Suklaan ja limen makuiset muffinssit

Muffinssi- ja mokkapalaohjeita on netti väärällään. Itseasiassa niiden tekemisessä ei suuriakaan variaatioita ole, vaan kyse on kahdesta:

  • miten taikinapohja maustetaan
  • mitä laitetaan kuorrutukseksi tai täytteeksi

Muffinssiohjeissa on sekin mukava puoli, että mikään ei pakota tekemään varsinaisia muffinsseja. Se voidaan tehdä mokkapalaidealla uunipellin kokoisena.

Reseptin annos on kahdelle ihmiselle. Meidän perheessä se tarkoittaa kahden päivän syömistä, jossain määrin jopa ruuan korvikkeena, ja vielä jää yhdeksi välipalaksi.

Eli jos isompaa uunivuokaa miettii, niin pohjasta tulee luokkaa 5 senttiä paksu ja kuorrutus kasvattaa paksuutta parilla sentillä.

Kaloreita on… riittävästi.

Pohja

  • 5 dl erikoishienoja vehnäjauhoja
  • 2 dl kaakaojauhetta
  • 4 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään.

  • 200 g sulatettua voita
  • 4 dl maustamatonta jugurttia, esim. kreikkalaista
  • 4 munaa
  • 4 dl (250 g) sulatettua suklaata, kuten Fazerin sinistä, saa jäädä vaikka joku kokkarekin

Sekoita märät aineet keskenään ja lisää suklaa viimeisenä.

Sekoita taikina ja kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan — tai missä sitten paistatkin.

Paista 175°C noin 25 minuuttia, eli kun taikinaa ei jää tikkuun. Paistoaika voi hieman vaihdella riippuen teetkö levynä vai muffinsseina.

Jätä pohja jäähtymään.

Täyte tai kuorrutus

Nyt tehdään lime/mascarponetäyte. Osannet tehdä sotkun ilman jokaisen vaiheen selittämistä, kuten että liivatteiden täytyy makoilla hetki vedessä, ja ne liuotetaan aivan pienessä tilkassa vettä.

  • 6 - 8 liivatelehteä (jos yrität pursottaa, niin 8 on liikaa)
  • 4 limen raastettu kuori
  • 4 limen mehu, eli noin 3 rkl
  • 6 dl kermaa
  • 375 g eli purkki mascarponea
  • 1,5 dl sokeria
  • joku määrä vadelmasosetta, -marmeladia tai vastaavaa, mutta mielellään ilman siemeniä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään noin puoleksi tunniksi.

Rakentaminen

Kokoaminen on simppeliä. Levitetään kuorrute päälle ja koristellaan vaikka kokonaisilla vadelmilla ja suklaalastuilla.

Syödään.

Muokkaaminen

Kyseessähän on totaalisen perusresepti ja vastaavia löytää vaikka kuinka. Kinuskikissan daim/lime/mascarpone on hyvin pitkälle sama.

Jos pitää dominoivana perusmakuna limeä ja mascarponen tuomaa taustamakua, niin kaiken muunhan voi muuttaa siihen makumaailmaan sopivaksi.

Jos korvaa Fazerin sinisen Daimilla, niin sitä ei sulateta, vaan se raastetaan hienoksi. Ainakin kolme isoa tarvitaan.

Daim on hyvää ja sopii limen kanssa, mutta sen raastaminen on yhtä tuskaa.

Mariannemurskakin saattaisi toimia, mutta voinee jyrätä limen.

Pohjan voi paistaa kahdessa osassa ja silloin aletaan lähestyä enemmänkin kakkuajatusta. Silloin väliin voi laittaa vaikka Sacher-ajatuksella aprikoosihilloa.

Jutun perusohje on kuitenkin helppo ostaa ja tehdä, ja menee ns. arkimässynä. Pyhiä varten voi kikkailla hieman mauilla ja kuorrutuksen esteettisellä kauneudella.

1 Like

Ai niin, tuosta kuorrutteesta.

Siis kermavaahtohan kannattaa hakata aika kovaksi. Muut aineet, paitsi liivate, sotketaan keskenään ja nostellaan kermavaahtoon.

Liivate on se snadi hankaluus tässä. Sitähän ei oikein voi lisätä kuumana tai edes lämpimänä kermavaahdon joukkoon, koska silloin vaahto lakkaa olemasta vaahtoa. Liuotettua liivatetta taasen ei voi päästää kylmäksi, koska se jämähtää. Joten liivate täytyy päästää niin viileäksi kuin mitä kehtaa ja samalla kermavaahto — ollessaan huoneenlämmössä — päästetään niin lämpimäksi kuin mahdollista.

Eli ne yritetään saada mahdollisimman lähelle toistensa lämpöä ilman, että liivate muuttuu hyytelöksi ja kermavaahto takaisin kermaksi :wink:

Ja sitten vaan valutetaan liivate lorona karmavaahdon joukkoon ja sekoitetaan hellästi. Ja sitten heti kylmään.

2 Likes

Viesti erotettiin uuteen ketjuun: Yleinen leipaistaan-ketju