Tappaako Seresto punkkipanta koiria ja kissoja?

2021 alkoi jenkeissä kiertää väite, joka myös uutisoitiin, että lähemmäs 2000 koiraa ja kissaa olisi kuollut Sereston takia. Jo siihen aikaan tiedettiin, että väite perustui haittailmoituksiin, ei näyttöihin punkkipannan yhteydestä kuolemiin.

kuva

Faktantarkistussivusto Snopes on penkonut hieman asiaa:

Lyhyesti jutussa todettiin, että vuodesta 2012, kun Seresto tuli markkinoille, vuoden 2020 kesäkuuhun mennessä ilmoituksia oli tehty

  • 1698 kuolemasta
  • yli 74 000 haittailmoitusta
  • yli 1000 ihmistä koskenutta haittailmoitusta

Amerikkalainen EPA, joka on hieman Ruokavirastoa ja Tukesia vastaava viranomainen, ei puuttunut asiaan. Syynä oli se, että tapahtumien yhteyttä kuolintapauksiin ei kyetty osoittamaan ja ilmoituksista puuttui myös paljon perustietoja, kuten vaikka ikä, rotu ja terveys.

Kyseessä oli siis ajallinen yhteys, ja se on aivan eri asia kuin syy-yhteys. Tuttua Suomessakin, jossa kaksi viikkoa Sereston jälkeen puhjennut lääkitykseen vastaamaton koiran epilepsia johtui omistajan mukaan Serestosta. Paras/pahin mihin minä ole törmännyt oli väite, että toukokuussa käyttöön otettu Seresto oli syyllinen heinäkuun lopulla alkaneisiin suolisto-oireisiin, jotka eläinlääkäri diagnosoi ruoka-aineallergiaksi.

Sereston nykyisen valmistajan mukaan haittailmoitusten määrä on itseasiassa laskussa koko ajan. Ne liittyvät suurimmaksi osaksi iho-oireisiin, kuten kutinaan ja ihon punoitukseen.

Isossa osassa tapauksia on kysymys koiran herkkyydestä, mutta osassa on ollut kyse Sereston punkkipannan virheellisestä käytöstä.

Luokkaa 75 000 haittailmoitusta saattaa kuulostaa suurelta, mutta se koskee noin 8 vuotta. Silloin haittoja olisi ilmoitettu keskimäärin 9400 per vuosi. Samaan aikaan Serestoa myydään Yhdysvalloissa 25 miljoonaa vuodessa.

Jos isot numerot ovat vaikeita hahmottaa, niin se tarkoittaa, että 0,04 % on saanut haittoja. Eli yhtä haittaa kohden käytössä on 2500 pantaa.

Yksi kongressiedustaja vaati Sereston pantoja valmistajan takaisinvetoon juurikin aiheesta julkaisseiden kahden uutisoinnin perusteella. Valmistaja ei suostunut siihen, koska mitään näyttöä ei ollut ja vaati päätöksen tulevan viranomaistaholta. Sitäkään ei tehty.

Asiaa voidaan verrata takavuosina olleeseen poruun ja kohuun Nemavetin riskeistä — sama matohäätö kuin Axilur. Ero oli siinä, että täällä valmistaja taipui julkisen metelin edessä, vaikka väitteelle Nemavetin vaarallisudesta ei ole pienintäkään todistetta. Eikä moisia haittoja löytynyt myöhemminkään.

1 Like