Rescueiden ja muiden huonosti syöneiden suolisto-ongelmat

Taas, eräästä Facen ketjusta irralleen otettu vastaus – tulkoot tänne, kun samanlaista yleistä asiaa saa selitellä aika ajoin.

Rescuet ja ylipäätään kaikki, joiden taustat eivät ole… parhaat mahdolliset, ovat aina ongelma (suolistosairauksissa). Kyseessä on (ainakin) kaksi perussyytä, yhdessä, erikseen ja päällekkäin.

Syy on sama kuin ns. taviskoirilla, jotka elävät yhdentyyppisellä ruualla koko ikänsä: ne eivät kestä ruokinan muutoksia, koskaan. Silloin paras ruoka ei ole paperilla terveellinen ruoka, vaan se mihin ne ovat tottuneet.

Siitä (ruuasta ja muusta historiasta) on sitten voinut seurata kaikkea muuta hassua, kuten että suolisto on niin rikki, että koira ei ole koskaan tervettä päivää nähnytkään. Jolloin vatsaoireilu ei johdukaan pelkästään ruuasta, stressistä, giardiasta… vaan että kyseessä on taustoiltaan epämääräien koira.

Soisin, että näistä asioista valistettaisiin hieman paljon aktiivisemmin rescueiden ottajia. Kun siitä, että on ottanut taustoiltaan tuntemattoman valmiiksi sairaan koiran ei saa kirkkaampaa kruunua - siitä saa vaan kalliin asiakassuhteen eläinlääkäriin. Aletaanko taas keskustelemaa aiheesta terveet sekarotuiset ja miten rescueiden sairaustila on tiedossa… ei aleta.

No, tuo ei tietenkään auta koiraa. Yleisellä tasolla tehdään kolme asiaa:

  • palautetaan ruokinta samanlaiseksi kuin se oli ennen; mahdollisuuksien mukaan, eli useimmiten huononnetaan
  • syötetään useammin pienempiä annoksia
  • aloitetaan sopiva lääkitys

Se, että miten tuo käytänössä sitten toteutetaan, riippuu tietenkin koiran oireista ja mitä sen historiasta edes hiukan tiedetään.

2 Likes

Mä oon pitkään pohtinut aiheeseen liittyvää kysymystä, nytpä vihdoin kysäisen!

Emän maito on tärkeää pennulle monesta syystä, yksi niistä liittyy suoliston kehitykseen (tai johonkin vastaavaan ruoansulatuskanavaan liittyvään, ei näitä voi muistaa :joy: oikean bakteerikannan kehittymiseen?). Mikäli pentu ei saa riittävän kauan maitoa emolta, saattaa seurata ruoansulatuskanavaongelmia.

Mitkä nämä mahdolliset ongelmat käytännössä on? Tähän en ole löytänyt vastausta.

Taustana pohdinnassa on oma närästävä rescue joka on tullut meille vajaa 5kk vanhana. Närästys alkoi reilun vuoden ikäisenä ensimmäisten juoksujen aikoihin ja nyt kahden vuoden ihmettelyn jälkeen varsinainen syy on yhä epäselvä. Saattaa liittyä hormoneihin, mutta täysin varma en siitä ole vieläkään.
Anyway, jossain vaiheessa pohdin yhteyttä siihen, että käsittääkseni tuo meidän rekku on veljensä kanssa erotettu emosta hyvin pienenä. Voiko tästä syystä johtuvat vatsavaivat alkaa vasta päälle vuoden ikäisenä?