Sähkön ja energian hinta

5.12. Ja Etelä-Suomessa on -17 astetta. Itseasiassa ollut -10 tietämissä jo kohta kaksi viikko ja säätiedotusten mukaan mennään sellaiset 8 päivää lisää lähempänä -20 kuin -10. Kymmenennen päivän kohdalla palataan nollan tuntumaan.

Tuo pakkanen tuli täällä paljaaseen maahan. Nyt menee routa syvälle.

Se, että on kylmää, ei ole ihan poikkeuksellista, vaikka nuo asteet täällä etelä-rannikon tuntumassa ovat harvinaisia, ja varsinkin marras/joulukuun vaihteessa.

Mutta se, että heti kun alkoi viilenemään ja sähkön hinta pomppasi taivaaseen, vituttaa ja suuresti. Tämä on nimittäin hieman suurempi ongelma kuin Fortumin idioottimaiset ja jatkuvat hinnankorotukset sen jälkeen kun kepu ja kokoomus päättivät myydä sen yksityisille.

Toki Fortumin hinnankorotukset sattuvat eniten meidän lompakkoon. Mutta energian hinnan nykyinen pörssisäätely pahentaa tilannetta.

Hieman samaa kuin että Neste ja muut öljy-yhtiöt nostavat hintoja, paitsi kun barrelihinta nousee eikä vaikuta varastoissa olevaan, aina kun kesälomakausi alkaa ja autot liikkuvat enemmän — ja idiootit autoilijat kuvittelevat, että polttonesteiden verotuksella olisi asiassa jotain roolia; ei verot ole enää aikoihin olleet merkityksellisessä roolissa siinä, että litra maksaa yli 2 euroa.

Minua vituttaa suomalainen ydinvoima. Oikeammin sen puute. Siinäkin vaiheessa kun saadaan ydinvoimala käyttöön sellaiset 12 vuotta myöhässä ja niin suurella budjettiylityksellä, että joku Turun Lokomon silta tai Helsigin metro ovat kahvirahoja, niin se ei laske Suomessa energian hintaa. Se nostaa.

Nyt täytyy muistaa, että ydinvoima rakennetaan Suomessa vahvasti yhteiskunnan tuella. Siis verorahoilla. Sen jälkeen samat veronmaksajat maksavat entistä enemmän edullisemmasta sähköstä, koska

  • omistajan täytyy saada enemmän voittoa, koska rakentaminen viivästyi
  • sijoittajien täytyy saada nopeammin tuottonsa, koska rakentaminenkin viivästyi
  • sähkön myynti pois Suomesta on parempi bisnes kuin Suomeen myynti

Täytyy varmaan olla Hankenin käynyt, että kykenee ymmärtämään miksi Pohjois-Ruotsi aiheuttaa se, että joudun maksamaan ihan perkeleellisen paljon enemmän sähköstä aikana, jolloin on pakko kuluttaa sähköä.

Se ei ole nyt valintakysymys kuten vaikka kaupungissa tai Ikean parkkipaikalla Teslan lataaminen. Ihan sivujuonne — repesin naurusta kun Tesla oli Nummelan Lidlin latauspaikalla; ihan saa itsekseen hahmotella mikä siinä yhtälössä oli niin huvittavaa.

Puutakaan ei saisi polttaa, koska pienhiukkaset ja ilmastonmuutos. Mutta aletaan olla kohta tilanteessa, että vaihtoehtoja ei ole. Meillä alkaa nimittäin nyt kuukauden energialasku lähestyä rajaa, jossa yksi ihminen on talvikaudet töissä vain sähkölaskun takia.

1 Like

Hesarissa oli eilen mielipidekirjoitus aiheesta sähkön hinta ja sähköautot: sähköautoja on lobattu kuluttajille myös sillä idealla, että sähkö on halvempaa kuin bensa. Kirjoittaja pohti, että noinkohan on enää ensi vuonna, varmaan parempi pistää sähköauton hankintasuunnitelma jäihin :+1:

Me ollaan aina välillä pohdittu omakotitalon ostamista. Ei houkuta, koska lainanlyhennysten lisäksi pitäisi olla varaa hiton moneen muuhunkin taloon liittyvään asiaan, yhtenä isoimpana menona lämmitys.

Tsekkaan säännöllisesti onko lähialueilla omakotitaloja vuokrattavan. Muutamaan otteeseen on ollut vuokrabudjettiin mahtuva tapaus, joissa on sijaintikin ollut sellainen, ettei tarvitsisi toista autoa. Mutta lämmityskustannukset. Ei pysty.

Oi tätä onnen ja autuuden hetkeä… Vilkaisin säätiedotuksen ja kun viikon vielä saisi käpristeltyä, niin sitten helpottaa.

Ja taatusi samana päivänä kun pakkanen menee perseelleen, niin sähkön hinta tipahtaa. Ja nousee taas joulun aatonaattona.