ūüÜė Retkeilij√§n ja vaeltajan ensiapupakkaus

Jos l√§htee johonkin v√§h√§n pidemm√§lle, jopa y√∂n yli, ja varsinkin jos mukana on ter√§aseita, niin jonkinlainen ensiapupakkaus pit√§isi olla mukana. Oma jako menee hyvin pitk√§lle sen mukaan, ett√§ onko mukana reppu, rinkka tai kajakki ‚ÄĒ ei riskiarvioinnilla.

T√§m√§ aloitus on pilkottu alunperin ketjusta Tavarat ja painot: Muistilista ‚ÄĒ linkki l√∂ytyy muuten t√§m√§n postauksen lopusta :wink: (kuten aina kun ketjuja jaetaan tai yhdistell√§√§n‚Ķ)

Tein tästä wikin, joten jos siltä tuntuu, niin aloitusta saa muokata.

Ensiapulaukan perussisältö

Joitain asioita voidaan pitää sellaisina vähimmäisvaatimuksina, että ne pitäisi aina olla mukana. Voidaan puhua perus- tai minimisisällöstä. Jotkut ultralight vaeltajat laskevat jopa laastarien lukumäärän ja mittaavat sideharsoakin vain jonkun mittamäärän mukaan, mutta itse pidän moista enemmän akselia mopo-keulii-grammarunkkauksessa.

Mutta aivan kaikkea ei voi ottaa mukaan, koska maastossa ei ole tarvetta tehd√§ avosyd√§nleikkausta. Koirahommissa meill√§ oli iso salkku kisavarusteiden joukossa (kavereiden kesken tunnettu nimell√§ Kyr√∂), jossa on oli paljon ja hieman enemm√§n ‚ÄĒ itseasiassa joskus ratael√§inl√§√§k√§ri k√§vi lainaamassa tarvikkeita. Mutta moista salkkua kuljetettiin autossa, jossa oli tilaa.

Rinkka- ja reppuakselilla ensiapupaketin minimisisällön määrää käytettävän pakkauksen fyysinen koko, ja vasta toissijaisesti paino. Jos EA-pakkaus vie rinkassa tilaa samanverran kuin makuupussi, niin se on liian iso.

Pit√§isi olla itsest√§√§nselvyys, ett√§ ensiapupaketin pit√§√§ olla vedenkest√§v√§. Mutta se ei ole itsest√§√§nselvyys, koska suurin osa valmiista paketeista nimenomaan eiv√§t ole vedenkest√§vi√§. Laastari on aika turha, jos se on vettynyt sateessa tai ojassa kompuroidessa. Joten kaikki pakataan muoviin ‚ÄĒ pakastepussit tai vastaavat ovat helpoin. Ja halvin ratkaisu.

Muovipussi voidaan sitten laittaa sellaiseen pakkaukseen, joka tunnistetaan ensiapulaukuksi. Sen vedenkestävyys ei enää silloin ole ongelma. Tai tungetaan koko EA-pakkaus muoviin.

Ensiapupakkaus on my√∂s oltava helposti saatavilla, ja jokaisen seurueessa pit√§√§ tiet√§√§ miss√§ muiden EA-paketit l√∂ytyv√§t. Joten sellainen pakataan johonkin rinkan sivutaskuun tai verkkopussiin ‚ÄĒ ei alimmaksi.

Vähimmäistarvikkeet

laastaria
rakkolaastaria
rulla sideharsoa
tukiside/idealside/urheiluteippi
buranaa
imodiumia
kyytabletti
hydrokortisonivoide
haavanpuhdistus/desinfiointi
sakset
pinsetit
avaruuslakana

Joku kerran totesi minulle, että haavanpuhdistusaine on turha. Aina saa pestyä ja vaikka ei saisikaan, niin ei verenmyrkytys ja kuolio ihan niin äkkiä iske. Juu ei, mutta puhdas haava tai naarmu ei kirvele niin paljon. Ei moista tuohon tarkoitukseen tarvitakaan, vaan hiertymien ja rakkojen hoitoon.

Ostettu EA-paketti

Ostin joskus, muistaakseni Tokmannista, valmiin ensiapupaketin.

Kyllähän tuolla alkuun pääsee. Itseasiassa ainoa syy miksi sen aikoinaan ostin, oli juurikin laukku, ja sakset. Muut tarvikkeet meiltä löytyisi muutenkin. Ostos tuntui silloin paremmalta ajatukselta kuin nyt. Laukku nimittäin tuntuu einen ahtaalta ja itseasiassa ihan samaan, ellei parempaan, olisi päässyt ihan vaan minigripillä ja kuivapussilla.

Mutta tuolla mennään nyt.

Poistin sielt√§ kertak√§ytt√∂hansikkaat ja pienen taskulampun. Kummallaakaan ei tee mit√§√§n. Lis√§sin mukaan antihistamiinin, buranat sun muut l√§√§kkeet, pienen pullollisen haavanpuhdistusainetta ja laastariteippi√§. Laastariteippi√§ kiedoin metrin verran puhdistusainepullon ymp√§rille, eli tein ultralight-retkeilij√∂iden kikkakolmosen. Lis√§ksi taittelin mukaan puolen metrin p√§tk√§n sellaista liimapintaista ik√§√§nkuin verkkoa, jolla saa haavataitoksen hiukan paremmin paikalleen. √Ąngin joukkoon tummaan pienen pussin talkkia ‚ÄĒ en siksi, ett√§ sit√§ ehdottomasti tarvitsisi, mutta kun oli sellainen. Ekstaa oli korvatulpat.

Rakkolaastarit puuttuu vielä, sekä nikotiini. Samaten Imodium oli mennyt vanhaksi.

Paketti on lopulta tätä luokkaa:


Tuo sitten pitäisi ripustaa rinkkaan tai reppuun kiinni. Leveydeltään se on kämmenen luokkaa ja paksuudeltaan ehkä 8 senttiä, joten onhan se aika… tiiliskivi. Painoahan sillä ei ole paljon mitään.

Henkilökohtaiset hoidot

Osa tarvitsee omat lääkkeensä. Joko on pirullinen heinänuha, jopa astma, tai diabetes kiusaa. Mutta itse en laskisi moista ensiapupakettiin, vaan henkilökohtaisiin tavaroihin.

Antihistamiini on siinä rajoilla. Nimittäin jossain vaiheessa saattaa joutua sellaisen mäkäräparven uhriksi, että tippa hydrokortisonia ei auta ja kyytabletti on liioittelua. Silloin antihistamiini voi olla avuksi.

Laajempi ensiapu

Tarvitaanko jotain muuta? Onko esimerkiksi eri ulkoilulajeissa eroja? Muokkaa aloitukseen, jos tulee jotain mieleen ‚ÄĒ toki saa kommentoidakin.

Itse olen pyöritellyt ajatusta rakentaa kaksi ensiapupakettia, melontaan ja retkeilyyn.

Perusta on tietysti sama, ja joskus erikoisasiat ovat päällekkäisiä, mutta jos mietin uhkakuviani, niin:

  • melonnassa se on peukalon juuren hankautumat sek√§ nyrj√§ht√§nyt nilkka
  • retkeilyss√§ naarmut, haavat ja pienemm√§n palovammat

Nikotiinitabletteja siihen hätään, että tupakat kastuu tai loppuu :rofl:

Kyytabletti.
Mulla on aina mukana myös

  • kortisonivoide helpottamassa hyttysten pistojen kutinaa. Mutta tuon tarpeellisuus riippuu siit√§, kuinka herk√§sti niihin paukamiin reagoi
  • renniet√§. N√§r√§stys on todella perseest√§. Harvemmin on retkill√§ alkanut n√§r√§st√§m√§√§n, mutta ne pari varmuudenvuoksi-tablettia menee buranan ja panadolin seurassa samassa rasiassa.
2 Likes

Miksi Panadolia? Vai oliko se typo… Panacod :wink:

1 Like

Tukiside tai urheiluteippi jos nilkka nyrjähtää.

Meillä on töissä ensiapulaukussa sellainen silmäsuihke, kai se on jotain puhdistettua vettä. Näppärä jos silmään menee vaikka hiekkaa. Ja sillä pystyy myös haavat putsaamaan. Oon siis metsäpäiväkodissa töissä.
Pullo aika iso joten en tiedä onko kovin näppärä retkikäytössä ja voiko retkellä edes silmään joutua jotain mikä vaatii puhdistusta, ehkä riippuu ihmistyypistä kuinka riskialtis on :thinking:

Ahaa. Wikin päivittäinen ei nosta aihetta näkyviin. Hyvä tietää.