Sairas haima: Koiran haimatulehdus

Ketju toimii kommentointina myös Katiskan jutulle Haima ja rasva

Katiskasta olen lukenut haimanvajaatoiminnasta ja löytänyt ohjeen, että suojaravintoaineita annetaan enemmän. Mitäs tuo käytännössä tarkoittaa koiralle, joka on liharuokinnalla? Olen nyt laskenut lisät normaalin ohjeen mukaan eli saa sinkkiä, kalkkia, merilevää, D-, E-, ja B-vit sekä maksaa. Kuituna pellavansiemenrouhe. E-vitamiinin annosta saisi ilmeisesti nostaa 12-16mg/kg? Meillä on Equibalans B-vitamiini liuos erikseen, onko siihen mitään järkevää annostusta? Tämä koira on vastannut painollaan enemmän kuin hyvin hoitoon, mutta menee välillä ripulille ja siihen joudutaan hakemaan kohtuu usein B12 pistos lääkäristä, mikä auttaa, mutta vain muutaman viikon. Välillä oksentelee oletettavasti sianhaiman rasvaa.

Sai alkuun nappulaa ja haimaa, mutta koska lihoi alipainoisesta tynnyriksi, niin nyt saa haiman lisäksi vain n. 100g vähärasvaista broilerinfilettä. Ell ohjeen mukaan haimaa 300g/pv, joka näyttäisi täyttävän koiran energiantarpeen pitkälti kokonaan (sterkattu narttu, ihannepaino 19kg). Haimasta voisi tietysti korvata osan jauheella, mutta onko tuo haitallista, että lihaa saa noin vähän?

@Karo ‚Äď siirsin kysymyksesi haimatulehdusketjuun.

Lisien tarve on arvuuttelu. Itse usein neuvon, hieman tapauksesta ja päivästä riippuen,

  • D-vitamiinille 1 ¬Ķg/kgEP johonkin j√§rkev√§√§n annoskokoon yl√∂sp√§in py√∂rist√§en, esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi
  • E-vitamiinia, kun se on DL-alfa-tokoferolia, 12 - 20 mg/kgEP niin kauan ett√§ koira on terveen kirjoissa (ei t√§m√§ kuin ei ylip√§√§t√§√§n antioksidantit sin√§ns√§ tulehdukseen vaikuta, mutta oletettavasti antioksidanttien tarve on korkeampi)
  • maksa ainakin tuplataan ja annetaan joka p√§iv√§

B-vitamiineilla ei tiettävästi ole mitään merkitystä itse haimatulehdukselle, mutta kun käytännössä jokainen haimakoira on ollut rajoitetulla ruokavaliolla, niin varmistetaan, ettei ole vajauksia. Plus koska itse suosin aina BE-litkuja, niin bertat tulee automaattisesti.

B12-vaje ei korjaannu lisillä eikä ruokavaliolla silloin, JOS ruoka tarjoaa riittävästi B12-vitamiinia. Silloin kun se johtuu haimasta, niin imeytyminen ei onnistu, kun haima ei eritä riittävästi sisäistä tekijää (B12-vitamiinin kuljettaja). Silloin ei auta kuin injektiot ja jos se ei riitä kuin muutaman viikon, niin lekuri antaa aivan liian vähän.

Hieman vaan ihmettelen, sillä haimatulehdus aika harvoin vaikuttaa sisäisen tekijän erittymiseen ja B12 imeytymiseen. Ja silloin kun vaikuttaa, niin ollaan pahassa kroonisessa ripulissa ja syy on siinä, että ei vaan ehditä imeyttää. Mutta toki, asiat vaihtelee per koira ja jos joku on harvinainen, niin se ei tarkoita, etteikö jollekin voisi tulla.

Sterkatut ovat hankalia. Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että ruokamäärä itsessään on niin alhainen, että se alkaa aiheuttamaan vajeita. Mutta miksi annat sille possunhaimaa, onko siihen joku varsinainen syy, jota et kerro?

Sinulla on lis√§ksi ajatusvirhe. Ihannepainot koskevat normaaleja koiria. Sin√§ olet hidastanut nartun aineenvaihduntaa kaavamaisesti ajatellen 20 %, joka tarkoittaa yht√§ kaavamaisesti ajateltuna 20 % v√§hemm√§n kaloreita ‚Äď mutta sen paino vaatii edelleenkin ravintoaineita normaalisti ja itseasiassa enemm√§n, koska

  • aineenvaihdunta rakentaa ja muuttaa asioita hitaammin
  • paino nousee

Kylläm sterkatuilla ollaan tilanteessa, jossa ei voi voittaa. Laihdutuksessa leikataan mm. rasvoja, joka tulee aiheuttamaan ongelmia, sekä myös ruuan kokonaismäärää, joka tulee aiheuttamaan ongelmia. Toinen vaihtoehto on hyväksyä paksumpi koira.

Sian haimaa on annettu hinnan vuoksi, mutta kun nyt laskin päivähinnan, niin eipä taida ollakaan eroa jauheeseen. Eli siis voisi siirtyä antamaan lihaa ja jättää haiman pois. Annoksen koon laskemiseen olen käyttänyt ohjetta 2-5% koiran painosta, mutta siihen laskin mukaan sen haiman. Onko siis 2% liian vähän silloinkin kun puhutaan pelkästä lihasta ja unohdetaan se haima, vai mikä olisi nyrkkisääntö lihan määrälle?

Entä kun puhutaan terveestä koirasta, joka syö kotiruokaa eli lihan lisäksi vaikka puuroa, niin kuinka iso osuus lihaa täytyy olla, jotta voi käyttää Katiskan ohjeita lisien laskuun? Olettaen siis, että kun lihan määrää leikataan ja osa korvataan hiilareilla, niin lisien tarve varmaan muuttuu jossain kohtaa? Tämä vain teoreettisena kysymyksenä vähän aihetta sivuten kun lihan määrästä tuli puhe.

1 Like

Elli soitti äsken ja kertoi, että meidän koiralla on haimatulehdus arvolla 450.

Tässä kun alan aiheeseen perehtymään ja ilmeisesti keittämään koiralle puuroa, pitää kysyä yhtä ellin sanomaa asiaa:

Jos koira alkaa laihtumaan, annetaan sille b12-vitamiinia.

?

Mä en löydä näiden asioiden välille mitään yhteyttä :thinking: Varsinkin kun b12, folaatti yms oli normaalin rajoissa tai niiden yli, niin voisin olettaa, että ei koiralla ole imeytymisongelmia. Mihin sitä b12 annetaan?

Kysyin my√∂s, ett√§ kun koira t√§ll√§ hetkell√§ sy√∂ noin 80-90g rasvaa p√§iv√§ss√§ niin paljonko sit√§ rasvan m√§√§r√§√§ pit√§isi v√§hent√§√§. Ei osannut vastata, palasi aiheeseen ‚Äúantakaa ruoka useassa osassa‚ÄĚ.

Jee taas saa opiskella uusia asioita :woman_facepalming:

Ja ei, siltä elliltä ei pysty/muista/onnistu kysymään kaikkea :joy:

Edit. Nyt tiedän miksi ja milloin b12-vitamiinia annetaan, mutta en edelleenkään ymmärrä miten se sitä laihtumista ratkaisee.

Mutta pääsinpä purkamaan pahimmat elli-turhautumiset :see_no_evil:

Ei laihtumisella ja B12-vitamiinilla ole sinällään mitään yhteistä. B12-vajaus tulee kahdesta asiasta: haima ei eritä sisäistä tekijää (joka on haimatulehduksessa harvinaista) ja typeristä ruokavalioista. Eli koira ruokitaan tavalla, että sille ei voi tulla muuta kuin B12-puutos, ja samalla se laihtuu.

Syötä vaan puuroa. Buukkaa kuukauden kuluttua puhelinaika rajun laihtumisen takia, niin laitetaan sitten se ruokinta sellaiseksi kuin se täytyy olla. Ei hymiötä.

Joo ei todellakaan hymi√∂t√§, en keit√§. Tai vaikka keitt√§isin, niin se tulee nykyisen ruoan lis√§ksi, ei korvikkeeksi. T√§√§ oli jo toinen elli t√§n√§ vuonna joka jauhoi ruoan rasvan v√§hent√§misest√§. Vuoden sis√§√§n nelj√§s elli, joka ehdottaa koiran ruoan huononnusta koiran ‚Äúparantamiseksi‚ÄĚ.

Ihan vaan vituttaa. Ja erityisesti v√§sytt√§√§ jatkuvasti tapella ellej√§ vastaan. Kun tilanne on kuitenkin se, ett√§ tarvitaan l√§√§k√§ri√§ selvitt√§m√§√§n, miksi oireilu on luokkaa ‚Äėtodella paha‚Äô sek√§ l√§√§kkeiden saamiseksi. Silti tuntuu, ett√§ koira pysyisi terveemp√§n√§ ilman l√§√§k√§reit√§.

Koiralla on paino tippunut 1,5kg parin kuukauden aikana. Voi toki johtua ihan vaan pakkasista, mutta kohta alkaa huolestuttamaan, että johtuuko jostain vakavammasta. Ja pian on paino-puskurit käytetty.

‚ÄúNormaalisti suosittelen Hillsi√§ t√§mm√∂isess√§ tilanteessa, mutta koska on tiedossa, ett√§ Siirin vatsa ei n√§ist√§ pid√§, suosittelen vaihtamaan 17% naudanlihan 10%. My√∂s sei on hyv√§ vaihtoehto. Ja puuroa kaloreiden saamiseksi.‚ÄĚ

:expressionless:

Minulle on nyt tullut peräkkäin muutamakin asiakaskeissi, jossa eläinlääkäri on pelottanut omistajalta paskat housuihin miten koira menehtyy haimatulehdukseen suunnattoman herkästi, jos hiukankaan lipsutaan ruokaohjelmasta.

Ja sen jälkeen käy komento syöttää 10 % rasvalla olevaa klinikkaruokaa. Litalginia ei tietenkään anneta, koska se on niin tolkuton myrkky.

Tästä päästään kahteen eri aihelinjaan:

  • miksi niin monet el√§inl√§√§k√§rit ovat edelleen piittaamattomia kivulle
  • jos koira laihdutetaan hengilt√§, niin sill√§ ei ole mit√§√§n tekemist√§ haimatulehduksen riskien kanssa
1 Like

Hei! Meillä on tammikuussa 11 vuotta täyttävä itäsiperian laikka/venäläiseuroopalainen laikka/walesinspringerspanieli. Vuosi sitten alkoi oksentelemaan. Välillä oksensi heti ruuan syötyään. Vietiin lääkäriin ja todettiin haima tulehdus. Arvot olivat tosi korkeat. Sai ruuaksi tietty Royal Canin low fat. Tilanne rauhoittui ja oli jopa kuukauden tauko ettei oksentanut. Oli jonkin verran ylipainoa, ei kauhiasti. Nyt on läskit lähtenyt ja näyttää ihan hyvältä. Ajattelen vain ettei enempää sitten laihtuisi. Koira on aina syönyt nappulaa, ja meidän ruuan jämiä saanut nuolla lautaselta. Pähkinöitäkin sai, jälkeempäin ajatellen ei varmastikaan koirallee sopivia. Aika usein sai myös siankorvia. Nyt kun olen antanut pakasteena myytäviä kanapullia ja naudanlihaa, sekä keitettyä riisiä ja kanaa, alkoi taasen oksentelemaan ei nyt kovin montaa kertaa mut kuiteski. Olisikohan entsyymilisästä hyötyä. Outoa ettei liha pysy sisuksissa. Ripulia ei ole ollut. Harvoin on ollut vähän löysemmällä. Koira on aika helposti tressaantuva. Nytkin kun ulkona ilmat vaihtuu ja kun asumme omakotitalossa alkaa nurkat naksumaan ja paukkumaan, niin koira on aika hädissään mistä oikeen on kysymys. Kun lääkärissä kerroin tuosta tressi käytöksestä, sai siihen zylkene nimisiä pillereitä, kahden pillerin jälkeen ei suostunut niitä ottamaan ja oli huonovointinen ja taas oksensi. Jostain luin että haimatulehdus voi tulla stressaamisesta. Pitääköhän oikein paikkaansa? Ai niin koira syö kaksi kertaa päivässä.

Jäi tuosta viestistä pois. Vaikka korkeat haima-arvot koiralla. Ei ole ollut kuumetta ja muutenkin on tosi leikkisä ja iloinen

@Pirkko_Hyvönen Miksi et siirrä sitä takaisin sille ruualle mitä sai ennen kuin haimatulehdus tuli? Ja jos sillä on edelleen haimatulehdus vuoden jälkeen, niin se on sitten krooninen eikä enää parane. Ei se iso juttu ole.

Entsyymit ei tee mitään vatsalaukussa, joten ei ne oksentamiseen auta. Jotenkin tuntuu siltä, että nykyinen oksentaminen voi olla ihan oma juttunsa muutenkin.

Ok! Täytynee hakea sitä ruokaa mitä ennenkin sai eikä tosiaan miettiä uusia sävellyksiä. Kuitenkin syönyt samaa ruokaa kymmenisen vuotta ongelmitta. Jokin asian vuoksihan tuo laukesi, vaan eihän ruoka sitä saa aikaan.

Nimenomaan: ruoka sitä ei laukaissut. Eikä ylläpidä.

Haimatulehdusta hoidetaan ulkoisten oireiden mukaan. Jos koira sietää sille tuttua ruokaa, ja voi sillä siedettävän hyvin, niin vaihtamiselle ei ole mitään syytä.

Sitten jos se ei sovi, niin voi alkaa miettimään mikä saattaisi sopia, ja miksi sopimattomat eivät sovi.

Kiitos vastauksesta !

Voiko haimalipaasiarvon roikkuminen rajatapausarvoissa kertoa kroonisesta haimatulehduksessa? Lieviä haimaan sopivia oireita ajoittain on.

Periaatteessa voi, mutta luultavammin ei. Ensinnäkään ne rajat ei ole ehdottomia, ne on tyypillisiä, joten yksilöeroja on. Toiseksi lipaasiarvo reagoi muihinkin asioihin, kuten vaikka määrättyihin suolistotulehduksiin. Tai sappirakon ongelmiin.

Mutta eihän sillä ole merkitystä. Vaikka se olisi krooninen, niin mikään ei muutu. Ruoka vaan haetaan mahdollisimman oireperusteisesti.

Sappirakon ongelmia poissuljettu ultralla, samoin otettu laajasti veriä sisuskaluista, jotka kaikki ok. Lipaasiarvo tosiaan lähes siellä haimatulehduksen puolella ja TLI yli asteikon. Näillä saatiin dg haimatulehdus.

Ruokintaa olen fiksannut. Saa nyt melko perus ylläpitonappulaa, ja pienen määrän kypsää hevosen maksaa useana päivänä viikossa. Ruuansulatusentsyymeistä hyötyy, joten niitä saa ruuan mukana. Kokeilin yhtä ruokintakertaa, mutta ruuan jälkeen oli toooosi huonovointinen, kahdella ruokinnalla voi päällepäin paremmin, tiedä sitten miten paljon enemmän haima syö itseään. Ennen sai osan ruuasta kypsää lihaa (noin 1/3) mutta tuntui helpommalta siirtyä kokonaan nappulaan. Nimenomaan tuntui, en tiedä onko sillä käytännön merkitystä.

Ei ole laihtunut, peräpäästä tulee ihan priimaa tavaraa nyt näillä eväillä.
Kipuja on, mutta niihin hyvät lääkkeet (Litalgin + Tramal). Eikä taida ruokinta kuitenkaan tuota kipua poistaakaan noin vain.

Kysymys lyhyesti: Jos suolisto tuntuu nyt pelittävän normaalisti, niin en taida voida ruokinnalla tehdä juuri muuta?

Et. Tietysti edellytyksellä, että suoliston normaali toiminta pitää sisällään myös sen, että akuutteja kipuiluja ei ole. Jos on, niin se hoituu Litalginilla.