Suvi-illan äänekkäät naapurisovun rikkojat

Minä en ole kovinkaan lahjakas lintujen tunnistaja. Turkulaiset yhteiskuntalinnut, joihin kuuluvat pikkutirppojen ja pulun lisäksi mm. kanadanhanhi, tiedän sekä merikotkan sekä kalasääsken, jota myös sääskeksi kutsutaan, tunnistan. Mutta peltolinnut alkaa olla jo suurta mysteeriä.

Meillä lentää iltamyöhällä lähes kellontarkkaan talon yli sellainen noin pulun kokoinen tirppa, jolla on pituuttaan pidemmät kapeahkot siivet sekä hemmetin hidas lentovauhti, vaikka siivet takoo kuin kolibrilla. Ja huutaa keskeytyksettä mennessään — ensin kurnutusta, joka päättyy kiekaisuun.

Olen ihmetellyt vuosia, että mikähän hemmetin lehtokurppa tuokin on — kutsun kaikkia pullukoita lintuja, joita en tunne, lehtokurpaksi. Nyt vasta sain niin paljon aikaiseksi, että googlettelin (koska pitäisi tehdä duunihommia, joita en halua, ja muu netti on täynnä lätkän MM:ää).

Ylläripylläri, se on nimenomaan lehtokurppa.

Höyhenpeitteeltään se on yhtä tylsä kuin muutkin metsissä ja pelloilla asuvat — töyhtöhyyppä on eräänlainen poikkeus.

kuva

Sitten on toinen kiljukaula. Lehtokurppa huutaa ainoastaan lennossaan, eikä sinällään häiritse kuin vain olemalla esittäytymättä. Mutta sitten on tämä akseli, joka saa mopojonnetkin kateudesta kalpeiksi. Tirpat, jotka eivät ole sen herran siunaamaa hetkeä hiljaa.

Käki on siirtymässä, taas, siihen kategoriaan. Mutta se huutaa päivisin. Tämä kaveri karjuu keuhkojen täydeltä keskeytymättä läpi yön ja ääni kantaa seinien ja rakenteiden läpi. Itseasiassa inhoni alkaa olla edeltävien kesien takia sillä tasolla, että jossain vaiheessa pistän sen lihoiksi. Tätä kirjoitettaessa toukokuun lopulla se ei ole vielä aloittanut.

Joten koska olin innostunut selvittämään lajeja, niin etsin samalla mikä hemmetin ruisrääkkä oikein on äänessä.

Ja sehän se olikin. Ruisrääkkä.

Kuten kaikki muutkin metsäkanalinnut, taas, aika tylsän näköinen kaveri. Vähän niinkuin fasaanirouva.

Meillä tämä tyyppi lentää kun ollaan iltalenkillä aina samaan aikaan ja samasta kohdasta. Jotenki huvittavaa.

Ruisrääkkää meillä ei olekaan lähellä, mutta mustarastas kylläkin. Sen ääni on kyllä ihan kiva ja sellainen kesäinen mutta kun se laulelee läpi yön ja 10 metrin päässä meiän makkarista, korkeimman kuusen latvassa mitä tässä meiän pihalla on niin kyllä se alkaa ärsyttäväksi muuttua kun heräät yöllä ja sitten et saa unta kun se vaan serenadiaan esittää :woman_facepalming: