ūüÜė Retkeilij√§n ja vaeltajan h√§t√§pakkaus

Hätäpakkaus (emergency kit) on minulle hyvinkin vieras asia. Ymmärrän sen konseptin, mutta en ole koskaan koennut tarvitsevani moista. Nuorempana ei piitannut ja vanhempana liikkuminen rajoittuu hyvinkin… urbaanistyyppisiin ympäristöihin.

Mikä on hätäpaukkaus?

Hätäpakkaus on pieni satsi ehdottomasti pakollisia tavaroita, joita tarvitaan lyhyellä aikavälillä henkiinjäämiseen tilanteissa, joissa ollaan eksytty, tavarat on hukattu ja ilmasto on potentiaalisesti tappava, tai ainakin perin vittumainen.

Yksi oleellinen ero vaikka ensiapupakkaukseen kuitenkin on. Ensiapupakettia voi ja saa käyttää aina kun hiukankaan tarvitaan ja sitä sitten täydennetään aina vaelluksen jälkeen. Hätäpakettiin sen sijaan ei kosketa, ellei ole aito ja todellinen hätä. Paketti aukaistaan kerran vuodessa ja vaihdetaan mahdollisesti kärsineet tuotteet tuoreempiin.

Nuo huomioiden pakkauksia pitäisi olla kaksi erilaista: kesäisemmille kausille ja talvisempaan ympäristöön. Kesällä ehdoton edellytys on saada vettä, joka on useimmiten kohtuullisen helppoa. Talvella taasen täytyy saada suojaa ja lämpöä, ja kun on lämpöä, niin on vettäkin.

Vuodenaikapaketin kylkeen tarvittaisiin lisäksi jonkinlainen signaalilaite etsijöitä varten.

Hätäpaukkauksessa on selvä ero muihin turvatavaroihin verrattuna. Virtapankki puhelinta varten kuuluu normivarusteisiin, jolla saadaan hieman turvallisuuden tunnetta lisää. Ja jos liikkuu alueilla, joissa ei ole kenttää, tai rikkoo puhelimen, niin Garmin InReach tai joku sen kilpailijoista olisi mukava, kun eksyy tai istuu keskellä korpea nilkka murtuneena.

Kun jokin tavara on mukana siksi, että se mahtuu rinkkaan ja auttaa ongelmissa, niin kyseessä on normaali peruspainoon kuuluva asia. Hätäpakkaus on käytössä sitten kun kaikki muu pettää ja ollaan niin sanotusti kaulaa myöten ongelmissa ja haiseva tavara lennähti tuulettimeen kunnolla.

SOS/hätäviestimet

H√§t√§viestimet ovat vaan perin kalliita. Harvempi maksaa laitteesta, jota ei ole tarkoitus k√§ytt√§√§, ostohintana 500 euron molemmin puolin. Siihen p√§√§lle tulee sitten kuukausimaksut, alkaen 15 euroa kuukausi ‚ÄĒ jolla saa k√§yt√§nn√∂ss√§ vain SOS-nappulan ja muutaman tekstiviestin. Jos jotain hy√∂ty√§ kaipaa, niin ollaan hintaluokassa 50 euroa kuukausi.

Mutta jos harrastaa korpimailla vaeltamista, niin SOS-laitteen hankkiminen saattaa olla hinnasta huolimatta fiksu hankinta. Hieman kuin että hyvästä pelastus- tai kelluntaliivistä kannattaa maksaa, vaikka vesihommissa ei olisikaan tarkoitus tipahtaa laidan yli. Tai kuivapuku pilkkipuuhissa.

Paraskaan puhelin ei auta, jos kännykkämastoja ei ole ja ainoa yhtedenpito onnistuisi satelliitin kautta.

Hätä/pelastuspaketin rakentaminen

Hätäpakkaus on siis ehdoton minimi tarvikkeita. Lisäksi pakkaus pitäisi olla koko ajan mukana vaatteissa, ei rinkassa tai repussa.

Kuten sanottua, niin itse en ole koskaan käyttänyt, mutta tällä hetkellä kun rakennan varustustani kuntoon, niin hätäpakkaus retkeilyä ja vaeltamista varten on myös ohjelmassa.

Tämä aloitus on wiki. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi muokata tätä. Silti keskusteleva osuus, jos sellaista syntyy, kannattanee pitää normaaleina kommentteina foorumin malliin. Mutta jos haluat lisätä listoihin tavaroita, tai kirjoittaa kokonaisen kappaleen aiheessa, niin ole hyvä vaan.

Pelastuspaketin sisältö

En jaa tavaroita kes√§- ja talvikauteen, vaikka varmaan pit√§isikin. Itse pakkausta en ole listannut, koska se pit√§√§ olla ‚ÄĒ melkoisen itsest√§√§nselv√§n√§ ‚ÄĒ vedenkest√§v√§ ja muutoinkin hieman vahvempaa kuin akselia paperi. Pakastuspussi lienee fiksuin, varsinkin jos sen vet√§√§ vakuumiksi (mutta tuleeko siit√§ silloin liian kova ja muotoutumaton?)

tulukset
minisytkäri
myrskytikut

  • kyll√§, listasin kolme erilaista tapaa tehd√§ tuli; niill√§ jokaisella on oma etunsa ja toimivat hieman paljon erilaisissa olosuhteissa

5x tamppooni
pari sytytyspalaa
muutama kondomi (ei, ei tyypilliseen käyttöön…)
pelastus/avaruuslakana
pilli
pötkö glukoosipastilleja
muutama vedenpuhdistustabletti
3 m ohutta paracordia
muutama pakastepussi
pieni linkkuveitsi
mikrokokoinen ledilamppu

Itse laittaisin mukaan lisäksi nikotiinipurkkaa, mutta sitä ei varmaan kuitenkaan lasketa varsinaiseksi hätäpakkaukseen kuuluvaksi tavaraksi (minusta nikotiini on sellainen…).

1 Like