Sää ja talvi

Marraskuun loppu Etelä-Suomessa. On ollut viikon verran pakkasta välillä -5 … -10 astetta. 10 päivän säätiedotus lupaa samanlaista keliä ainakin 10 päiväksi eteenpäin. Parina päivänä tulee hieman lunta — vaikka joku hemmetin Iltis uhkailee taas jollan lumiapokalypsillä.

Pakkanen tulee siis paljaaseen maahan. Juuri ennen pakkasia satoi useampana päivänä vettä. Tuo tarkoittaa yhtä asiaa: tänä vuonna routa menee syvälle ja vielä vähän lisää.

Siitä on aikaa kun etelässä oli miinusasteiden suhteen talvi jo ennen joulukuun alkua. Mutta onhan se niiiiiin kiva, että ei tule kuraa sisälle…

kuva

Etelässä luistelijat tekevät palvontamenoja, että lunta ei tulisikaan. Järvissä on jo jääkansi, vaikka ei se pilkkijää kestäkään (taatusti ensimmäiset kalastajien hukkumiset ovat vain päivien päässä). Jos kelit jatkuvat, niin ensimmäiset matkaluistelijat pääsevät ns. puhtaalle jäälle, tai ainakin melkein, kohtuu nopeastikin.

Minä en niin piittaisi jäätyneistä vesistä ja talven ihmemaasta. Kuraa tai ei, niin plusasteet on mukavampia, ja meidän sähkölasku olisi matalampi.