ūüźČ Sis√§loiset

"Jos koiralla on huono turkki, pullistunut vatsa tai limaa ulosteessa, niin aina madotetaan. "

Voiko tuon pullistuneen vatsan lukea myös painon nousuna? Vai onko se vain nähtävissä oleva ominaisuus? Voiko loiset kerätä nestettä elimistöön?

Sirpalla on paino tipahtanut kilon verran ensimmäisen Advocate-annoksen jälkeen joten pohdin mahdollisia syy-vaihtoehtoja (ruoan rasvamäärän nousu, kovat pakkaset, oksentelu ja satunnainen ripuli).

Tuossa tekstissä suositellaan useampaan otteeseen uusimaan madotus kahden viikon kuluttua. Advocaten ohje on antaa seuraava annos vasta 4 viikon päästä. Onko tuo ero lääkkeestä riippuvainen?
Siis voinko luottaa tuohon Advocaten ohjeeseen? En nyt onnistu muotoilemaan neutraalia kysymystä :rofl:

Pullistunut vatsa on sellainen kuin nälkää näkevillä lapsilla on. Eri asia kuin paino. Vaikka joskus matoja voikin olla paljon, niin ei ne oikein painoa nosta.

TuoKIN juttu pitäisi kirjoittaa uusiksi. Se on tehty alunperin irkkuvuosina ja siellä oli aika erilaisia ongelmia kuin täällä. Plus se saisi muutenkin olla tarkempi. Ja paremmin kirjoitettu.

Ei häätöväli tule lääkkeistä, vaan suolinkaisen elinkierrosta. Voi sen antaa neljänkin viikon päästä, mutta sinä aikana voidaan saada uusi ja hyvinvoiva matoskanta, jonka on leikkinyt sukukypsää pidempään. Se, että onko se ongelma vai ei, riippuu tietty lähtötilanteesta; kuinka paljon spagettia on saatu ulos ensimmäisellä kerralla.

Eli tuo kahden viikon häätöväli koskee vain suolinkaisia? En löydä mistään hakamadon elinkiertoa :woman_facepalming:

Mä en tiedä mitä lajia me häädetään, lois-oletuksella mennään. Turkki alkoi palautumaan ekan Advocaten jälkeen, joten auttoiko advocate vai ruoan muutos? Kaksi viikkoa ekan annoksen jälkeen koira alkoi taas köhisemään, närästystä vai loisia? Närästykseen olen sen aiemmin liittänyt. Köhinä loppuu pepcid tai omeprazol kuurilla, sattumaa? Tuon köhinän takia aloin miettimään, että meneekö advocaten hyöty hukkaan kun se seuraava annos annetaan vasta 4vk päästä ensimmäisestä.

Matoja ei ole näkynyt, varvasvälit punoittaa (märillä keleillä, advocaten jälkeen punoitus katosi, mutta samaan aikaan oli kovat pakkaset), välillä on sierainvuotoa, koira köhii kausittain(krooninen närästelijä). Oireita löytyy, mutta mikä sitten johtuu mistäkin. Liikaa muuttuvia tekijöitä :woman_shrugging:

Sirpalle on annettu loish√§√§t√∂(Axilur) kahdesti vuodessa. Viime kev√§√§n√§ j√§tettiin h√§√§t√∂ v√§list√§, koska Viikiss√§ otettiin ulosten√§yte, joka oli ‚Äúpuhdas‚ÄĚ.
Syys/lokakuussa annettiin 10pv Axilur-kuuri, ihan vaan varmuuden vuoksi. Jos vaikka kuitenkin olisi giardia. Tällä ei ollut vaikutusta mihinkään. Tai en ainakaan huomannut.

Joten oletus oli, että tämä nykyinen mahdollinen loistartunta olisi tullut/kehittynyt loppuvuodesta.

Tosin, viime keväänä sirpan oikeaan kyynärpäähän tuli karvaton läntti. Koska sirpa usein rojahtaa makuuasentoon, pidin todennäköisimpänä aiheuttajana mekaanista kulumista. Elli oli varma atopiasta.
Advocaten jälkeen sekin karvaton läntti kasvoi umpeen. Sattumaa?

Harkinnassa on jatkossa antaa Axilur kolmesti vuodessa.

Aihe alkoi täältä

Koiran taustat löytyt tuolta turkki-keskustelusta, mutta tähän väliin ehkä oleellista lisätä, että sen rescue, kotoisin Kreetalta. Tullut meille 5kk vanhana.
Leishmanioosi on testattu vuosi sitten. Eka testi ei ollut positiivinen eikä negatiivinen, toka oli negatiivinen.

Hakamadolla on suunnilleen sama tai nopeampi elinkierto. Noita madotuskertoja ja -välejä vaan ns. yleisellä tasolla ajatellaan aina suolinkaisen kautta. Ihan siksi, että muissa kyse on joko epätoivoisesta täsmähoidosta (kuten sydänmadoilla) tai sitten jatkuvasta ulkoisesta tartunnasta (esimerkiksi kirppujen kautta).

Harvemmin moinen kyynärpäiden kuluminen sisäloisista johtuu, vaan juurikin romahtamisesta tai muuten vaan kovalla makaamisesta. Ulkoloiset voikin altistaa, koska karvapeite saattaa heikentyä ja silloin tietysti kulutuksessa olevissa näkyy paremmin.

Eih√§n tuossa oikein muuta voi tehd√§ kuin alkaa karsimaan. Mutta jos sis√§loisoletuksella menn√§√§n, niin noiden tuontien kohdalla kannattaa ehk√§ l√§hte√§ kunnon kuureilla ‚Äď kuukausi ensimm√§iseksim sen j√§lkeen loppuik√§ tai ainakin 2 - 3 vuotta nelj√§sti vuodessa.

Onko lääkärillä näkemys miksi juuri Advocatea?

1 Like

En muista :sweat_smile:
Saatiin Advocate mukaan kun mentiin pysähtyneen suoliston takia päivystykseen. Kerroin siellä, että oksennuksen mukana oli ollut valkoisia pieniä palleroita, jotka saattoivat olla loisenmunia. Ja että turkin huonontumisen takia oltiin jo varattu elli-aika loishäädön saamiseksi. Ja että oiretta on niin monen moista, että ei ole varmuutta mikä johtuu mistäkin.

On siis mahdollista, että Advocatelle oli joku peruste, jota en muista koska lähdettiin sieltä kotiin klo03 jälkeen.
Mutta todennäköisemmin ei saatu perustelua.

Ei auta kuin toistaa kaikkea moneen kertaan, sillähän tämä (ehkä) selviää.

Tämäkin vielä. Kapia mä enempi ajattelin aikaisemmin. Sitten tuli se muna-oksu ja kapi unohtui.

Onhan sekin hyvin mahdollista, että sillä on sekä sisä- että ulkoloisia :joy: Advocate kaiketi auttaa molempiin. Oiskohan se ollut sen peruste.

SIS√ĄLT√ĖVAROITUS kakkakuvia

Käytiin äsken ulkona ja tuli taas vaihteeksi löysempi tuotos. Koska mukana oli valkoisia sentin mittaisia pötkylöitä, otin mukaan tutkittavaksi.

Kotoa löytyy jo kasvomaskeja ja kumihanskoja, täytyy varmaan mikroskooppi hommata seuraavaksi.

Oiskohan he hakamatoja? Koira on syönyt tällä viikolla myös maksalaatikkoa ja nyhtänyt langanpätkiä köydestä.

Kuvia on kaksi, koska salama teki ylimääräisiä valkoisia viivoja kuviin. Ja hienon kimalle-efektin :sparkles:
Ja koska googlesta löytyy tosi huonosti esimerkkikuvia.
En tiedä paljonko noista saa selvää kun kun ei ole vieläkään sitä pilveä minkä kautta jakaa ja en ole puhelimella keksinyt muuta tapaa pienentää kuvakokoa, kuin screen shottaamalla alkuperäistä :sweat_smile:

20210128_203611
20210128_203542

Vai sittenkin vain riisiä :thinking:

Joo’o… hakamatoa näkee harvoin silmin. Tyypillisesti se on hiuksen vahvuinen, jopa ohuempi, ja sentinkin pitkä on jo monsteriluokkaa.

Jos tuo olisi oma, niin vetäisisin ensin yliannoksen Drontalia (vai Dronbitskö se on nykyään) eli 10 kiloa yli painon. Ja sen jälkeen kuukauden Axiluria.

Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Joten voi olla köyttäkin, mutta mitä hemmettiä ne valkoiset köntät on? Riisiä ei ole. Mitä muuta se on syönyt?

1 Like

Mä laitoin guuglee hakusanaksi ancylostoma caninum size ja Wikipedia kertoi seuraavaa:

A. caninum females are typically 14‚Äď16 mm (0.55‚Äď0.63 in) long and 0.5 mm (0.02 in) wide, while the males are smaller at 10‚Äď12 mm (0.39‚Äď0.47 in) in length and 0.36 mm (0.01 in) in width.

Naaras on ohut ja pitkä, uros on riisin kokoinen.
Ja sit kun lukee tekstin uudestaan, niin tuossa leveydessähän on nolla ja pilkku edessä :laughing:

Ei tää mun matotutkimus nyt mennyt ihan putkeen. Mutta rusinat sentään tunnistin oikein.

Se on syönyt tällä viikolla paistettua naudan- ja broilerinjauhelihaa, maksalaatikkoa, lohinameja ja pureskellut kaukosäätimen rikki. Vähän lunta. Omeprazolia kahdesti päivässä.

Maanantaina sai tankoparsaa ja maksamakkaraa kaukosäätimen jälkkäriksi.

Voiks noi ohuet pätkät muka olla tankoparsaa? :joy:
Nyt ollaan jo vainoharhaisuuden huipussa.

Pakko nyt vielä laittaa kuva myös siitä oksennus-löydöstä. Siinä oli myös mukana noita valkoisia könttiä ja silloin ei vielä annettu maksalaatikkoa. Joten riisiä ne ei tosiaan ole.

20210128_225855

Ja tuo kuva on huono. Kännykän zoomi ei riitä.

Yritetään uudestaan: ne riisin näköiset voisi olla heisimatoa. Tosin en ymmärrä, miten niitä voisi tulla oksennuksen mukana.
Ja jos ei myyrien metsästys ja ketun paskan syönti riitä, niin viime elokuussa koira pääsi maistelemaan myös poron jätöksiä.

Ehkä voisi nukkua välillä.

Ja sit väitetään, että tupakointi on kallis harrastus :woman_facepalming: koiran harrastukselle tulee tällä hetkellä paljon enemmän hintaa.

Maalaisjärjen voimalla pohdin, että jos yksi loinen pääsee rellestämään, eikö se ihan hyvin saata laskea koiran vastustuskykyä sen verran, että muutkin loiset alkaa juhlimaan? Jos niitä kerran aina on jonkin verran koiran elimistössä.

Miten ne kaikki mahtuu? :joy:

Onneksi tänään on perjantai.

Tuliko tähän mitään selvyyttä?

1 Like

Kapi ainakin oli, turkki parani häädön jälkeen. Eilen just mietin että pitäisi päivittää sinne turkkikeskusteluun lopputulos,mutta tämähän ajaa saman asian.

Noista oksussa ja ulosteissa oleviin tyyppeihin ei tullut muuta selvyytt√§ kuin ett√§ eip√§ ole en√§√§ n√§kynyt :+1:annettiin advocatet, dronbits ja muutaman viikon axilur-kuuri. Taisi olla vajaa kolmen viikon. Ja t√§n√§√§n p√§√§ttyi joka kev√§inen kolmen p√§iv√§n axilur-kuuri. ‚ÄúVarmuuden vuoksi‚ÄĚ niinkuin facessa sanotaan :crazy_face:

Vähän jäi harmittamaan ettei kiikutettu paskanäytettä mihinkään, ihan vaan uteliaisuudesta olisin halunnut tietää mikä oli kyseessä :joy:

1 Like

Tässä onkin hyvä kysellä tämmöistä: jos koiralla joka syö raakaa lihaa on noin kerran kuussa kakan päällä sellainen limapussi, onko automaattisesti loisia?
Madotettu syksyllä, syyskuun alussa muistaakseni. Kakkanäytteitä viety kesällä kun oli sekaruokinnalla mahan löysyyttä useasti, ei ollu näytteissä giardiaa eikä muutakaan.
Jostain oon lukenu että raakaruokitulla olis ihan normaalia että välillä tulee bakteereja tm kakan mukana.
Ruokavalio ei oo muuttunut, nahkaluita syönyt nyt ehkä hieman enemmän kuin aiemmin mutta muuten sama ruoka. Parina päivänä nyt kyllä maha lurissut ruokailun jälkeen hetken aikaa :thinking:
Mhb saanu kuureittain, nyt en oo hetkeen taas antanu mutten tiiä onko niistä ees ollu mitään hyötyä paitsi mun päänsisällä :woman_shrugging:

Muistaakseni limapussi kertoo paksusuolen ärsyyntymisestä (/tulehduksesta?). Jagster voi tulla korjaamaan, jos oon väärässä :sweat_smile:

Meidän liharuokuokitulla on sitä limapussia ollut myös satunnaisesti kausittain, ja oon tullut siihen tulokseen, että en huolestu asiasta, ellei sitä ala tulemaan toistuvasti pidemmän aikaa.

Kuten @Lafal sanoi, niin se kertoo paksusuolen ärsytyksestä (joskus peräsuolen). Se, että mikä sen ärsytyksen aiheuttaa, onkin oma juttunsa ja aika ajoin hankalampi selvittää. Se voi johtua madoista, mutta yleensä silloin löytyisi suolinkaisia ihan silminkin nähden, jos aletaan paskoja penkomaan.

Kun madottaa kahdesti vuodessa, niin tuotakaan ei yleensä tarvitse murehtia.

Se voi tulla myös satunnaisista vierasesineistä. Jotain mikä koiran mielestä on ehdottomasti ollut syömisen väärtti. Tai sitten nahkaluista. Tai luista. Tai että on ollut lievä suolistotulehdus. Tai koira vaan on sellainen.

Kerran kuussa… nyt ollaan ns. akateemisen pohdiskelun parissa, koska asialle ei kannata eikä voi tehdä mitään :wink:

En tiedä mitä olet lukenut, mutta kakan koostumuksesta suurin osa on bakteereja.

Taas kerran naisten on ollut helpompi ymmärtää tämä asia. Teidän kroppa on ihmeellinen. Sitä voi käyttää esimerkkinä ihan kaikkeen :rofl:

Kuukautisvuodosta aika vähäinen osa on verta (vastaa siis ulosteessa sulamatonta ruokaa). Loppu on kudosta, limakalvoja sun muuta roinaa, joka siivotaan pois (vastaa ulosteessa sitten sitä kaikkea muuta, mukaanlukien bakteerimassaa). Ja ei, en yritä itsemurhaa antamalla edes vahingossa kuvaa, että nuo kaksi poistoputkea olisivat millään tavalla samaa :rofl:

Törmäsin toisaalla väitteeseen, että matoja ei tulisi häätää koiralta, koska koirat ovat sopeutuneet suolistoloisiin, eikä sudetkaan häädä matoja. Ja jos häätävät, niin syömällä kuusenkerkkiä ja katajaa.

Jos susi syö kuusenkerkkiä muutoin kuin uteliaisuudesta, niin se on kuolemassa nälkään. Ja kannattaisi edes koittaa päättää, että häätääkö vaiko eikö :man_facepalming:

Susi ei myöskään käytä kipulääkkeitä, ei antibiootteja eikä rabes-rokotteita. Eli samalla perusteella sitten pitäisi nuokin poistaa koirilta :man_facepalming:

Sorry. Mutta tämä on aihe, jossa ei voi käyttää mitään muuta kuin face palmia, ja usein.

Kyllä, koiraeläimet ovat tottuneet suolinkaisiin. Sopeutuneet. Siksi ne aiheuttavat vain pentukuolemia ja suuremmissa määrin keski-ikäisten väsymistä niin paljon, että kuollaan nälkään, kun metsästys ei enää suju. Mutta se on ok, koska luonto. Harmi, että koiraeläimet eivät kuitenkaan ole sopeutuneet elämään vaikka kapin kanssa. Loinen sekin on. Ja harmi, että koira ei ole suolinkaiseen yhtä sopeutunut kuin hevonen, joka rakentaa niitä vastaan iän myötä immuniteetin.

Se, että ollaan sopeuduttu, ei tarkoita samaa kuin järkevä. Luonnossa se on pakko, domestikoituneella ei.

Toinen peruste olla häätämättä suolistoloisia, matoja malliin suolinkaiset, hakamadot, heisimadot (kaikki mahdollinen, mukaanlukien lapamato ja ketun heisimato) ja muut luikertelijat, on käsitys niiden vastustuskykyä vahvistavasta ominaisuudesta. Tuo on marianordin-ajattelua, jossa väite on otettu altistumisesta mikrotulehduksille lapsena, jonka takia maalla on vähemmän allergioita kuin kaupungeissa.

Eihän nuo ole millään tavalla sama asia. Niillä ei ole mitään yhteistä.

Mikään tutkimus ei anna minkäänlaista viitettä siitä , että suolinkainen, hakamato tai mikään muukaan parantaisi koiran immuniteettia. Vastakkaisia sen sijaan löytyy pilvin pimein.

Sopeutuminen tarkoittaa sitä, että tartunta ei tapa ja sairastuminen tapahtuu vasta kun tartunta on riittävän laaja. Immuniteetin vahvistuminen tarkoittaisi symbioosia, jossa kaksi eliötä hyötyvät toisistaan uhkaamatta kumpaakaan. Madot ainoastaan kuppaavat, eivät anna mitään.