Siirappi energialisänä

Suositan aika usein siirappia energialisänä koirille, joille ei voi syystä tai toisesta lisätä rasvan määrää. Muutahan vaihtoehtoa korvata rasva kalorien lähteenä ei ole, hiilarit on ainoa. Siirappi otetaan käyttöön siksi, että se sulaa täydellisesti (jaksaako joku vielä selitellä amylaasista lihansyöjillä, sillä sama pätee kissoillakin).

Sokereista glukoosi ei edes tarvitse ruuansulatusta, vaan imeytyy suoraan. Jotain iloa siitä, että maksa muuttaa kaikki sokerit aina glukoosiksi, koska se on ainoa solujen hyödyntämä sokeri.

Koska aina kysytään, että paljonko on paljon ja kuinka paljon siirappia pitäisi antaa, niin sehän riippuu. Sokerien suhteen matikka on kuitenkin helpohkoa, koska hiilarit antaa puolet rasvan kaloreista ja sokerit imeytyvät käytännössä kokonaan.

Joten…

Jos hiukan reippaampi ruokalusikallinen rasvaa painaisi 15 grammaa, niin se vastaisi energialtaan 100 grammaa lihaa, jossa on 15 % rasvaa.

Silloin kaksi ruokalusikallista siirappia vastaisi samaa 100 gramman määrää lihaa energialtaan.

Kuivamuonien suhteen vastaavuus ei ole ihan noin yksi yhteen, mutta jos laskee, että ruokalusikallinen siirappia vastaisi 75 grammaa tuollaista rasvaltaan 15 % kuivamuonaa, niin ei mene pahasti pieleen.

Joten annostusta joutui hiemaan kuvittelemaan sen mukaan kuinka paljon lisäisi ruokaa. Yleensä puhutaan aina laihoista koirista, joilla on ollut pidempään ruuansulatusongelmia, joten enemmän on parempi – toki liioittelemaankin pystyy, mutta se onnistuu missä asiassa tahansa…

Ja ei, siirappi ei tuhoa koiran hampaita. Jos asia olisi noin yksinkertainen, niin yhdelläkään raakaruokitulla koiralla ei olisi hammaskiveä eikä parodontiittia. Syöminen ylipäätään altistaa ja mössöruuan syöminen varsinkin. Koirien hammasongelmien syy on hampaisiin jäävä ruoka, ei ruuan koostumus.

On myös aivan sama mitä siirappia tai sokeria antaa. Tavallinen hieno sokeri toimii toki myös, mutta siirapeissa on parempi sokerikoostumus. Joten ihan samalla tavalla kelpaa vaalea tai tumma siirappi, glukoosisiirappi, hunaja… Kyse on enemmältikin hinnasta.

Kaikki koirat eivät suostu syömään makeutettua. Siksi usein vinkkaan glukoosisiirapin, koska siinä on tärkkelyksestä valmistettuna vähemmän makeutta kuin sokerijuurikkaista tai -ruoista tehdyissä “tavallisissa” siirapeissa. Hunaja taasen on paljon kalliimpaa. Glukoosisiirappi myös sulaa einen helpommin kuin muut.

Sokerien kohdalla on kuitenkin pidettävä mielessä eräs perusasia: niistä ei saada muuta kuin kaloreita. Joten sokereilla ei voi korvata rasvaa, mutta niillä voidaan täydentää rasvavajeen kaloripuutetta.

2 Likes

Paljonko aikuiselle kissalle voi antaa glukoosisiirappia per vrk.
Esimerkiksi jos on ollut toipilas tai huonosyöntinen?

Entä mikä on maksimi annos aikuiselle n. 40 kg koiralle per vrk?

Kokemusta vain nutri-plussasta, mutta sanoit viimeeksi ettei siihen kannata rahoja tuhlata.

Tyhmä kysyy: onko vaahterasiirappi glukoosisiirappi.

Joo, mulla on siirappia vain leivontaan ja laatikoihin jouluksi.

“Glukoosisiirappi tai maissisiirappi on teollisesti valmistettu siirappimainen sokeriliuos. Se valmistetaan maissitärkkelyksestä, riisistä, vehnästä, perunasta tai jostain muusta tärkkelyspitoisesta raaka-aineesta. Glukoosisiirappi koostuu erilaisista sakkarideista, pääasiassa glukoosista ja maltoosista.”

Ja siirappi ei ole tehokas kalsiuminlähde :joy:

1 Like

@Hukkaputki

Ihan saman vastaavuuden kanssa kuin mitä aloituksessa oli. Joten ei tuohon voi vastata, mutta jos oletetaan, että haluaa saman energian kuin 100 grammasta lihaa, niin sitten se ruokalusikallinen.

Maksimi? Sitten kun se oksentaa tai matalammilla annoksilla ei mahdu kulkemaan ovista… Kyse on edelleenkin vain ja ainoastaan kaloreista,

Yhden asiakkaan koira suunnilleen samassa kokoluokassa menee tällä hetkellä kuudella ruokalusikallisella.

Tuli jo ketjussa, mutta ei ole.

Glukoosisiirappi tehdään tärkkelyksestä. Vaahterasiirappi on kuin koivun mahlaa, mutta tietty vaahterasta ja valmistettu siirapiksi. Ja kyllä, koivunkin mahlasta voitaisiin tehdä siirappia ja ei, se ei edelleenkään sisältäisi yhtään ksylitolia.

Njaah… erään koirien luontaisruokintaa myyvän mukaan on.

1 Like

Siis lähes 30 tuntia valvoneena ois parempi olla kommentoimatta, koska luetun ymmärtämisessä ja sisäistämisessä on näköjään puutteita.
Anteeksi, että sekoilen.
Tietenkin tarkoitin koiralla jotain vuorokausi annosta, mutta meni viheltäen ohi…

1 Like