Salmonella ja raakaruokinta

Vaikka ruoka, oli se sitten kuivamuonaa tai raakaruokintaa, ei ole koiralle suurikaan salmonellariski, niin yksi potentiaalinen mahdollisuus saada koiralleen, ja itselleen, salmonella kuitenkin löytyy: lintujen ruokinta.

Linnuilla on yleisesti salmonellaa ja vaikka talviruokinta on usein ihan perusteltua – tai ainakin kilttiä – niin se on samalla melkoinen riski linnuille. Linnut kun eivät pahemmin vessoja käyttele, eikä niillä ole estoja ulostaa ruokansa joukkoon.

Pallot ja rasvapötkylät, tai ruokinta-automaatit ovat kohtuullisen turvallisia, mutta lintulaudat ja varsinkin maahan tipahtaneet jyvät ja siemenet ovat aivan oma juttunsa. Siksi ympäristö kannattaisi pitää siistinä.

Puhumattakaan siitä, että samalla houkutellaan hiiriä ja rottia aterialle ja muuttamaan vakituisiksi asiakkaiksi.

Lintulaudan ympäristö on periaatteessa mahdollinen tartuntapaikka koirallekin. Silti murehtisin enemmän omistajaa, joka siirtää mahdollisen tartunnan käyttämällä samoja hansikkaita niin lintujen ruokintahommissa kuin muuallakin. Sillä tokihan jokainen pesee aina kätensä tullessaan sisälle…

On toinenkin ruokaa suurempi salmonellariski: kuivatut tuontimakupalat, puruluut jne. Niistä löydetään aika ajoin salmonellaa – harvakseltaan, se myönnettäköön.

2 Likes

Tuleehan näitä aika ajoin – taaskaan kyse ei ollut rehulihoista:

1 Like

Tulipa tästä mieleen, että Kouvolan kaupunki tarjosi Ruotsalaista tuoresalaattia kera salmonellan päiväkodeilla, kouluille, asumisyksiköihin ja vanhustenpalvelutaloihin juuri viikko ennen joulua.
Jälkipyykkiä ja tartuntoja selvitellään edelleen.
Kiva lisä ja vaihtelua tuohon koronaan (sarkasmia).
Mikä ihme se on, että perus-salaattikin oitää tuoda valmiiksi pilkottuna Ruotsista :thinking:?