Tarkasta aina taustat

Facessa oli ketju aiheesta lämpökuvaukset. Siinä otetaan lämpökameralla kuvia koirasta (tai muusta eläimestä) ja etsitään kuumia sekä kylmiä kohtia. Niiden mukaan sitten arvuutellaan onko kyseessä vamma tai vaurio, jolle pitäisi yrittää tehdä jotain.

Kuulostaa hienommalta kuin mitä on. Se tarkoittaa suomeksi, että hoitava ei osaa oireilun perusteella päättää mikä on rikki.

Mutta lämpökamera ei ole nyt pointti, vaan perustelut sen käyttämiselle. Oikeammin, nyt ei ole pointtina edes diagnostinen osaaminen tai kyvyttömyys, vaan miksi joku haluaa suositella jotain. Mikä on motiivina taustalla – varsinkin jos suositus on tavanomaista kiihkeämpää.

Yleisin syy suositella jotain on omat positiiviset kokemukset. Joskus kokemusten positiivisuus on perusteltua, ja joskus sitten… vähemmän. Mutta silloin kysyjän (ja muiden lukijoiden) harteille jää pohtia, että

 • perustuuko kokemus johinkin faktisesti kestävään; homepatiaan liittyvät eivät koskaan, mutta ruokavalio kylläkin aina välillä
 • liittyykö kokemus edes etäisesti siihen asiaan, jota on kysytty

Hyvänä kakkosena kiihkeissä suosituksissa tulee oman bisneksen vahvistaminen. Suomeksi: myynti ja mainostaminen.

Ei myymisessä ole mitään vikaa. Asiantuntijat tekevät sitä aivan liian vähän ja käsityöläisten parissa se on turhan usein totaalisen unohtunut taito. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun aletaan myymään kusetuksia.

Tuo kaikki tarkoittaa sitä, että tarkista aina neuvojan taustat. Jos kyseessä on myynti, niin löydät nopeammin myyjän motiivit kuin avut omiin ongelmiisi. Motiivien ymmärtäminen auttaa harkinnassa kannattaako kuunnella tai jopa maksaa.

Lämpökameraketjussa oli eräs hyvin kiihkeä puolestapuhuja. Yleensä siinä vaiheessa kun selitetään, että näkyvässä ongelmassa on pakko käyttää jotain määrättyä tekniikkaa, jota löytyy harvasta paikasta eikä arjen yleisessä diagnostiikassa, niin kannattaa olla varpaillaan.

Se, että asiantuntijaksi esiintyvä ei ymmärtänyt mikä ero on anatomialla (koiralla on neljä jalkaa) ja metabolilla (miten lihaksille tuotetaan energiaa, että jalat liikkuvat), puhumattakaan väitteestä, että ihmiset, hevoset ja koirat ovat samanlaisia, aiheuttaa minulla aika kaksi reaktiota: toivottomuuden ja vittuuntumisen.

Kaksi hiiren klikkaisua ja taustat löytyivät.

Into lämpökameraan löytyi omasta bisneksestä. Maallikko, joka tekee lämpökameradiagnooseja rahaa vastaan (se, että siinä rikotaan lakia, tuskin kiinnostaa ketään).

Peruasioiden osaamattomuus, kiihko ja täydellinen hermotuminen kritiikistä selvisi sitten muista bisneksistä.

Kraniosakraaliterapeutti, joka teki myös Bemerillä verisuonimanipulaatiota, syväaaltohoitoja sekä iilimatoja.

 • kraniosakraaliterapia on osteopatiaa kusetusselityksillä ja teorialla. jonka toteuttaminen tarkoittaisi kallonmurtumaa, nelipistehalvausta sekä aivojen laajaa myrkytystilaa
 • Bemer on puhdas kusetus ja teknisesti se on loisteputkien sytytysmekanismi
 • syväaaltohoito on samaa akselia ja siinä sitten saadaan syvähierontaa tärisyttämällä, jolloin fasciat irtoavat (jostain syvyyksistä ilmeisesti) ja hauskin selitys oli saada nesteet virtaamaan – se kun tarkoittaa joko sisäistä verenvuotoa tai lihassolujen rikkomista
 • iilimadot ovat samaa muinaista ajattelua, että veressä on jotain mystisiä pahoja aineita, jotka on sitten imettävä pois

Kaikilla noilla on yhteistä se, että

 • niille on rakennettu (kallis) pyramidinomainen myynti- ja rahoitusväylä
 • niillä on tiedettä suurempia terveysvaikutuksia, jotka eivät ole mitattavissa
 • niitä käytetään maallikkojen toimesta vaihtoehtohoidoissa (oikeati, miksi hoidon vaihtoehto on aina kusetus?)

Kun tuo tausta selvisi, niin selvisikö myös miksi lämpökuvausten puolustaminen oli niin ehdotonta? Minulle selvisi. Kuin myös uskottavuus.

Tämä on hyvä muistisääntö: jos bisnes perustuu kusetuksille ja yliluonnollisuuksille, niin samaan perustuu kaikki muukin.

Vastaava tilanne tuli vastaan koiran dementian kohdalla. Vastaaja rakensi itselleen uskottavuutta kertomalla olleensa eläinlääkärimessuilla ja saaneensa kuulla Purinan ruuasta, joka parantaa aivojen toimintaa. Se, että sellaista ei ole, jäi sitten toissijalle.

Valokeilaan nimittäin nostettiin kaksi muuta asiaa:

 • CBD-öljyt
 • Candilat niminen eläinlääke, jonka vaikuttava aine on papaveriini

CBD-öljyhän ei tarvitse mitään selityksiä. Kannabinoidithan parantavat nykyään ihan kaikean mahdollisen.

Papaveriini onkin mielenkiintoisempi. Sen hyöty perustuu kuulemma aivojen verenkierron tehostamiseenja sitä kautta hapensaannin paranemiseen. Joten samalla saatiin selitys dementialle: se on aivojen verenkiertohäiriö, joka aiheuttaa hapenpuutteen takia aivovaurioita.

Harmi, että kukaan ei kertonut tuota mutsille. Olisi ollut loppuajat helpompia kuin kärsiä alzheimerista.

Papaveriini on lihasrelaksantti, jonka yksi vaikutus on verisuonten laahentaminen – ja siksi sitä on yritetty käyttää myös erektiolääkkeenä.

Monillakin lääkkeillä on off label käyttöä, ei siinä ole mitään uutta. Mutta haluaisin sille hieman vahvemmat perusteet kuin yhden kissoja Ranskassa pelastavan maallikon käsityksen vain siksi, että joku paikallinen eläinlääkäri oli sitä käyttänyt.

Täysin asiatonta, mutta minun uskoni Ranskan eläinlääketieteeseen sai rajun kolahduksen kun aikoinaan näin miten haavatulehtunutta korvien typpaystä hoidettiin kalaöljyllä antibioottien ja putsauksen sijaan.

Mutta se motiivi - kun lämpökameraa perusteltiin oman bisneksen kautta, niin nyt ei ole kyse siitä. Nyt on kyse uskovaisuudesta. Niiden tunnistaminen on paljon hankalampaa, koska pitäisi pyrkiä pitämään erillään muun elämän fanaattisuus käsiteltävästä asiasta. Silloin paljastavat tekijät kaivetaan esille vastaajan suhtautumisesta yleisellä tasolla huuhaapuoleen, vaihtoehtomaailmaan ja antaako taustat pohjaa väitteelle.

Tämä on ilkeilyä, tiedän, mutta minun on suunnattoman vaikea ottaa kissaihmiseltä vastaan vinkkejä koirien harvinaisessa sairaudessa.