kaikki pystykorvat on aika pitkälti terveitä.

1 Like

@Maija Kohtuullisen joo, jos puhutaan metsästävistä. Kääpiöpystykorvissa tilanne taitaa olla huonompi.