Telttasolmu

Telttasolmu on itseasiassa yhteisnimike useammalle samankaltaisesti toimivalle solmulle, jossa köyttä saadaan kiristettyä. Telttasolmun voi laskea myös eräällä tavalla perussolmuihin, koska aika usein tarvitsee jonkinlaista kiristystä. Telttasolmu, oli se sitten tehty miten tahansa, sopii kuitenkin huonosti kuorman sidontaan — siihen hommaan kannattaa valita joku muu solmu — ja ne ovatkin tarkoitettu enemmänkin nimensä mukaiseen tarkoitukseen (olkoonkin, että niihin, joita Suomessa kutsutaan telttasolmuiksi, mahtuu myös todella turvallisia kiristäviä solmuja).

En ole löytänyt käyttämälleni solmulle suomenkielistä nimeä — paitsi telttasolmu, joka voi siis olla ainakin 5 erilaista solmua.

Köyhän miehen tautline hitch

Tautline hitch on aika paljon käytetty kiristävä liukusolmu juurikin teltta käytössä. Sen tekemiseen on olemassa oikea tapa ja helppo tapa. Ainoa ero noissa kahdessa versiossa on, että oikea tapa kestää hieman enemmän ja on turvallisempi. Helppo tapa taasen on… helpompi, ja kestää taatusti sen mitä tarvitaan teltta-, tarppi- tai riippumattokäytössä.

Tautline hitch (taut=kireä, line=linja, hitch=solmu) on helppo solmia jopa jo valmiiksi kireään naruun, mutta se ei ole yleissolmu merkityksessä, että sitä kannattaisi käyttää aivan joka materiaalin kanssa. Tuokin on hieman suhteellinen asia, mutta tautline hitch ei toimi aivan sataprosenttisesti dyneeman tai muiden liukkaiden tai kovien köysien kanssa. Se saattaa hieman liukua ja kiristäminen voi olla haastavaa. Mutta onko tuo merkityksellistä, kun ollaan metsässä rakentamassa majoitusta? Useimmiten ei. Mutta silti kannattaa kokeilla kotona ensin.

Helppo tapa, eli riisuttu versio ns. aidosta, lähtee aina samasta: on kiinnityspiste, johon halutaan kiinnittää lenkki, ja sitten solmulla kiristää naru.

Tee lenkki, ja tuo lyhyt pää pitkän linjan yli.

Kierrä lyhyt pää kolme kertaa pitkän linjan ympäri.

Tuo lyhyt pää takaisin ja tee lenkki oman itsensä ympäri. Jos tuohon tekee vetosolmun, niin paketin saa myöhemmin avattua hieman helpommin — mutta minä en ole huomannut mitään eroa, ja vetosolmun tekeminen on yksi työvaihe lisää, ja minähän olen tunnetusti laiska…

Sitten vaan kiristät solmun.

Jos nyt vedät pitkästä linjasta, niin solmu pitää. Mutta jos otat solmusta kiinni, niin saat liikutettua sitä ylös ja alas, eli löystytettyä tai kiristettyä pitkän pätkän kireyttä.

Parempi tautline hitch

Aidommassa tautline hitchissä ensimmäinen kierto tuodaankin kiinnityspisteen puolelle ja sitten jatketaan siitä yli linjan suuntaan. Tehdään siis ikäänkuin risti tai kahdeksikko alkuun, ja viimeinen vetosolmu, tai pään pujottaminen tehdään solmun yläpuolelle, kun minä tein sen taakse. Tuo ei sinällään ole aidosti sen monimutkaisempi kuin helppo versio — mutta se on paljon herkempi juurikin liukkaalle ja kovalle narulle.

Mutta kuten aina ja kaikessa, niin variaatioita riittää. Minulle esiteltiin aivan yhtä helppo tapa, mutta vahvempi. Se ei oikeastaan eroa millään muulla tavalla, kuin että se tehdään päinvastoin, eräällä tavalla peilikuvana. Kun ensimmäisessä vaihtoehdossa kierrokset tehdään poispäin lenkistä, niin tässä kierrokset tehdään lenkkiä kohden. Toinen ero tulee lyhyen pään lukitsemisessa, joka tässä tehdään molempien narujen yli.

Alkutilanne on koko ajan sama. Tehdään narusta risti, lyhyt pää menee pitkän linjan yli.

Tehdään lyhyellä päällä kolme kierrosta pitkän linjan yli lenkkiä kohden.

Neljäs kierros viedäänkin molempien narujen alta, aivan kuin kerättäisiin lenkki kasaan.

Narun pää tuodaan yli ja tehdään lenkki itsensä kanssa.

Sitten vain kiristetään solmu.