Somen ja foorumin ero

Meta/KATISKA on foorumi. Tämä ei ole ympäristönä sosiaalinen media, vaikka sosiaalisia pyritään olemaankin. Tämä ero ei ilmeisesti ole täysin selvä kaikille. Mutta ero on selvä ja selittää miksi lähtökohdat, ja myös toteutus, on erilainen.

Some pitää sisällään useimmille tutut palvelut malliin Facebook. Instagram ja jopa Twitter. Ne perustuvat siihen, että ihminen kertoo jotain itsestään tai ajatuksista, milloin mitäkin.

Muut sitten seuraavat ja joskus jopa reagoivat. Tykätään ja jaetaan tarroja sekä muita stickereitä. Joskus jopa kommentoidaan sanallisesti.

Painotus on kuitenkin siinä, että seurataan ihmistä, sitä käyttäjää. Ja hän sitten julkaisee mitä sattuu huvittamaan. Jaetaan valokuvia omasta elämästä tai pärstästä. Kerrotaan mitä itse söi. Kyllä te tiedätte.

Lähtökohta on aina se, että joko seurattava ihminen tunnetaan tai häneen tunnetaan jotain muuta mielenkiintoa.

Foorumien perusidea on toinen. Ei foorumeilla ole oleellista, että vaikka henkilö Jagster (aka. Jakke Lehtonen) julkaisee jotain. Oleellista on, että julkaistaan jotain jostain määrätystä asiasta.

Se asia sitten kiinnostaa tai ei, ja siihen asiaan kommentoidaan asian takia, ei julkaisijan.

Eron voi hahmottaa vaikka esimerkillä, että mennään katsomaan jotain julkimoa ostoskeskuksen avajaisiin. Tai bändiä festareille. On aivan sama mitä hän selittää tai on selittämättä, eikä festareillakaan kiinnosta muu kuin bändin musiikki.

Tuo on somea.

Kirjastoon mennään etsimään määrätyn aiheen kirjaa tai muuta julkaisua. Kirjat ovat jaettuna omien aiheidensa mukaisiin lokeroihin. Vaikka jotkut lukevat (tai nykyään kuuntelevat) kirjoja sen mukaan mitä joku mielipidevaikuttaja on lukenut, niin silti perustarve on sille kirjan tarinalle tai sanomalle.

Tuo on foorumimaailmaa.

Tai some voisi olla coctail-partyt, joissa pyöritään randomisti tavattavien ihmisten takia. Tai baaritiski, jossa pysähdytään ventovieraan ohikulkijan ulkoisen habituksen miellyttävyyden takia. Ollaan liikkeellä vain ihmisten takia.

Foorumi voisi silloin olla ravintola, jossa jokaisessa pöydässä on erilaisia ruokia ja ihmiset keskustelevat syödessään siitä ruokamaailmasta. Halutaan kertoa vieraille ihmisille, kuunnella vieraita ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia vieraiden ihmisten kanssa. Silti se kiihoke saapua paikalle on nimenomaan ruokamaailma ja ruuasta keskusteleminen.

Somessa on oleellista ketä kuunnellaan. Foorumeilla on oleellista mistä puhutaan.

Tuon peruseron takia foorumeilla pystyy seuraamaan aiheita ja alueita, mutta ei henkilöä.

1 Like

Syy miksi en ole innostunut metaa käyttämään vaikka facen katiskaa seuraan ahkerasti, on yksinkertaisesti vaan se, että en jaksa avata erillistä sivustoa, etenkään kun täällä ei vielä niin hirveästi keskustelua ole. Käytän facea kuitenkin päivittäin ja silloin keskusteluja tulee feediin runsaasti. Itse en muuten käytä somea henkilöiden takia vaan ryhmien, ja ryhmissä minulle ei ole väliä mitä joku henkilö kirjoittaa, seuraan vain keskustelua mutta en muista nimiä. Ja lisäksi koen metan todella vaikeakäyttöisenä, luultavasti koska en jaksa opetella uusia systeemejä.

Tiedän että ei varmaan liity asiaan, mutta kunhan tuli sanottua :smiley:

Millä tavalla vaikeakäyttöisenä?

Sitten et varmaan ole Instassa, et myöskään lue mitään lehtiä, et katsele Netflixiä tai muuta, tai kuuntele Spotifyä tai muuta musiikkia…

Kuulen tuon saman perustelun aika usein. Ja jostain kumman syystä kuitenkin jaksetaan aukaista aika montakin erillistä sivustoa :rofl:

Ei niin. Arvaatko miksi :wink: Jep, liikennettä tulee aika helpostikin. Ei se muuta tarvitse kuin osallistumista.

Edit: unohtui; jos ei halua käydä kurkistelemassa tyhjää foorumia, niin silloinhan kannattaa ehdottomasti käydä laittamassa sähköposti-ilmot päälle.

PS. En ole instassa ja inhoan netflixin systeemiä…:wink:
Ja sähköposti on vain rasite.
Ihan tosi, luen katiskaa säännöllisesti ja rakastan sen sisältöä. Mutta kun tulen metaan ja heti etusivulla näen ison tukun otsikoita niin iskee nääh, en jaksa edes aloittaa.

Vaihda etusivusi osioille, niin näet vähemmän otsikoita :wink:

Löytyy omista asetuksista ja sieltä käyttöliittymä ja oletusaloitussivu. Nyt se on Tuoreimmat. Vaihda se muotoon Alueet. Tai Lukemattomat.