Retkituoli rinkkaan mukaan

En tiedä muista, mutta minä en nauti retkeilystä sateessa, maastossa yöpymisestä kylmillä keleillä, melomisesta vastatuulessa enkä varsinkaan leirillä istumisesta kivien ja kantojen päällä. Sanokaa vaan ihan vapaasti silkkiperseeksi, mutta asiat ja olosuhteet saa olla mukaviakin, eikä kurjuuden ja kärsimyksen maksimointi tee retkeilystä ja vaelluksesta parempaa.

Siksi ostin retkituolin. Osa kutsuu niitä telttatuoleiksi, jota en ole koskaan ymmärtänyt, koska ei niillä teltoissa istuta.

Perinteinen tapa on kuljettaa mukana jotain istuma-alustaa, usein solukumista. Enemmän tyylitietoiset ostavat ihan erikseen pefletiksi valmistetun, jossa on lisäksi foliomainen pinta estämään kylmää.

Kirkas pinta ei tule maata vastaan…

Oli kyseessä sitten istuma-alusta tai makuualusta, niin se foliopinta tulee takapuolta tai selkää vastaan. Edelleenkin tapaa ihmisiä, jotka olettavat se eristävän kylmää vastaan estämällä kylmän hohkaamisen maasta päin. Ei se niin toimi, vaan juurikin päinnvastoin.

Lämpö kulkee lämpimästä kylmään. Kylmä, joka on lämmön puutetta, ei liiku kylmästä lämpimään. Foliopinnoitteen tarkoitus on heijastaa oman kehon lämpö takaisin ahteriin tai kroppaan, ja sitä kautta, jos ei ihan estää, niin ainakin vähentää palelemista.

Niiden etu on keveys. Ja oikein muuta etua tai iloa niistä ei ole. Mukavuutta varten on olemassa sellainen keksintö kuin tuoli.

Kun puhutaan rinkan kanssa liikkumisesta, niin retkituolin pitäisi mahtua tavalla tai toisella rinkkaan, eikä painoakaan saisi olla aivan tuhottomasti. Vaunulla tai autolla liikkuessa on aivan sama, ja silloin kannattaakin ostaa sellainen isompi taitettava — mukitelineillä tai ilman.

Koska amerikkalainen thru hiker kulttuuri ja heihin liitetty ultra/ultra light -tapa määrittää suunnilleen kaiken mitä Suomessa päiväretkeilijätkin ostavat, ja koska he innostuivat retkituoleista, niin ainoa katu-uskottava brändi on Helinox.

Thru hikerit ja hype…

Thru hikerit, ainakin he, joilla on Youtube-kanava, mainostavat huomattavan pitkälle aina samoja tuotteita. Takana on osaksi kunnioitettavan fiksua markkinointia valmistajien puolelta, osaksi ihmisten laumasieluisuutta — joka on muuten jenkeissä aivan omalla tasollaan.

Mutta siksi kaikilla on Helinoxin tuolit. Kaikilla on jalassa Altran polkujuoksukengät. Kaikkilla on Sawyerin vedensuodatin. Kaikilla on suunnilleen samat muutkin varusteet, yleensä kahden valmistajan ympärillä, jotka kopioivat toistensa tuotelinjoja.

Ja sitten niitä ostavat suomalaisetkin, koska amerikkalaiset thru hikerit.

Helinox on kallis kuin fan, minusta moisessa satasen tai yli oleva hintalappu on rajua liioittelua. En ikinä suostu uskomaan, että tuossa laatu kohtaa hinnan.

Koska kysyntää löytyy, niin somessa markkinoidaan aktiivisella kampanjalla kopiotuotetta, joka on muutaman kympin edullisempi — merkki on Kilo.

Ja kuten aina, niin samoille apajilla hyökkäävät sitten halpavalmistajatkin. Joilla muuten saattaa olla parempi kate kuin brändipuolella, ja niissäkin voidaan kysyä, että kohtaako tosiaan laatu alemman hintalapun…

Facebookissa törmäsin Stadiumin tarjoukseen. En suuremmin koskaan osta heiltä mitään, koska normihintoihin ei ole varaa, outlet-tuotteet ovat yleensä kääpiöille tai jotain muuta, joka ei sovi kenellekään, tai sitten he eivät edes vaivaudu laittamaan kokotietoja. Olisin saattanut ostaa heiltä märkäpuvun 3/4 pituisen, mutta ainoa mitä kertoivat mitoituksesta oli, että koot ovat miesten kokoja. Ihan kiva, eikä kerro minkä kokoinen M tai L oikeasti on.

Takaisin tuoliin. Stadium myi kuluttajahinnaltaan Kilon hintaluokassa olevaa tuolia. Merkki oli joku mitäänsanomaton Trekmates. Mutta hinta oli siinä vaiheessa 29,90 joten otin riskin pettymisestä ja ostin sen.

Stadium on näämmä yksi nopeimmista lähettämään mailiin ilmoitukset postituksesta jne. Mutta tavaran saapuminen kesti aivan yhtä kauan kuin muillakin Ruotsista postittavilla (en tiedä lähettääkö Stadium Ruotsista, mutta olettaisin näin).

Tuoli on ulkonäöllisesti tismalleen samanlainen kuin kaikilla muillakin:

Runko on koottu kuin telttapaalut, eli sisällä olevat kumilangat ohjaa ne oikeisiin paikkoihin. Sitten vaan pujotetaan kankaan taskut putkenpäihin ja se on siinä. Hieman jouduin käyttämään voimaa, että sain putket kankaan taskuihin, mutta ei siinä muutoin sen ihmeempää ollut.

Kokemustahan moisesta ei ole yhtä koeistuntaa enempää. Maailman tukevin se ei ole, mutta ei se kiikkeräkään ollut. Minulla on omat epäilyni kuinka hyvin jalkojen tassut estävät vajoamiseen hiekkaan, mutta jos moisella alueella leiriytyy, niin laittaa vaikka sukat alle.

Matala tuo on, mutta niinhän ne ovat kaikki. Korkeus vaatisi hieman erilaisen rakenteen ja materiaalia rutkasti enemmän, jolloin myös kuljetettavuus kärsisi. On se tuollaisenakin parempi kuin kannonnokka. 40 sentin istumakorkeus on toki matala, mutta korkeampi, ja mukavampi, kuin maassa nököttäminen.

En minä tuossa välttämättä syödä kuitenkaan haluaisi. Ruuanlaitosta puhumattakaan.

Huomattavasti kallimpaa Helinoxia on arvosteltu siitä, että pullo/tölkkitaskua ei ole. Kaipa he rakentavat siitä maksullisen päivityksen, kuten että paremmista jalkatassuista joutuu maksamaan erikseen, mutta minä en suoraan sanottuna ole koskaan oivaltanut moisten hyötyä — vaikka tässä sellainen onkin. Ei ne näppäriä ole kuin jossain jenkkifilmeissä, jossa tuotantohenkilökunta tulee siivoamaan jäljet, kun juoma on maassa joko tuolin kaatuessa tai kun tölkkiä yrittää koukkia kainalonsa alta.

Minä olen vartalon rakenteeltani aika normaali, näin uskoihin. Mainosten mukaan istuimen leveys on 58 cm. Voi olla, voi olla olemattakin, koska en mitannut. Mutta minun takapuoleni farkut jalassa on ehdottomasti levein mitä tuohon kannattaa tunkea. Jos leveys olisi ollut vaikka vain sentin enemmän, niin olisin saattanut saada paineen tunnun pois lantiolta.

Samaten joku painoi hieman selässä, aivan kuin sauma. En nähnyt vaivaa analysoida sitä enempää, koska ulkona alkoi tihuttamaan.

Paketoituna se on tyypillinen neliskanttinen pötkö. Noin 35 senttiä pitkä, ja ehkä 12 senttiä kanttinsa. Ei mahdoton järkäle, mutta ei missään nimessä pienikään.

Periaatteessa sen saattaisi saada pakattua hieman pienempään, mutta putkethan se tilan varastavat, ja ne ovat mitä ovat.

Stadium kertoo painoksi 1,2 kg, mutta luultavasti he ovat valinneet helpoimman tien olematta piittaamatta miten asiakkat painon ehkä suhtautuvat — tai ehkä he tosiaan tietävät, että tuossa hintaluokassa painosta ei piitata. Mutta tuo paino pitänee sisällään pakkauspahvit, ja se on asetettu pelkästään rahdin hinnoittelua varten.

Minulla vaaka ilmoitti tuolin ja säilytyspussin painoksi 960 grammaa.

Vertailuksi — Helinoxin vastaava malli Chair One painaa saman ja paketti on myös senteiltään samanlainen. Heidän light-mallinsa Chair Zero painaa puolen kiloa vähemmän, on matalampi ja istuimen leveys on enemmältikin neitisarjaa eli 52 senttiä — kun minusta 58 oli ikkiriikkisen kapea, niin en tiedä miten saisin ahterini mahdutettu 6 senttiä kapeampaan.