Rasvan määrä

Teoreettisesti, mikä on vähimmäismäärä mikä koiran pitää saada rasva ruuasta? Jonkun suuntaa antavan luin joskus katiskasta, mutta en ole löytänyt sitä enää.

Kyseessä pieni sterkattu (pakon edessä) narttu, jonka pitäisi vähän pudottaa painoa, koska etujalkojen luusto on niin huono, että ei kaipaa yhtään enempää rasitusta.

Teoriassa? 10 % kuiva-aineesta laskettuna ja vaarallisen puutoksen raja on 4 %. Mutta nuo on laskettu kuivamuonista laiskoilla koirilla ns. lämpötilaneutraalissa ympäristössä tavallisella turkilla, ja että ruoka-annos on kooltaan laskennallisen energiantarpeen mukainen.

Kun tuota eräällä tavalla tarkistetaan aitojen ruokintojen mukaan, niin kuivamuonissa prosentit pitävät sinällään paikkaansa, mutta usein aidot grammat ovat suurempia, koska koiralle annetaan isompia annoksia.

Sama tapahtuu raakaruokinnassa, jolloin ollaan samoissa prosenteissa, vaikka lihassa on vettä.

Mutta kuten aina ravitsemuksessa, niin tarkat rajat ovat mahdottomia, koska yksilöt ovat erilaisia. Tämä tulee vastaan varsinkin sterkattujen narttujen kanssa, joilla aineenvaihdunta on hidastunut eli kaikkea kropassa tehdään hitaammin ja vähemmällä energiankulutuksella.

Kastroiduilla uroksilla tilanne on vastaava, mutta ei aivan yhtä selvä, koska kastraatio vaikuttaa vähemmän hormonien ohjaamaan aineenvaihduntaan kuin nartuilla. Johtuu siitä, että testosteronia erittyy muistakin kudoksista, kasvuhormonia erittyy enemmän ja paradoksaalisesti urokset alkavat eräällä tavalla kattamaan testosteronin vajetta estrogeenilla.

Mutta hyvä? nyrkkisääntö on, että alle 10 % ei pitäisi mennä kuin pakosta — ja edelleen, prosentti ei sinällään kerro mitään, vaan aidot syödyt grammat ja miten ne koostuvat.

Tässä laskeskelin kun ei ollu muutakaan tekemistä niin koirien proteiinin ja rasvan saantia tämän hetkisistä ruuista. Proteiinia saavat tarpeeksi mutta rasvamäärät tuntuu ihan hirveän pieniltä.
Taloudessa leikattu narttu ja uros ja yksi leikkaamaton miniuros jolla helposti närästää samoin kuin nartulla, leikattu uros sitten taas ottaa ylipainoa herkästi, otti jo ennen leikkuuta, näistä syistä ei voi kovin rasvaista ruokaa käyttää.
Edit. Tai oikeastaan en oo uskaltanut kovin rasvaista ruokaa antaa.

Mutta otetaan esimerkkinä tää vajaa 10kg uros, Lihaa syö 100g (17/11) ja nappulaa 40g (26/13). Protskut on sen 26 mitä suositellaankin mutta rasvaa saa vaan 16g tosta annoksesta. Ja suositus on 7g/MEkg. Jos osasin laskea nopeasti oikein niin rasvaa on kuitenkin hippusen yli ton 10%/annos.
Kysymys kuuluu, onko liian vähäisestä rasvan saannista jotain haittaa pidemmän päälle? Vai olisko hyvä pikku hiljaa lisätä ruuassa rasvan määrää?

Rasvan tarve riippuu :wink: Kuten aina. Mutta nyrkkisääntö on, että jos ei ole muuta syytä, niin normaaleilla koirilla rasvan saanti pidetään välillä 15 - 25 % jollain tavalla tolkkuisesta ruoka-annoksesta — ja vaikka kuivamuonan ja lihapohjaisen raakaruokinnan annoskoot ovat täysin erilaiset, niin prosentti pidetään samana. Kun aineenvaihduntaa on hidastettu steriloinnilla tai kastraatiolla, niin koira ei ole enää normaali. Silloin astuu voimaan toinen nyrkkisääntö.

Jos koiran ruokinnassa on selviä kysymysmerkkejä perustellusta syystä, niin ongelmia ei mietitä etukäteen, vaan ne korjataan vasta sitten kun kysymysmerkit muuttuvat kipupisteiksi — muuallakin kuin omistajan henkisessä ahdistuksessa. Eli vaikka pelätään, että vaikka iho kuivuu rasvan takia, tai lihaksisto menee jumiin kalsiumin vajeessa, niin niitä murehditaan vasta sitten kun koira kutii ja on hierojan tarpeessa. Ihan siksi, että mikään noista ongelmista ei ole peruuttamaton tai hengenvaarallinen, mutta niiden ennakoiva korjaaminen jossittelulla on hankalaa, niin työmäärän kuin senkin syyn takia miksi moisista on alunperin jouduttu tinkaamaan.

Ylipäätään koiran tarpeet ovat laiskojen kotikoirien perustarpeita, jotka määrätyt koe-eläimet ovat joko tarvinneet tai taroeiden raju ylitys tai alitus on tuonut ongelmia. Ja tarpeet määrittelevät sen pohjan mistä kuivamuonat tehdään.

Joten aniharvoin, jos koskaan, tarve ei tarkoita sitä mitä koira ehdottomasti tarvitsee. Se on määrä, joka testeissä on ollut sellainen, joka ei ole aiheuttanut sairastumista, kasvuongelmia jne.

Tai sitten tarve on laskettu jostain muusta. Fosforin tarve on tunnetuin esimerkki. Koiran fosforin tarvetta ei ole koskaan tutkittu, eikä siitä ole koskaan puutetta. Se on kuitenkin määritelty Ca/P-suhteen mukaan — joten koiran fosforin tarve ei muutu sen mukaan mitä koiran solut tarvitsevat, vaan kuinka paljon ruokavalmistaja on jauhanut luita tai lisännyt kalsiumia :man_facepalming:

Koiran rasvan tarve on hieman kumpaakin. Osaksi sen alarajaa on määritellyt puutetutukimukset, eli se 10 %KA puutteen rajana. Osaksi taasen koiran energiatarve 500 - 550 kJ/kgME — joka on siis energian laskennallinen saanti kuivamuonasta sisältäen kaikki kolme makroa, ei mitä koira aidosti tarvitsisi kalorikulutuksensa takia.

NRC:n tarve riittävälle rasvalle on kylläkin 1,8 g/kgME. Se olisi 10 kg koiralle silloin noin 10 grammaa rasvaa päivässä. Alin tarvittava on 1,2 g/kgME, joka olisi vajaa 7 grammaa.

Jos haluat käyttää 7 g/kgME, niin tarvittaisiin noin 40 grammaa. Silloin sen pitäisi syödä 20 % rasvalla olevaa ruokaa 200 grammaa päivässä. Nyt se syö siis 140 grammaa ja saa noin 16 grammaa — se olisi NRC:n tarpeeseen nähden yli tuplat.

Jo

10 kg koiran tarve olisi 500 kJ:n mukaan noin 2,8 MJ eli 670 kcal. 7 grammaa rasvaa antaisi 7 g x 9 kcal = 63 kcal, joka on noin 9 % koiran päivittäisestä energian saannista. En jaksa pyörittää tarkkoja lukuja, mutta 24/10 kuivamuona antaisi alle 10 % ruuan energiasta — joten ollaan yhtä äkkiä tilanteessa, että NRC:n suositus on tismalleen sama kuin alimman mahdollisen rasvan tarjoaman kuivamuonan antama.

Koko ajan palataan koko ajan samaan: suhteet ovat suhteellinen juttu. Ne ovat suhteellisia koiran ja koiran ruuan suhteen. NRC:n arvoja käytetään, koska muutakaan ei ole. Mutta niiden kohdalla pitäisi aina ymmärtää eräällä tavalla NRC:n rajoitukset ja mihin ne on koostettu. Ja sitten joudutaan mukauttamaan aina tarvittaessa.

Koiran proteiinien tarve on 5 g/kgME. Pätee, kun kuivamuonasta noin 20 % on lihaa ja loppu tulee kasvismaailmasta. Eli 5 g/kgME ei ole koiran proteiinien tarve, vaan ruuan on annettava tuo (yli)annos, jotta saadaan riittävästi välttämättömiä aminoja (sitäkään ei ole itseasiassa koskaan laskettu aminojen kautta, vaan kokeilemalla koska alkaa tulla ongelmia puutoksen puolella). Kalsiumin 130 mg/kgME ei ole koiran fysiologinen tarve, vaan vaadittava minimi (yli)annos, että saadaan ylläpidettyä koiran luuston edellyttämä kalsiumtasapaino, kun imeytymisessä ei käytetä D-vitamiinia (ns. passiivinen imeytyminen).

Sama pätee rasvassa. Koiran rasvatarve on minimi annos, jolla taataan perusrasvahappojen saanti (koe-elimet eivät sairastuneet) ja täytettyä perusenergian tarve, kun ruuassa on hiilihydraattia riittäväsi.

Tiedän, että tämä ei tainnut olla sellainen vastaus kun toivoit. Mutta yritän selittää, että älä sido käsiäsi ja menetä yöuniasi liikaa tarvelaskujen kanssa. Ehdottomasti 7 g/kgME on lähellä aktiivisen koiran energian kulutuksen edellyttämä määrä, ei välttämättä ja luultavasti ei muutoinkaan sinun koirasi tarve.

Sitten näiden hormonitoiminnaltaan räpellettyjen kanssa on muistettava, että kun niiden aineenvaihdunta on hidastunut ja sitä kautta kulutus vähentynyt, niin ne tarvitsevat vähemmän — se nähdään lihomisena. Siksi niillä jää vähemmästä ruuan rasvasta enemmän elimistön käyttöön, varsinkin kun osa energiasta tulee hiilihydraateista.

Oikeastaan tässä oli enemmän asiaa mitä ajattelin edes tulevan. Pitää lukea useaan kertaan että menee ymmärrykseen.
Mutta lopputulemaksi ymmärrän että ei huolta, kun ei kenelläkään ole vaivaa (lihominen saatu kuriin, samoin närästykset) niin mennään näin ja jos vaivaa tulee niin sitten kysyy lisää neuvoa.

1 Like