"Tee kuten parhaalta tuntuu"

Toisaalla oli ketju koirien dementiaruokinnasta – siis ruokinnasta, jonka toivottaisiin hidastavan dementian kehittymistä tai jopa lieventävän oireita.

Se, että koirien dementiasta puhutaan aivan liian vähän, on oma juttunsa ja täytyykin laittaa se itselle työlistalle. Siihen kun aidosti ei ole mitään ruokinnallista työkalua, ja tolkuttoman vähän lääkkeellistäkin, vaan kaikki perustuu turvallisuuden rakentamiseen ja mahdollisen ahdistuksen vähentämiseen.

Mutta aina kun siirrytään dementiaan (tai ihmisillä alzheimeriin), niin ketjut täyttyvät suosittelijoista, joiden mukaan kaikki on hienosti, kun annetaan

 • kalaöljyn omega-3 rasvahappoja EPA ja DHA
 • B-vitamiineja, varsinkin B12-vitamiinia
 • antioksidantteja
 • koliinia
 • fosfolipidejä
 • ubikinon Q10:iä

Noista ainoastaan EPA:lla ja DHA:lla on ollut mahdollisia vaikutuksia väistämättömän hidastajana, kun annostus on riittävän suuri ja aloitetaan tarpeeksi aikaisin, jo ennen plakin kertymistä aivoihin. Eikä itseasiassa niistäkään ole ollut hyötyä.

Kaikki muut ovat totaalisen hyödyttömiä ja käyttö perustuu vain ja ainoastaan pähkäilyyn niiden normaalin toiminnan kautta. Tai turha tätä on hienostella: niiden käyttö perustuu siihen, että ne ovat myyjälle ihan tolkuttoman hyvä bisnes – on tuote, jonka valmistaminen on lähellä ilmaista ja kohderyhmää on helppo peloitella.

Mutta enemmän minua vaivaa eräs annettu neuvo:

Tutustu aihealueeseen ja saamiisi ehdotuksiin ja tee itsellesi oikealta tuntuvat ratkaisut

Aiheeseen tutustuminen on aina tolkuttoman hyvä neuvo. Juurikin niin kannattaa tehdä, koska oppiminen on aina perustana sille, että ymmärtää

 • mitä voi tehdä
 • mitä täytyy tehdä
 • mikä on täysin hyödytöntä tekemistä

Kun puhutaan Facen tai minkä tahansa some-kytkennän neuvoista, niin ehdotuksiin tutustuminen ei enää olekaan niin hyvä ehdotus. Ongelma on kohinan määrässä. Pidetään siitä tai ei, niin yleisryhmissä suurin osa ei tiedä. Se, että he haluavat taatusti auttaa, ei muuta sitä asiaa. Kun on ongelmia, niin aikeiden puhtaus on täydellisen merkityksetöntä, jos vinkki ohjaa pieleen. Siinä ei paljoa positiivinen asenne auta.

Ihmiset ymmärtävät, useimmiten, että Kuponkiuutisten kehut ovat pelkkää keksittyä mainostusta, jonka tarkoitus on saada tuhlaamaan rahaa. Kun sama lyödään ravintolisäpurkin kylkeen ja väitetään sen auttavan mihin tahansa sairauteen tai tekevän terveemmäksi, niin tolkku häviä. Katteetonta mainostusta kuvitellaan tutkituksi asiaksi.

Samankaltaista asettelua kuin mitä blogissa on käsitelty:

Se mikä on aito ongelma, on tehdä siten mikä hyvältä tuntuu. Tuo tarkoittaa käytännössä aina sitä, että poimitaan rusinat pullasta sydämellä, kun järjen mukaan pitäisi syödä ne vihannekset.

Asioita ei saa tehdä fiilispohjalta. Onneksi useimmiten sillä ei ole mitään merkitystä, kuten antaako raakaruokinnassa kolmen eläimen lihaa, koska se tuntuu hyvältä ajatukselta. Tai antaako samasta syystä luonnollista E-vitamiinia teollisen sijaan.

Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun ollaan opittu ajattelutapa, jossa sallitaan fiilistely yli asian, ja siirrytäänkin akselille, jossa asialla on merkitystä. Kuten annetaan MSM:ää nivelille, hoidetaan allergiaa ylikalliilla ruokaöljyllä tai hoidetaan hiivaa mädännyttämällä raakaa lihaa.

Hyvältä tuntuu -pohjalla annetaan lupa olla piittaamatta ja valita kolmesta vaihtoehdosta:

 • mennä siitä mistä aita on matalin, koska yliharppominen on helppoa
 • mennä siitä mistä aita on korkein, niin ei vahingossa kompastu
 • mennä siitä missä ei ole aitaa ollenkaan, niin saa samalla ihastella pilviä

Kun mennään suurella sydämellä mukavuusakselilla pysyen, niin valitaan helpoin tie piittaamatta mihin se tie vie. Pääasia, että ei tarvitse nähdä vaivaa eikä kukaan pahoita mieltään – siis omistajista, koirahan on koko ajan sivuroolissa, eikä asioita tehdä koiralle merkityksellisellä tavalla.

Kyllä, neuvojilla on suunnaton vastuu. Luultiinko jotain muuta?

1 Like