Suolitukos / pysähtynyt suolisto

Kun me yhä odotetaan kakkaa saapuvaksi, niin ajankuluksi teen aiheesta oman ketjun.

Sirpa on 2,5v sekaroituinen jonkun sortin seisoja, jota on närästänyt 1,5v. Närästystä aiheuttaa huonosti sulava ruoka sekä joku muu, jota ei olla saatu selville. Pääsääntöinen ruoka on ihmislaatuinen naudan jauheliha.
Lisäksi reilu kuukausi sitten siltä alkoi turkki katoamaan, todennäköisimpänä syynä loiset. Loishäätö annetaan kunhan saadaan ensin suoli toimimaan (koska jos tuo vielä tänään lauantaina oksentaa, mahdollisia syitä on jo liian monta).

Tiistai
Aamu/iltapäivällä Sirpa oli vähän vaikean oloinen levossa ollessa. Ulos päästessä ei mitään ongelmia, juoksi ja remusi täysin normaalisti. Ulkoilun jälkeen taas vähän vaisu. Ajateltiin, että sillä on taas pahempaa närästystä ja annettiin Pepcid.
Viikkoa aikaisemmin sirpa oli su-ma yönä oksennellut useampaan otteeseen ja maanantaina se köhisi paljon. Aloitettiin Antepsin ja Pepcid kuuri, perjantaihin mennessä köhinä oli loppunut.

Neljän jälkeen tehtiin peltolenkki koirakavereiden kanssa, kaikki hyvin. Kotona taas vähän hankalaa. Sai iltaruuan, meni omaan petiin, oleminen jo paljon vaikeampaa. Yökkimistä ja kakomista, mutta erilaista kuin närästyksessä/oksentaessa. Puolen tunnin päästä nousi pedistä ja raivo-oksensi kaiken mitä vatsasta lähti. Ja se oli todella raivo-oksennus, paljon pahempi kuin mikään närästysoksu tai luunpalanen-vatsassa-oksennus. Meni takaisin petiinsä kakomaan.

Oksennuksessa oli näkyvissä pieniä kankaanpalasia, langan pätkiä ja hieman lelun täytettä. Tuo tykkää silputa kaikki lelunsa sekä keppejä. Sirpalla ei ole tapana niellä mitään, mutta tietysti jotain aina vatsaankin päätyy, joten tekee tätä vain valvotusti ja rajoitetusti.
Luita ja rustoja sille ei ole tarjoiltu enää vuoteen, koska ne on vaan varma tapa saada pestä mattoja.

Uteliaana tietysti tongin sitä jauhelihamössöä ja löysin sieltä pieniä valkoisia palleroita. Vahvistus sille epäilylle, että turkin katoaminen johtuisi loisista.

Hetken pähkäiltiin, että voiko sillä olla vaan saatanan paha närästys, voiko joku loinen aiheuttaa tämmöistä, ainakaan ei näytä menevän ohi vaan vointi vaan heikkenee. Soitto päivystykseen ja koira autoon. Matkalla se alkoi vielä kuolaamaankin.

Pahoinvoinninestolääke 1 auttoi 45min. Pahoinvoinninestolääke 2 auttoi tunnin. Suolistokipulääke helpotti oloa jo vähän enemmän, pahoinvoinninestolääke 3… en tiedä oliko sillä enää mitään vaikutusta. Röntgen, todennäköinen diagnoosi: pysähtynyt suolisto, vierasesinettä ei voida täysin poissulkea. Sitten vielä joku lääke ja nesteytystä jatkettiin vielä jonkin aikaa.

Kello oli yli kolme yöllä kun päästiin lähtemään kotiin, joten muistan, että ei nuo asiat täysin tuossa järjestyksessä menneet, mutta jotain sinne päin. Mukaan saatiin Litalgin (suolistokipulääke), Cerenia (pahoinvoinninestolääke), Omeprazol (happosalpaaja) ja Advocate (loishäätö).
Ohjeeksi tuli syöttää keitettyä kanaa ja riisiä pieniä annoksia monta kertaa päivässä. Propsit kyseiselle ellille siitä, että ymmärsi koiran tarvitsevan rasvaa (syöttäkää kanaa edes pari päivää, jos ette kokonaan vaihda ruokaa) ja että se riisi saattaa tälle koiralle aiheuttaa ennemminkin lisää ongelmia (antakaa riisiä jos vatsa kestää).

Keskiviikko
Koira nukkui lähes koko päivän. Omistajat eivät olleet ajokuntoisia väsymyksestä johtuen, joten sirpa sai mikrossa kypsennettyä jauhelihaa, ruokahalu normaali. Illalla tuli löysä uloste.

Torstai
Aamupäivällä löysä uloste. Koira jo hyvin pirteä ja reipas, tosin Litalginin vaikutusajan loppuminen helposti havaittavissa. Ruokahalu erinomainen, ruuaksi paistettua jauhelihaa, keitettyä broileria ja kippoon mukaan broilerin keitinvettä.
Illalla tuli taas samanlainen kakomiskohtaus kuin tiistaina oli ollut. Kesti korkeintaan pari minuuttia, jonka jälkeen koira nukkui tyytyväisenä. Paitsi herätessään röyhtäilemään paskan hajuisia röyhtäyksiä. Suolistosta kuului jo onneksi paljon lorinaa ja lotinaa.

Perjantai
Koira pirteä ja normaali, tosin sai yhä Litalginia, vaikutuksen loppuminen havaittavissa. Ruokahalu normaali, paskanhajuiset röyhtäykset jatkuivat. Varmuuden vuoksi soitto ellille, suositus tulla tsekkaukseen.

Veriarvot kunnossa. Hyödynsin tilaisuuden ja omien hermojen rauhoittamiseksi pyysin samalla kilpirauhasarvojen tsekkauksen (T4 ok). Elli löysi koiran peräsuolesta takiaisen/puumaisen teräviä tikkuja sisältävän kappaleen.
Ultra: ei nähtävissä vierasesineitä. Ohutsuolessa paikoin ärtyneitä suolenseinämiä. Tämä tiedettiin jo elokuun tähystyksen perusteella.

Ohjeeksi saatiin syöttää tankoparsaa siltä varalta, että näitä puumaisia kappaleita olisi suolessa useampi. Annettiin ensimmäinen satsi pe-illalla ja seuraava lauantai aamuna.

Lauantai
Yhä tarve litalginille, muuten hyvinvoiva ja pirteä. Koira pääsi hetkeksi puistoon juoksemaan, aikaisempina päivinä on tehty erimittaisia kävelylenkkejä hihnassa.

Viimeisestä ulostuskerrasta on nyt yli kaksi vuorokautta. Koska epätietoinen odottaminen on perseestä, tekisi mieli syöttää tuolle turvotettua pellavansiemenrouhetta ja kaataa perään parafiiniöljyä. Ehkä täytyy vaan malttaa odottaa…

Toistaiseksi oon hyvin helpottunut siitä, että ongelman aiheutti vierasesine. Koska närästyksen yhtenä syynä saattaa olla stressi, ehdin jo kauhistella sitä mahdollisuutta, että suoli olisi pysähtynyt stressistä. Siinä tapauksessa koiralla olisi jo hyvin vaikea elämä edessä, jos se noin rankasti reagoisi siihen, että aina ei asiat tapahdu samalla lailla kuin yleensä: mies on ollut muutaman viikon lomalla ja usein poissa kotoota sekä yöpyi muualla ma-ti yön. Sirpa ei reagoi siihen, että lähdetään töihin, mutta usein hermostuu hetkellisesti siitä, että vapaapäivänä toinen lähtee jonnekin.

Koska meidän neiti on hyvin valikoiva sen suhteen, mitä vetää kurkustaan alas, todennäköisin syy mahdollisen takiaisen pääsemiseen nieltyihin asioihin on paska. Joko se on syönyt ulostetta, joka on peräisin eläimestä joka on syönyt takiaisen, tai sitten se takiainen on ollut siinä nautinnolla syödyn ulosteen alla.

1 Like

Olisiko Sirpalle kauhea stressi ulkoilla kuonokopan kanssa jos taipumus syödä kaikkea?

Mietin, että miksi suolistoa ei ole varjoainekuvattu?

Saitteko vain yhden advocaten? Vai kolme annettavaksi parin viikoin välein?

1 Like

Kuonokoppa pääsi hankintalistalle tämän episodin seurauksena :+1: ei olla ikinä kokeiltu. Pääsääntöisesti tuo popsii pupunpapanoita, isompien eläinten jätökset on harvinaisempia löytöjä. Koirien ulosteisiin loppui mielenkiinto yhden vuoden paikkeilla.

Tomografia saatiin seuraavaksi vaihtoehdoksi, jos tämä tankoparsakokeilu ei auta. Jos tarkoitat närästelyn selvittämistä, niin yksi syy on ainakin se, että katkaisin yhteyden Viikkiin tähystyksen jälkeen.

Advocatea saatiin kaksi tuubia annettavaksi kuukauden välein.

1 Like

En tarkoittanut närästelyä vaan varjoainekuvauksella selvittää oliiko suolistossa jokin sellainen tukos joka läpäisee rtg-säteilyn.

Siinä näkisi ainakin varmasti miten etenee suolistossa.

Hyvä, että saitte kaksi tuubia advocatea.

Toinen tyhmä juttu jota mietin, että jos Sirpaa ahdistaa kun oma lauma ei ole kasassa ( mies matkoilla). Niin auttaisikohan suihen @Jagsterin mainitsema ( muussa yhteydessä) trypthofaani?

Siinä vaiheessa kun elli alkoi puhumaan tietokonetomografiasta, mä pohdin hetken että tarkoittaako se magneettikuvausta, öö ei varmaan, ja siitä siirryin miettimään, että mahtaako sirpa oksentaa ne tankoparsat :sweat_smile:

Toi on next level koirantutkimista, mitä en oo vielä saavuttanut :joy:

Tryptofaanin testaamista oon myös harkinnut, tosin on vielä liuta Jagsterilta saatuja ideoita kokeilematta.
Ja tuo miehen poissaolo oli poikkeus. Sen isä kuoli tiistaina ja sitä osattiin odottaa. Joten eipä ole sama tapahtumassa toistamiseen.
Suurin syy siihen miksi keskiviikkona ei lähdetty ostamaan koiralle kanaa.

1 Like

Voi ei, otan osaa :pensive:.

Ja arvaappa huviksesi miksi vakuutusmaksut nousee pilviin :smirk:

Juurikin noiden älyttömyyksien takia, kun jokainen asia pitäisi vähintään ct tai magneettikuvata. Plus siihen päälle liuta ihan turhia tutkimuksia, koska puhutaan vakuuttavasti eikä omistaja osaa tai ymmärrä kyseenalaistaa ( eikä minusta kaikkien tarvitsekkaan).

Suurimmalla osalla näistä uuden polven elleistä on ihan hukassa kliinikon taidot. Kysellä, pohtia ja tutkia.

Yksi viimeisimmistä järjettömyyksistä on tämä, että koiran / kissan tullessa tai varatessa aikaa perusrokotuksille pyydetään tuomaan ulostenäyte loistutkimuksia varten.

Ja kuunnella. Iso ongelma myös ihmispuolella. Kauhea kiire tehdä diagnoosi ennen kuin potilas/omistaja saa edes lausetta loppuun. Ja sitten ollaan ihan varmoja, että se ensimmäisenä mieleen tullut on aivan varmasti se oikea, eikä edellenkään ole tarvetta kuunnella, mitä potilaalla/omistajalla on sanottavaa.
Ymmärrettävämpää on se, että ei ole aikaa kuunnella (terveyskeskuksissa ja päivystyksessä, ei yksityisellä puolella/ellillä). Tosin siinä meneekin loppupeleissä enemmän aikaa jos lähdetäänkin tekemään vääriä asioita.

Miksi? :roll_eyes:

Mua naurattaa (ja itkettää) ne elliasemien mainokset, joissa kehoitetaan keskustelemaan eläinlääkärin kanssa koiran loishäätö/ulostenäyte-tarpeesta.
“Koirani syö muiden eläinten ulosteita niitä löytäessään. Se pyydystää päästäisiä, joskus jopa saa niitä kiinni. Koirapuistossamme kaikki eivät kerää koiriensa jätöksiä ja sadesäällä puistossa lätäköitä, joista koira haluaisi juoda. Ainiin, ei niitä ulosteita oikein kerätä teidenkään varsilta ja koira yrittää juoda myös ojista. Se saa juosta metsässä vapaana, joten aina en tiedä, mitä se on keksinyt suuhunsa laittaa. Riittäiskö, että tuon ulostenäytteen kerran vuodessa?” :thinking:

1 Like

Tai no, oikeasti itkettää se, että tätä tarpeenmukaista loishäätöä huudellaan somessa uutena faktana, jota kaikkien kannattaisi noudattaa.

1 Like

Kolmen vuorokauden odottamisen jälkeen saimme normaalin, kiinteän kakan :partying_face: :joy:

1 Like

Jee, aivan mahtavaa :star_struck::star_struck:!

Ja joku voi pitää tätä ihan hulluutena, muttä mie iloitsen täysillä sinun kanssa tuosta kiinteästä kakasta :poop:.
Vain ne voi ymmärtää joilla on ollut suoliston kanssa ongelmia.

Mulle tulee ihan vaan rahastus mieleen tosta paskanäytteen viemisestä rokotuksen yhteydessä. Ja sitten muka päätetään onko tarvettä loislääkkeelle ja jos on niin mille :roll_eyes:. Hohhoijaa…

Ensiksi ihan realistisesti. On ihan sattumaa saako siitä näytteestä niitä munia vai ei.
Tiedän montakin tapausta jossa ulostenäytteessä ei ollut mitään, mutta hupskeikkaa koira oksensi kasan suolinkaisia.

1 Like

Piiri pieni pyörii, mörkö se lähti piiriin- kakofoniassa kysyn, voiko pysähtynyt suoli/suolitukos aiheuttaa kipua vielä kolmenkin viikon jälkeen?

Entä valikoima sisäloisia?

Tulehtunut ohutsuoli oletettavasti voisi aiheuttaa kipua (todettu elokuussa tähystyksessä.).

Tuolla kroonisella närästelijällä on ollut todella rajuja närästyksen kaltaisia oireita tuon tukoksen jälkeen. Närästyslääkkeet ei auta, suolistokipulääke auttaa. Koska Litalgin ei ole itsehoitolääke, eikä sitä suositella käytettäväksi pitkiä aikoja ilman seurantaa, varasin tänään sirpalle elliajan. Sitä odotellessa yritän keksiä että mikä ihme koiraa vaivaa.

Toivotaan, että tällä kertaa sieltä elliltä ei tarvitse lähteä tyhjin käsin. Jos vaikka vihdoin saataisiin antibiootit kokeiluun.

Dronbits annettu ja axilur-kuuri käynnissä :joy:

1 Like