Ramenia savustetulla kalkkunalla

Ramen on itäisemmiltä mailta peräisen oleva nuudelipohjainen keitto tai padantapainen. Nykyään ramen on mikä tahansa ruoka, joka on tehty siitä mikä Suomessa tunnetaan nimellä pikanuudeli. Määritelmällisesti nuudeli on tasainen, kuin spagetti, ja ramen on sitten sellaista kurvikasta. Kutsuu niitä sitten millä tahansa nimellä, niin nuudelit on nopea tapa tehdä ruokaa, mutta ei todellakaan sovi hiilihydraattikammoisille.

Aika tyypillinen tapa syödä pikanuudeleita (äh, kutsun niitä nuudeleiksi tästä eteenpäin, vaikka se väärin onkin) on kiehauttaa vettä, laittaa nuudelit kippoon, lisätä mukana tulleet mausteet, kaataa vettä päällä ja odottaa kymmenisen minuuttia. Tuo on siis aikuisempi tapa, nuoriso syö niitä kuivina suoraan paketista snackinä.

Tällä kertaa yritin tehdä hieman ruokaisamman version.

Ainekset

  • 1 paketti Mamas pikanuudeleita (tällä kertaa kananmaku, mutta mausteseoksena kasvis on parempi — nuudelit on aina samoja)
  • paprikaa
  • sipulia
  • soijakastiketta
  • yksi ruokalusikallinen öljyä
  • mausteita maun mukaan
  • pari kourallista Savuhoven kalkkulastuja (mikä tahansa liha- tai kala käy; teen usein tortilloille tehdystä jauhelihastakin)
  • 3 dl vettä

Valmistusaika on yhteensä noin vartti ja annos on yhdelle.

Pilkotaan paprika ja sipuli sopiviksi suikaleiksi. Minulla oli noita heti saatavilla, mutta mitä tahansa voi käyttää. Jos lihapohjana olisi ollut jotain muuta, vaikka possua (tai pekonia), niin maapähkinät ja sienet olisivat sopineet mainiosti mukaan.

Paistetaan nopeasti kuumalla wokkipannulla pienessä öljymäärässä, eli eräällä tavalla kuullotetaan. Kaada kasvisten päälle paiston aika liraus soijakastiketta. Ole hieman varovainen, koska soija tuo ruokaan suolan. Lopuksi lisätään noin 3 dl kylmää vettä sekä nuudelipaketin maustepussi.

Mamas paketissa on kolme maustepussia. Makuasia mitä käyttää, mutta koska kalkkuna on niin heiveröisen makuista, niin lisään isoimmasta mausteannoksesta noin puolet.

Mausteet menevät maun mukaan. Kalkkunan kanssa en lisänyt mitään tuon kummallisempaa, mutta lorautin mukaan hieman Keijun yrttiöljyä (sipuli, tomaatti & oregano), koska sitä oli käden ulottuvilla.

Kun vesi alkaa kiehumaan, niin lisätään kalkkunalastut — rouhe olisi kuvaavampi nimi, mutta ei ehkä yhtä myyvä. Savuhoven tuote on savustettu kypsä ruoka, joten se ei kaipaa kypsentämistä sinällään, ainostaan lämmityksen.

Jos käytät muuta lihapohjaa, niin toki paistojärjestys voi muuttua. Kuten että possunsuikaleet kannattaa paistaa, ja samalla maustaa, lähes kypsäksi asti ennenkuin lisää kasvikset.

Kun vesi kiehestaa uudestaan kalkkunan lisäämisen jälkeen, niin otetaan lämpö pois ja laitetaan nuudelit keskelle pannua. Älä riko sitä kuutiota, tarkoitus on nimenomaan tehdä nuudelit pitkänä. Kun nuudelit ovat selvästi pehmenemään päin, eli 5 minuutin jälkeen ja nuudelikuution alkaessa hieman levitä, niin käännä lastalla kuutio toisinpäin — kuivempi puoli siis nesteeseen… Minuutin tai parin kuluttua voit sekoittaa lastalla kaiken sekaisin.

Ruoka on valmista, kun vettä ei enää ole. Siihen menee noin 10 - 15 minuuttia.

Kaadetaan kulhoon tai syvemmälle lautaselle. Jos haluaa estetiikkaa, niin voi koristella jollain vihreällä — kesällä ruohosipulisilppu sopii kaikkeen, mutta toki persilja, tuo maailman turhin yrtti, sopii samalla tavalla. Jokunen hyppysellinen sopivaa juustoraastettakin saattaisi sopia.

Mutta minulla oli kiire, ja nälkä, joten söin ilman koristeluja.

Ei tuo ole kulinarismin kukkanen, rikkaruoho enintään. Mutta se on nopeasti tehty peruseines. Käytin tässä kalkkunaa, koska paikallisessa K-kaupassa Savuhovin kalkkuna on usein järkihinnalla ja meillä sitä käytetään usein myös munakkaissa.

Minusta kalkkuna ei ole paras vaihtoehto tuohon, koska se muuttuu einen kumimaiseksi. Mutta jos sen lisää samaan aikaan nuudeleiden kanssa, niin tuppaa jäähtymään liiaksi ja nuudeleiden turpoaminen heikkenee ja kestää ikuisuuden — eli ainakin vartin.

Possusta yhdessä pekonin kanssa saa paremman makuista, ja ruskea liha tuo myös väriä. Possu myös sallii vapaamman mausteiden käytön.

Toimii muuten retkiruokanakin, kun miettii hieman nuudeliin lisättävät ainekset sen mukaan, että sen saa tehtyä hauduttamalla, ei keittämällä tai paistamalla. Tuo on tietysti oleellista vain kaasulla ja polttonesteellä valmistettaessa.

Sisältövaroitus: Minulla oli aikoinaan suunnattomia ongelmia syödä nuudeleita, ja taistelen saman asian kanssa edelleenkin, koska kaikki nuudeliannokset näyttävät samalta kuin koiran oksentamat suolinkaiset (mitäs klikkasit, sinua varoitettiin :wink:

Ai tälle ruualle on tällänen hienompiki nimi. Meillä tätä kutsutaan nuudeli-kanaksi/possuksi/jauhelihaksi, riippuen mitä lihaa siihen sillä kertaa on käyttäny. Yleensä kanasuikaleita.

Jep. Mutta helsinkiläiset, maailmanmatkaajat ja lehdistö puhuu ramenista — joten kyllä, otsikko oli… hakukoneystävällinen :rofl: