Sokeri on tappava myrkky koiralle

Onko sivusto myanimals.com tuttu? Jos ei ole, niin kannattaa jättää asia silleen. On nimittäin pätevä syy miksi en tehnyt linkkiä: en suostu antamaan Googlelle minkäälaista apua moisen paskan nostamiseen näkyville hakutuloksissa. Ja kyllä, paska on tällä kertaa se kaunein ja diplomaattisin ilmaisu minkä keksin.

My Animals on osa (epanjalaista?) mediayritystä, joka mainostaa olevansa globaali, mutta aidosti suuntaa eurooppalaisille markkinoille. Muista yhteyksistä sinulle saattaa olla tuttuja sivustot

 • Äitiyden ihme
 • Mielen ihmeet
 • Askel terveyteen

Viimeksi mainitun tunnen muutenkin, ja kuuluu sarjaan pysy-mahdollisimman-kaukana. My animalsiin olen törmännyt harvakseltaan ennenkin ja se on aina herättänyt ihmettelyn, että mihin kaikkeen ollaan valmiita klikkuíhuorauksen nimissä.

Sivuston kaupallistaminen mainoksilla on jo vakiotoimintaa. Jos se ärsyttää, niin kannattaa kysyä toista mielipidettä Facebookilta, radiokanavilta, lehdistöltä ja MTV:ltä. Mutta ei mainosalutana toimiminen kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi uhrata asia. My Animals ja samaan ryhmään kuuluvat muut julkaisut sen sijaan tekevät juurikin niin.

Törmäsin muualla väitteeseen, että millekään eläimelle ei saa antaa sokeria. Varsinkin koirille se on tappava myrkky, jopa pienissä määrissä. Perusteluksi annettiin My animalsin linkki.

Taas, en suostu antamaan toimivaa linkkiä, mutta jos olet utelias, niin kopypaste toimii:

https://myanimals.com/fi/ravinto/ala-koskaan-anna-makeisia-lemmikille/

Kopioin jutun. Päätelkää itse jutun taso ja laatu. Laitan sen yhteenvedon alle piilotetuksi, ettei pituus ole tiellä, jos/kun koet tarpeelliseksi kommentoida.

My Animals: Älä koskaan anna makeisia lemmikille

Älä koskaan anna makeisia lemmikille

On olemassa ihmisiä, jotka luulevat, ettei pieni pala suklaata, karamellia tai muuta sokerista ruokaa ole haitallista lemmikille.

On lääketieteellisesti todistettu fakta, että on vaarallista antaa makeisia lemmikille, sillä se asettaa eläimen terveyden vaakalaudalle monista eri syistä.

Mikä tahansa sokeria sisältävä ruoka on eläimelle myrkyllistä . On siis aika muuttaa käytöstä, jos sinulla on ollut tapana valmistaa makeisia ja antaa leipomisen lomassa koiralle maistiaisia – vain, koska eläin tuijottaa sinua suurilla silmillään. Lue alta syyt, miksi ei tule koskaan syöttää sokeria tai makeisia lemmikille.

Mitä vaikutuksia makeisilla on lemmikin terveyteen?

 • Myrkytys . Sokeria pidetään yhtenä myrkyllisimmistä ruoka-aineista koiralle, koska se voi aiheuttaa vakavaa pahoinvointia tai johtaa jopa kuolemaan. Näin ollen jopa pienen makeisannoksen antaminen lemmikille on vaarallista.
 • Diabetes . Koirat ovat hyvin alttiita sairastumaan diabetekseen. Mikä tahansa määrä makeisia voi pahentaa diabeetikon terveydentilaa entisestään, joten älä anna koiralle edes pieniä sokeripitoisia ruoka-annoksia.
 • Muutokset . Meidän tulee muistaa, että koirat ovat monin tavoin erilaisia meihin verrattuna, ja myös niiden vatsa poikkeaa omastamme paljon. Koirien vatsa ei pysty sulattamaan tiettyjä aineita, joita olemme itse tottuneet syömään. Yksi näistä aineista on sokeri. Koiran elimistö ei pysty käsittelemään sokerin sisältämiä suuria glukoosimääriä, ja siksi sokerin nauttiminen voi johtaa vakaviin häiriöihin eläimen kehossa.
 • Ylipaino . Sokerilla on korkea rasvapitoisuus ja sen energiamäärä on suuri. Säännöllinen sokerin syöminen, vaikkakin hyvin pienissä määrin, johtaa silmin nähtävään painonnousuun. Tämä taas voi aiheuttaa muita ongelmia, kuten sydänvaivoja.
 • Haimatulehdus . Taistellakseen liiallista rasvaa vastaan, keho alkaa tuottaa entsyymiä, joka auttaa rasvan sulattamisessa ja imeyttämisessä. Kyseistä haiman muodostamaa entsyymiä kutsutaan lipaasiksi. Kohdatessaan suuria rasvamääriä, haima alkaa tuottaa liikaa lipaasia, mikä johtaa haiman paisumiseen. Haimatulehdus on vakava ongelma.

Suklaa on kaikista yleisin sokerin lähde

Kaikki koirat ovat haltioissaan suklaasta . Syödessäsi suklaata, pörröinen ystäväsi tulee tuijottamaan sinua pentuilme kasvoillaan, etkä voi vastustaa pienen palan antamista koirallesikin. Mutta onko makupalan antaminen oikea teko?

Vastaus on ei. Suklaa ei ole myrkyllistä koiralle ainoastaan, koska se sisältää sokeria, vaan myös muiden sen sisältämien ainesosien vuoksi. Nämä ainesosat tekevät suklaasta yhden vaarallisimmista ruoista koirille. Yksi näistä ainesosista on teobromiini, jota saadaan kaakaopuun siemenistä.

Ihmisillä on kyky syödä ja sulattaa teobromiinia nopeasti, mutta koirien elimistö käsittelee tätä alkaloidia hyvin hitaasti ja pienissä määrin. Näin ainetta kerääntyy eläimen kehoon, kunnes sen määrä saavuttaa myrkyllisen tason, mikä voi johtaa jopa lemmikin kuolemaan.
Älä siis koskaan syötä suklaisia makeisia lemmikille.

Ovatko pienet sokerimäärät haitallisia lemmikilleni?

Saattaa olla, että eivät. Määrä, joka on sinulle pieni, voi kuitenkin olla koirasi vatsalle liian suuri.

Saatat antaa koirallesi sokeria pienissä määrin silloin tällöin, mutta osaatko varmasti annostella sokerin niin, ettei se tee haittaa lemmikkisi terveydelle? Tutkimustulosten mukaan on parempi olla kokonaan antamatta lemmikille sokeria ongelmien välttämiseksi. Kyseessä on koirasi henki, jonka tämän asian kanssa ei tule leikkiä.

Muita ruokia, joita sinun ei tule antaa koirallesi

On olemassa muitakin ruokia, joiden tarjoamista koiralle tulee välttää, sillä ne voivat olla sille hyvin haitallisia:

 • Maito
 • Luut
 • Alkoholi
 • Maustettu liha (mukaan lukien makkarat)
 • Sipuli
 • Valkosipuli
 • Kahvi
 • Viinirypäleet ja rusinat

Rohkaisemme sinua lukemaan myös muita artikkeleitamme haitallisiin ruokiin liittyen saadaksesi tietoa, miksi tietyt ainekset eivät ole sopiva vaihtoehto koirallesi.

(edit: viitattua artikkelia ei ole, vaan linkki olisi vienyt etusivulle)

Kuka on muuten yllättynyt, että sivuston mielestä paras mahdollinen ruokavalio koiralle on tyyppi-barf ja perustelut ovat vanhaa tuttua huttua entsyymeistä jne.

He toteavat:

Se, että miten valitaan vähärasvainen liha, jossa olisi mystisiä hyviä rasvoja, tai mitä ne edes ovat, tietysti unohtui kertoa. Tiedän – nyt vaadin, että sonnan joukossa olisi konvehteja.

1 Like

Terveellinen rasva on varmaan rypsiöljyä.
Paitsi, että sivusto oli espanijalainen, silloin se varmaankin on oliiviöljyä.

Taidan jättää tämän vain tähän ja lähteä ruokkimaan koiriani sokerilla ja suklaalla…

Mä en kyl ymmärrä, miten sokerissa on paljon rasvaa :thinking:

2 Likes

Jouduin parikin kertaa lukemaan tämän:

Ne vissiin yrittää selittää, että sokeri lihottaa. Ja sitten kun läskiä aletaan käyttämään, niin se pukkaa jollain tavalla suolistoon, sitten tulee lipaasia ja kun haima tekee jollain oudolla mekanismilla enemmän lipaasia, niin sitten haima turpoaa – joka on vielä mystisempää.

Ja tuon saitin kohdalla on kuviteltava vielä villimpää selitystä. Sokeri muuttuukin jo suolistossa läskiksi ja sitten haima turpoaa.

Noilta ei ainakaan puutu mielikuvitusta. Joku rajallisempi olisi saattanut ehdottaa, että haima joutuu puristamaan itsestään liikaa lipaasia ja sitten kuivuu ja käpristyy tyhjiin väännettynä kuin rusinaksi ja sitten tulee haimatulehdus.

Toivon todella että kukaan ei pidä yllämainittuja lähteitä luotettavana. Ei oo kyllä ainoita juttuja jotka on höpöhöpöä.

1 Like

Se on huolestuttavaa kuinka paljon sontaa liikkuu. Ja jos siihen kytketään vielä mainokset mukaan, niin enemmän vedätyksiä löytyy kuin asiaa.

Ei ole ihan sattumaa, että kun etsin Googlella jotain tietoa, niin siirryn heti osumissa sivulle 10.

1 Like

Kukaan ei pidä sokeria tuollaisena, eikä se aiheuta mitään noista.

Bullshitin kohdalla on tietysti aivan täyttä ajanhukkaa miettiä mistä jokin väite on lähtenyt liikkeelle, mutta tämä on tuttu. Se liikkui aikoinaan jo originaalin barffin mukana, ennen kuin Billinghurst oli kuullut koko asiasta ja kaupallisti aiheen.

Sokerin vaarallisuus on vanha tuttu siitä maailmasta, josta barf syntyi ja jolla ei ollut mitään tekemistä koirien kanssa. Se on väite, jonka keksi elävän ravinnon hörhöt noin 1920-luvulla. Sitä sitten jatkojalostettiin luonnollisen ruokinnan piirissä lyömäaseena kuivamuonia vastaan ja nykyisellään VHH/karppi-maailma vahvistaa tuota.

Kysehän ei kuitenkaan ole sokerista, vaan niiden ruoka-aineiden sulavuudesta, joista saadaan myös hiilihydraattia – ja kuten aina, niin logiikkaahan ei näissä ole, ja silti hevosen liha sekä marjat ovatkin superfoodia, eivät tappava myrkky.

Tämä on täysin mystinen väite. Se täytyy olla joku kotikutoinen keksintö hiilaripelon myötä. Mitään tolkkuahan tuossa ei tietenkään ole.

Koiran vatsa sulattaa ihan tismalleen samat ja asiahan on juurikin päinvastoin: koiran vatsa pystyy sulattamaan paljon sellaisia asioita, joihin ihminen ei pysty. Tässä sotketaan nyt suoliston toimintaa ja kuvittelua siitä mitä amylaasi, hiilihydraatteja pilkkova entsyymi, tekee ja ei tee.

Koira erittää vähemmän suoliston pinnasta amylaasia kuin ihminen haimastaan. Hassua tässä on se, että asialla ei oikeastaan ole yhtään mitään merkitystä. Se ero, joka ihmisen ja koiran välillä on, ei tule amylaasin määrästä vaan suoliston pituudesta. Käytännössä molemmille tärkkelys on kypsennettävä, että se on hyödynnettävissä.

Sen sijaan yksinkertaisemmat sokerit hyödynnetään ihan samalla tavalla niin ihmisellä kuin koirallakin, ja ihan riippumatta amylaasin määrästä (kuin myös kettu ja susi, mutta ei puhuta siitä sen enempää, koska luonnollisruokkijoiden pakka ja pää hajoaa).

Hassua, ettö mainitsivat glukoosin. Glukoosi on eräällä tavalla perussokeri ja kaikki sokerit muutetaan glukoosiksi. Glukoosi on siitä hassu sokeri, että se imeytyy ilman ruuansulatusta. Syy on selvä ja se tulee nisäkkäiden evoluutiosta ja hengissä säilymisestä.

Solut käyttävät glukoosia. Elämälle on otollista, että tärkeimmän energialähteen hyödyntämistä tehostetaan ja vahvistetaan, ei estetä ja hidasteta.

1 Like

En olisi uskonut, että herran vuonna 2020 vielä törmää väitteeseen, että sokerin syöminen aiheuttaa diabeteksen, sokeritaudin.

Kakkostyypin diabetes on elimistön kyllääntymistä insuliiniin. Solut eivät enää reagoi insuliiniin ja lopputulos on sama kuin insuliinia ei olisi. Vaikka kakkostyypissä on oletettavasti vahva perinnöllinen kuorma takana, niin on se silti elintasosairaus.

Ei se johdu sokerista, vaan että syödään liian usein liikaa.

Hyvät uutiset ovat, että koira sairastuu kakkostyypin diabetekseen suunnattoman harvoin ja kun näin käy, niin ollaan keskustelemassa mm. aiheesta syövät.

Ykköstyypin diabetes on insuliinin puutetta. Haima ei eritä insuliinia. Sen synnyllä ei ole pienintäkään yhteyttä sokeriin ja syömiseen. Kun koira sairastuu diabetekseen, niin se on aina ykköstä. Sen hoito tietysti vaatii, insuliinipistosten lisäksi, ruokavalioon keskittymistä mm. verensokerin takia – mutta se on totaalisen eri asia kuin väittää, että koska koirilla on diabetestä, niin ei saisi antaa sokeria.

Lisäksi väite, että koirat ovat hyvin alttiita sairastumaan diabetekseen, ei pidä paikkaansa ja on puhdasta pelottelutekniikkaa,

1 Like

Tämä ei olisi edes ansainnut reaktiota - mutta oikeasti, mitä aktuaalista vittua (anteeksi)?

Jutun kaikista asiavirheistä juuri tämä (väliotsikko) sai silmät vuotamaan verta.

2 Likes

Suklaa ei ole terveellistä ja siinä on toki teobromiinimyrkytysriski mutta yksi vaarallisemmista ruuista koiralle?

Ensinnäkään suklaa ei ole ruokaa ja toiseksi myrkytys vaatii melkoisen isoja määriä, myös sitä tummaa taloussuklaata. Jos haluaa tappaa tai sairastuttaa koiran, niin suklaa on totaalista ajanhukkaa.

1 Like

Minkä ihmeen tutkimustulosten mukaan? Minä en ole koskaan löytänyt moisia tutkimustuloksia.

Mutta kysehän on taas kerran puhtaasta pelottelusta. Osaatko annostaa sokeria oikein? Mitvit taas kerran – aivan kuin sokeri olisi jotain matalan yliannostusriskin lääkettä. Toisaalta, toki tuo on ihan linjassa jutun muun typeryyden kanssa.

Olkaa kuitenkin varovaisia, koska nyt on vaakalaudalla koiran henki ja terveys. Joten jos teillä ei ole vielä lukittavaa turvakaappia, niin on aika ostaa sellainen ja piilottaa sinne taloussokeri, siirapit ja tomusokeri. Huh, raesokeri meinasi unohtua.

1 Like

Vaarallisten ruokien listaa en ala perkaamaan. Katiskan juttu riittää.

(sille on muistaakseni oma ketju, jos haluaa kommentoida ylipäätään ns. vaarallisista ruuista)

2 Likes