Ruokavirasto: Eläinjalostukseen liittyvän eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanon tehostaminen (osa II)

Ruokavirasto on julkaissut lausunnon Luken kanssa eläinsuojelulain muutoksiin liittyen. Aiheena on koirien jalostuksen haitat ja mitä työkaluja viranomaisillä on puuttua asiaan.

Kyseessä ei siis ole lainsäädännön muutosehdotus, vaan lähinnä yhden sidosryhmän pohdintaam

Kun sanotaan, että se on Ruokaviraston lausunto, niin sillä kylläkin tarkoitetaan, että kyseessä on Riitta Kempen ja Katariina Mäen näkymys asiasta. Kempe ei ole kovinkaan profiloitunut jalostusasioissa ja Mäki on jo pitkään halunnut jalostuksen poistamista ja siirtymistä sekarotuistuotantoon (kyllä, oma mielipide).

Lausunnossa on paljon aitoja kipukohtia, mutta sinne on ujutettu mukaan myös melkoisesti idealistisempaa tulkintaa yrittämällä esittää asioita aitoina jalostusongelmina, joihin pitäisi puuttua viranomaisvoimin.

Vaikka asioita ei saisikaan miettiä rahan kautta, niin vaatimuspalettiin ympätyt geneettiset tutkimukset tekisivät mielenkiintoisen iloisen rahavirran muutamalla labralle ja lähetteet tekevälle eläinlääkärille – en minä aidosti laskenut, mutta takaraivon sisäinen laskuri huutaa tonnia tällä hetkellä.

Se, että onko todellakin pakko siirtyä viranomaisvalvontaan, että jalostus saataisiin muutamassa rodussa kuriin, on aidosti pohdittava asia.

Paperin koko lähestymistapa oli puhtaasti Kennelliitosidonnainen. Jotenkin tuli fiilis, että jostain syystä sekarotuis- ja risteytysmarkkinat ohitettiin täysin. Ja taas siirrytään puhtaasti mielipidelinjalle: en pysty siirtämään syrjään kaihertavaa ajatusta, että takana on nimenomaan Mäki ja hänen näkemyksensä.

Ulkomuototuomari Tiina Taulos, jonka kasvatuspakkiin kuuluvat bostoninterrieri, mopso ja ranskanbulldog, vastustaa roturisteyksyksiä, koska ne ovat sekarotuisia.

Olen allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen, jossa nimenomaan kasvatan puhdasrotuisia, terveitä ja yhteiskuntakelpoisia koiria

Niin. Hienoa. Ottaen huomioon, että koko kasvatustyö perustuu kolmeen ehkä ongelmallisimpaan rotuun mitä koirakartasta löydetään, niin onhan se hyvä, että on allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen.

Ylen haastetattelu

Kasvattajat: Lyttynaamojen ongelmat tuttuja, mutta haluamme valvonnan koskevan myös rekisteröimättömiä koiria

Tosin taitaa hiukan lipsahtaa mielestä, että tuo rotukolmikko on taustoiltaan sekarotuinen.

Tänään keskusteltiin aiheesta, ja meillä oli kohtuullinen konsensus työkaluista, joilla asia saadaan korjattua nopeasti:

  • riskirodut eivät saa vakuutusta
  • keisarinleikkaus, hengitystieleikkaukset jne. rotuongelmiin liittyvät operaatiot ovat 3x listahinta

Ongelma on siinä, että pentujen hinta on niin korkea, että paskaa kannattaa tuottaa. Se maksaa silti itsensä takaisin – varsinkin kun toiminta on verotonta ja alvitonta.

Jos kulupuoli nostetaan ylös, niin asiakkaat alkavat äkkiä etsimään itselleen toista rotua.

Tiina Taulokselta puuttui tuosta vain englanninbuldoggi, niin jalostettavien puhdasrotuisten ryhmä olisi ollut täydellinen :smiley:.

Englanninbulldogin rakenne on… jotain. Mutta mielenkiintoista on sinänsä se, että asiakkaana olleet ovat vastanneet ruokintamuutoksiin pääosin hyvin. Samaa ei voi sanoa kaikista terveempänä pidetyistä.

1 Like