Tarkkaan ottaen siis meillä on Jetboil MiniMo.
Litran kattila, joka on sen verran matala ja leveä, että siitä mahtuu syömään lusikalla. Plus säädettävä liekki. Sen pointti on aika pitkälle siinä, että se on enemmän kuin vain vedenkeitin. Sillä voi tehdä myös ruokaa. Toki se keittää vedenkin nopeasti — puoli litraa kiehuu 2 - 3 minuutissa,tuulesta riippuen — mutta jos tarve on vain veden keittäminen, niin ei silloin olisi kannattanut noin 130 euroa maksaa (hintavertailu kannattaa, noissaKIN on aika paljon hinttahaitaria).
Pelkkään vedenkeittoon järkevämpi ostos, ehkä, olisi MSR PocketRocket:
Kaasua ei voi huomioida hintavertailussa, koska se tarvitaan kaasulaitteissa aina ja samat kanisterit sopivat kaikkiin. Mutta muu sitten täytyykin. Nimittäin PocketRocketin päälle tulee sitten vielä kattila ja lautanen (tosin, lautasta ei kannata miettiä, kun ne ei oikein mitään maksa eikä paina).
Joten jos ostaa satsin, jossa on mukana litran kattila ja kahva, niin ollaan aika samoissa hinnoissa. MSR haluaa lisäksi jonkun tuen kaasupatruunan alle, vaikka ei pakollinen olekaan — ja siihen voi ostaa vaikka Jetboilin tuen. Mutta silloin ollaan samoissa hinnoissa perustavaroissa kuin Jetboilin kanssa, mutta voittaa muutaman (merkityksettömän) gramman.
Yksi ero on. Jetboil sietää kovakin tuulen, mutta Pocketrocket ei keitä mitään ilman tuulensuojaa jo ihan tavallisellakin tuulosella.
Makuasioita, ja jokaisella merkillä on kannattajansa. Yksi asia on kuitenkin varma. Risupolttimet ovat sellaisille, jotka haluavat harrastaa tulentekoa. Nimittäin ennenkuin risupolttimen saa edes sytytettyä — jos ylipäätään avotulen teko on sallittua — niin Jetboilin omistaja seuraa tulusten napsuttelua märkiin risuihin höyryävän kuuma kahvi näpeissään.
Käytiin normaalisti kaupassa ja vilkaisin saman pikariisien tarjontaa. En nyt puhu niistä wannabe-pikariiseistä, jotka mukamas kypsyvät 10 minuutissa, vaan kahden minuutin keittoa pyytäviä. Olihan niissä valikoimaa, mutta ovatko hinnat nousseet viime vuosina vai onko vika kylän K-kauppiaassa? Nopea päässälasku nimittäin paljastaa, että syön ravintolassa suunnilleen samassa hintaluokassa kuin mitä kahden ihmisen retkiruokakattaus maksaa.
Ne valmiit kuivatut erikoissapuskat ovat vielä naurettavammissa hinnoissa. Mutta ne ovat aina olleet kalliita.
Minna oli hieman sitä mielipuolta, että minulla alkaa mopo keulimaan. Kun Jetboil on vedenkeitin, ei ruuanlaittotyökalu. En nyt sano, että järkytyin, mutta kyllä minä hieman sydämentykytystä sain. Ilmeisesti joululahjan syvin merkitys on mennyt ohi. Sen kanssa nimittäin tullaan tekemään ruokaa. Toki ne kaikki tulevat olemaan patatyyppisiä mössöruokia — ainakin siihen asti, että ostan paistinpannun ja Minna tosiaan saa kalastettua kalaakin — mutta ruokaa yhtäkaikki.
Minna mielestä meille riittäisi ihan hyvin Blå Bandin sellaiset purkit, joihin vaan lisätään vettä ja odotetaan. Itseasiassa ne menevät lisukkeina, osa on jopa siedettävän makuisia, tai hätätapauksessa välipalana — mutta että täysi ateria?
Tästä aiheestä tullaan vielä meidän huushollissa keskustelemaan… Mitkä teidän henkilökohtaiset preferenssinne ovat retki/vaellussyömisen suhteen? Toki siihen vaikuttaa hieman sekin, että ollaanko kairassa kaksi viikkoa vai tehdäänkö yönylireissu (silti en ole koskaan tajunnut grammojen ynnäämistä ruuassa, kun ei se paino sieltä selkään tule).
Mistä päästään nykyiseen murheenaiheeseeni: kananmuniin, ja nimenomaan raakoihin. Kuivatut eivät vaan houkuttele ja hieman arveluttaa pulloon tai purkkiin rikotut, varsinkin kesällä. Ne muoviset kennot ovat yksi vaihtoehto, mutta oikeastiko munat pysyvät niissä ehjinä, kun tipauttaa rinkan maahan?