Royal Canin vs. Golden Eagle

Katiskan naamaryhmässä on ketju aiheesta “Royal Canin vai Golden Eagle”. Itse pidän moista vastakkain asettelua täysin turhana, koska siinä verrataan silloin eri brändejä, ei ruokia. Mutta ihmiset tykkää. Kai se on sitten aiheena riittävän helppo, koska siinä ei tarvitse ajatella :smile:

Mutta onko RC sama asia kuin puppy-ruuat? Vai onko RC sama asia kuin turhaakin turhemmat hyporuuat? Itseasiassa tuo asettelu oli helpompi kuin löytää vastaavaa Golden Eaglen tarjonnasta.

Verrataan paria ruokaa (koska en ymmärrä miten brändejä voisi verrata, myynneilläkö?)

Royal Canin Medium Puppy ja valmistusaineet:

Kuivattu siipikarjanvalkuainen, eläinrasvat, kuivattu naudan- ja sianlihavalkuainen*, maissi, vehnäjauho, juurikaskuitu, riisi, maissijauho, vehnä, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, maissigluteeni, kasvivalkuaisuute*, kivennäisaineet, kalaöljy, hiivat, soijaöljy, frukto-oligosakkaridit (0,34 %), hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde), hiivauutteet (beetaglukaanien lähde), isosamettikukkauute

Golden Eagle Holistic Puppy Formula ja valmistusaineet:

Kananlihajauho (>25%), tumma täysjyväriisi, valkoinen täysjyväriisi, kananrasva (säilötty vitamiinein), peruna, kaurapuuro, porsaanlihajauho (>5%), kananmuna (>3%), lohi (>3%), kokojyvä pellavansiemen, tomaattimurska, juurikasjauho, herne, porkkana, alfalfa, lohiöljy, kananmaksakastike, suola (natrox), merilevä, yucca, glukosamiini, kondroitiini, omena, karpalo, seleeni, inuliini, betakarotiini, L-karnitiini, beetaglukaani, FOS (>550 mg/kg), MOS (>550 mg/kg), maitohappobakteerit Bacillus Acidophilus (DSM 13241) ja Enterococcus Faecium (DSM 10663), (1*10^9 CFU/g), vitamiinit ja hivenaineet.

Golden Eagle häviää kylläkin tämän vertailun. Joku voi pelästyä Royal Caninin maissia, minä taasen pelästys GE:n tapaa pilkkoa riisit kahteen osaan, käyttää kaurapuuroa (oikeasti - kuivamuonassa?), kasvattaa proteiinia herneellä ja sinimailasella (joka on toki hevosille toimiva, mutta ymmärtääkseni tämän piti olla koirantuokaa. Ärsyttävää on yrittää mielikuvamarkkinoida alle 30 % lihamäärää lapsellisilla määrillä possua, lohta ja kananmunaa (aika hassu tuo kananmuna, eikö noilla kikkailuilla saatukaan tarpeeksi protskua?).

Ja sitten proteiini ja rasva:

  • RC Puppy: 32/20
  • GE Puppy: 27/17

Vilkaistaan paria aikuisten ruokaa:

Royal Canin Sporting Life Energy 4800 ja valmistusaineet:

Kuivattu siipikarjanvalkuainen, eläinrasvat, riisi, kasvivalkuaisuute*, hydrolysoidut eläinvalkuaiset, juurikaskuitu, kasvikuidut, kalaöljy, kivennäisaineet, soijaöljy, psylliumin kuoret ja siemenet (1%), isosamettikukkauute (luteiinin lähde), hydrolysoitu hiiva (mannaanioligosakkaridien lähde (0,2%)), äyriäishydrolysaatti (glukosamiinin lähde), rustohydrolysaatti (kondroitiinin lähde)

Ruuassa ei ole sitten milligrammaakaan glukosamiinia tai kondroitiinisulfaattia. Se, että kasviproteiinien isolaatti löytyy turhan alusta, ei ole sinällään kivaa. Mutta toisaalta, se lisää sulavuutta, Kala- ja soijaöljy ovat tuomassa omega-3 rasvahappoja, ja soijan kanssa läträäminen on mielenkiintoinen valinta. Ja ihan turha, koiralle.

Golden Eagle Holistic Power ja valmostusaineet:

Kananlihajauho, tumma täysjyväriisi, valkoinen täysjyväriisi, kananrasva (säilötty vitamiinein), kaurapuuro, peruna, porsaanlihajauho, kokojyvä pellavansiemen, tomaattimurska, juurikasjauho, kananmuna, lohi, herne, porkkana, alfalfa, lohiöljy, kananmaksakastike, merilevä, suola (natrox), yucca, glukosamiini, kondroitin, omena, karpalo, seleeni, inuliini, beta-karotiini, L-karnitiini, beta glukaani, fructo-oligosachariini, maitohappobakteerit (lichenformis, subtillis, acidophilus, e.faecium, phytase), vitamiinit ja hivenaineet

Kannattaa verrata tätä penturuokaan… Se, että aikuisten aktiivi on samaa kuin penturuoka, ei ole uusi keksintö. Niin se on aina ollut. Mutta se, että tehdään kopio ainoastaan muuttamalla hieman suhteita, että ollaan saatu pari prosenttiyksikköä enemmän proteiineja ja rasvaa, taasen on… aika innovatiivista.

Ilkeämpi voisi kysyä, että koska analyysitiedot mahtuvat sallittuihin toleransseihin, niin paljonko on aidosti muuttunut – paitsi säkkipainatukset.

Ja sitten ne oleelliset prosentit:

  • RC 4800: 32/30
  • GE Active: 30/20

Jos aitoa energiaruokaa hakee, eikä vain penturuokakloonia, niin onhan RC 4800 ihan eri planeetalta kuin GE,

RC:lle naureskellaan usein roturuokien takia. Syytä onkin. GE:lle saisi nauraa vähintään yhtä paljon heidän holistisuutensa kautta, löytyy pari muutakin mielikuva vedätystä,

Usein päivitellään RC:n vähittäiskaupalle hankalaa valikoimamäärää. Hyllytilaa palaa paljon äkkiä, varsinkin jos jonkun määrätyn rodun edustaja haluaa ehdottomasti valkoisen pikkukoirien semi-aktiivista senioriruokaa sellaisessa pussikoossa, jota kukaan muu talousalueella ei käytä. Mutta jos verrataan GE:n valikoimaan, niin siellä vasta vaihtelua piisaa. Oikeammin, piisaa mielikuvaa vaihtelusta.

En jaksa uhrata aiheeseen vapaa-aikaani tämän enempää. On aivan se ja sama mikä ruuista otetaan vertailuun, niin koko ajan ollaan samassa. Varsinaista oleellista eroa kokonaisuus huomioiden ei ole, sen sijaan yksittäisissä asioissa kylläkin – enkä ainakaan itse nostaisi Golden Eaglea niiden perusteella ykköseksi.

Eikun… eihän ketju ollutkaan Katiskassa, vaan kuivamuonaryhmässä. Onko se niin tarkkaa :smile: