Minestrone on italialainen paksuhko tomaatilla värjätty kasviskeitto, johon on lisätty pastaa. Ja kuten aina italialaisessa keittiössä, myös juustoa tarjoiluvaiheessa. Hyvää ruokaa, mutta minun makuuni siihen laitetaan liikaa kaikkea.
Joten yksinkertaistetaan reseptiä sellaiseksi, että sen saa tehtyä helpolla, nopeasti ja siedettävän edullisesti. Ja kuten aina, niin yksinkertaistus tekee keitosta… aika yleisen.
Mutta toisaalta — kaikki maailman ruuat ovat geneerisiä. Savolaiset pitävät kalakukkoa aivan poikkeuksellisena, mutta aivan joka puolella on osattu leipoa kalaa, lihaa, vihanneksia… taikinakuoren sisälle. Se on vaan ollut näppärä tapa kuljettaa ruokaa ja hieman parantaa säilyvyyttä.
Raaka-aineet
- 400 g 10 % naudanjauhelihaa
- yksi pakastepussillinen suikaloitua paprikaa
- hiukan spagettia, sellainen ehkä pari senttiä halkaisijaltaan oleva nippu
- 1 pikkupurkki tomaattipyrettä
- muutama valkosipulin kynsi
- litran verran vettä
Mausteet maun mukaan, mutta
- suolaa
- mustapippuria
- lihaliemikuutio
- soijakastiketta
- vihreää tabascoa, tai chiliä
- jauhettua inkivääriä
Valmistus
Laitetaan vesi kiehumaan ja kaadetaan jäiset suikaloidut paprikat joukkoon. Lisätään hiukan suolaa ja lihaliemikuutio.
Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne veitsen lappeella. Voit pilkkoa hieman enemmän, jos haluat. Valkosipulikin löytää itsensä keitosta.
Samaan aikaan paistetaan jauheliha. Hieman ennen valmistumista lisätään suolaa ja mustapippuria. Ja aivan hilkun ennen paiston lopettamista laitetaan liraus soijaa — älä liioittele, koska suolaa tulee muutenkin.
Lisää jauheliha kattilaan.
Kun keittopohja kiehuu, niin lisää tomaattipyre. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää sen jälkeen maun mukaan Tabascoa tai chiliä. Annan hetken aikaa kiehua hiljakseltaan, jotta maut tasaantuvat. Lisää maun mukaan jauhettua inkivääriä. Anna kiehua hiljalleen vaikka viitisen minuuttia.
Lisää lämpöä ja lisää spaghetti. Katko spaghetti sellaisiksi muutaman sentin mittaisiksi paloiksi.
Toinen vaihtehto on jättää spagetti kokonaan pois ja mennä nuudelilinjalla. Silloin keitosta tulee määritelmällisesti ramenia. Ja jos ruokailijoita ei ole iso perhekunta, ja soppaa syödään vielä seuraavanakin päivänä, niin nuudeleita ei kannata lisätä keittoon.
On paljon helpompaa, kun jokainen lisää lautaselleen haluamansa määrän nuudeleita ja kaataa päälle kuumaa soppaa. Sitten odotellaan viitisen minuuttia ja syödään.
Spagetin lisääminen valmiiksi vaan helpottaa. Mutta irtoava tärkkelys tuppaa myös saostamaan keittopohjaa.
Sitten vaan tarkistellaan spagetin kypsymisen aikana makua ja lisätään suunnilleen kaikkea.
Simppeli perusruoka, jossa on reseptin mukaan turhan paljon suolaa, mutta koska se on keittoa ja nostaa nestemäärää, niin ekstrasuola on itseasiassa paikallaan.