Screen reader vaatii sivutuksen

Törmäsin tuossa asiaan, jota en ole tiennyt websivujen rakenteessa: ruudun lukija (mikä on oikea nimitys?) eli screen reader ei osaa löytää kohdennusta myöhemmin tulevaan sisältöön, jos käytetään ns, päättymätöntä vieritystä (infinitive scrolling).

Tuo siis tarkoittaa rakennetta, jossa sisällön alareunasta ei löydy sivutusta (pagination), vaan uutta sisältöä ladataan samaan tahtiin kuin on päästy alareunaan.

Kun kävijällä on ongelmia näön kanssa, tai mikä tahansa muu syy käyttää screen readeria, niin sellaisen sisällön löytäminen, joka ilmestyy vasta latauksen jälkeen scrollatessa, ei ole saavutettavissa muutoin, kuin lukemalla koko ketju järjestyksessä ensimmäisestä eteenpäin.

Päättymätöntä scrollausta kuitenkin käytetään erittäin usein, koska webmastereiden ja sivusuunnittelijoiden mielestä se on coolia. Sillä myös yritetään taistella toisen sivun syndroomaa vastaan.

Toisen sivun syndrooma on itse käyttämäni termi ja sillä tarkoitetaan sitä, että suurin osa ei klikkaa itseään koskaan toiselle alasivulle. Sen sijaan sitä sivua, jossa ollaan, voidaan selata… no, lähes loputtomiin.

Googlen hakuosumat ovat tunnettu esimerkki tästä. Jos päädyt hakulistoilla toisessa tai myöhemmälle sivulle, niin saapumiset hakujen perusteella romahtavat — koska ihmiset tyytyvät siihen sisältöön, joka on ensimmäisellä sivulla (josta Googlen hakutuloksissa sellainen kolmasosa on maksettuja, eivät ”hakuarvon” eli SEO-arvon mukaisia.

Tällä foorumilla suurin piirtein kaikki ovat päättymättömän scrollauksen takana — niin alueen aiheet kuin aiheen vastauksetkin.