Sisäpaisti juustoisella kukkakaali…gratiinilla

Meillä on kehittynyt tavaksi syödä naudan kokolihaa viikonloppuisin. Johtuu hyvin pitkälle siitä, että Vihdissä K-market ja Nummelan Citymarket tuppaavat laittamaan kulma- ja sisäpaistin hieman alle 13 euroon kilo.

Kun muu lihapohjainen ruokavalio perustuu vahvasti naudan 10 % jauhelihalle, broilerille eri muodoissa ja porsaan rasvasta siivottuun ulkofileeseen, niin joskus vaan haluaa selvää punaista lihaa.

Sisäpaistin voi tehdä monella tavalla, mutta helpointa on valmistaa se hieman epäortodoksisesti uunissa matalammassa lämpötilassa hauduttumalla ylikypsäksi. Siitä tulee kuin nyhtöä, mutta sitä nyhdetä — jopa sellainen, jolle aterimista veitsen käyttö on haastavaa, pystyy syömään sitä helposti.

Kahdelle hengelle hyvän kokoinen annos, josta riittää hieman seuraavaksikin päiväksi, tai kolmelle yksi ateria (ehkä syömme isompia annoksia kuin muut?) vaatii:

  • kilon pala naudan sisäpaistia (pyydä leikkaamaan poikittain, ei pitkittäin)
  • kolme sipulia
  • maun mukaan valkosipulia, mutta ainakin 6 kynttä
  • 5 pussia pakastettua kukkakaalia (Lidlistä)
  • 2 - 3 purkkia kermaa (2 on hieman niukka, 3 on einen liikaa)
  • pussillinen raastettua mozzarellaa
  • paketti Koskenlaskijaa (vahva tai poro)
  • soijaa, suolaa, mustapippuria

Ennenkuin alat tekemään ruokaa, niin ota liha lämpenemään huoneenlämpöön ja kukkakaalit suliksi. Tunti riittänee.

Hyvin perusraaka-aineet siis. Sopii hyvin sellaiseen hetkeen, kun kukaan ei halua ehdottomasti tehdä ruokaa, mutta valmistumista maltetaan odottaa kolme tuntia.

Sisäpaisti

Leikkaa paisti reiluksi paloiksi. Mieluummin hieman isommiksi kuin pienemmiksi. Tarkoitus ei ole tehdä pihvejä, vaan reiluja paloja.

Paista lihat pintakypsiksi reilussa lämmössä. Käytä pannulla öljyä ja voita, mielummin hieman liikaa kuin nuukasti. Juuri ennen kuin liha saa riittävän ruskean värin, niin lisää pannulle pilkottu sipuli — älä tee mursketta, vaan reiluja siivuja — murskattu valkosipuli ja tilkka soijaa. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla juuri ennen kuin sipulista tulee kauniin ruskeaa.

Voit tietysti maustaa muullakin tavalla. Tuo on simppeli, ja tuo lihan luontaisen maun pintaan. Mutta tämä on puhtaasti makuasia, tietenkin.

Kaada lihat uunivuokaa ja huuhtele pannu tilkalla vettä lihojen joukkoon. Vettä saa olla sen verran, että alimmat lihat peittyvät puoliksi.

Peitä vuoka foliolla ja laita uunin alaosaan noin 150 asteeseen.

Kukkakaali

Voitele vuoka kevyesti voilla. Kaada kukkakaalit vuokaan. Voit leikata suurimmat varsipalat pois, koska e eivät kypsy edes al denteksi tässä elämässä.

Mausta reippaasti suolalla ja mustapippurilla. Pistä ainakin tuplasti se mitä muutoin käyttäisit. Kerma leikkaa hieman suolan ja pippurin makua ja kukkakaalit imevät loput itseensä ja hävittävät mausteet johonkin toiseen ulottuvuuteen.

Viipaloi Koskenlaskija tasaiseksi kerrokseksi kukkakaalien päälle. Kaada kerma joukkoon. Ripottele mozzarella koko komeuden päälle.

Laita uuniin, kun lihat ovat olleet siellä puoli tuntia. Laita kiertoilma päälle ja tipauta lämpöä parikymmentä astetta.

Lopputoimet

Lähde jonnekin, vaikka kävelylle. Kahden tunnin kohdalla vilkaistaan kukkakaaligratiinia, mutta ei se ole vielä silloin valmis. Jos näyttää siltä, että juusto saa makuusi liikaa väriä, niin peitä vuoka foliolla.

Ruoka lienee jossain kolmen tunnin kohdalla valmista. Saattaa olla, että kukkakaali haluaa aikaisemmin pois uunista. Jos niin on, niin peitä foliolla (jos ei vielä ole) ja anna jäädä lepäämään. Tarkista siinä vaiheessa liha. Jos se tuntuu murealta, niin sekin on syömäkelpoista,

Annoksessa on reippaasti rasvaa ja proteiinia. Jos haluat tasapainottaa sitä hiilihydraateilla, niin anna lihan olla uunissa, vaikka tuntuisikin kypsältä, mutta laita uunipellille vaikka pussillinen ristikkoperunoita. Laitat uuniin (daa :rofl: ) ja lämmöksi sellainen 220 astetta ja ota kiertoilma pois — laita perunat uunin yläosaan, ja anna lihan olla alhaalla.

Parinkymmenen minuutin päästä perunatkin ovat valmiita.

Ota ruoka esille ja kata pöytä. Ruokajuomaksi sopii vesi tai tumma olut — nuo sopivat oikeastaan ihan kaikken ruuan kanssa. Voit tehdä salaatin kylkeen, mutta sitä laatua voi syödä viikkollakin ja nyt kukkakaali riittää kasvimaailmasta.

Pöytään kannattaa kattaa myös suolasirotin ja pippurimylly. Suolaisuus on makukysymys, mutta liha ja kukkakaali rakastavat rouhittua mustapippuria.

Unohdin ottaa kauniin lautaskuvan. Joten otetaan valokuva siitä, kun kolme ihmistä on jo syönyt.

Liha, kerma ja juusto vievät nälän. Mutta aidostihan ruuassa ei ole kovinkaan älyttömästi kaloreita, koska liha ja kukkakaali ovat niin kaloriköyhiä. Se mitä tulee, saadaan kermasta ja juustosta. Sen verran kuitenkin varoituksen sanaa, että jos yrität tehdä tästä light-version, niin se ei maistu oikein miltään.

Ja jälkiruuaksi passaa kuppi kahvia ja Fazerin sininen.